КІРОВОГРАДЩИНА: ЧИ ПИСАНИЙ ЗАКОН ГАЗОВИКАМ?

0
2123
views

Тероризм, саботаж та місто на колінах – такі звинувачення продовжують лунати на адресу керівника підприємства, від якого залежить енергетична безпека Кіровоградщини.

До конфлікту долучились керівництво області та СБУ, але ситуація продовжує бути напруженою – окрім тисяч громадян, під загрозою відключення від тепла опинились (і це в умовах бойових дій на території нашої країни) військові частини гарнізону.

Минулого тижня Президент України підписав Закон «Про житлово-комунальні послуги», який зобов’язує постачальників житлово-комунальних послуг робити це згідно із законодавством і так, аби у споживачів не було жодних нарікань. На жаль, статті Закону аж ніяк не в’яжуться з тими «комунальними» реаліями, що сьогодні переживає обласний центр. Складається враження, що кропивничан зурочено. Не встиг початися опалювальний сезон, як один за одним сталися кілька серйозних поривів тепломережі, через що жителі десятків будинків кілька днів сиділи в холодних оселях, а через непрофесіоналізм «копачів» так пошкоджено газову трубу, що це ледь не призвело до катастрофи.  Далі неприємним сюрпризом стало відключення  двох підприємств-теплопостачальників від газу, бо так вирішило ТОВ «Кіровоградгаз». Ледь владнали справу завдяки старанням міської та обласної влади, що дійшли аж до «верхів»,  як  ось вам знову! Серед тих, хто отримав «чорну мітку» – вертолітна частина в Олександрії.

На кого працює ВАТ «Кіровоградгаз»?

Наприкінці  минулого тижня  ВАТ «Кіровоградгаз» попередило шість теплопостачальних підприємств області про можливі відключення блакитного палива. Про це газовики сповістили 7 грудня своїм листом голову облдержадміністрації Сергія Кузьменка. Їх вже не задовольнив тільки обласний центр, під страхом залишитися в холодних стінах опинилися ще й підприємства : «Теплокомуненерго» в Олександрії, СП ТОВ «Світловодськпобут», КП «Долинське міське комунальне господарство» та… військова частина №2269 міста Олександрії. Відключати захисників країни та їхні сім’ї від тепла, коли йде війна – то вже занадто! Виникає зрозуміле питання: на кого працює ВАТ «Кіровоградгаз»? Чи не на агресора?

Начальниця департаменту ЖКГ Кіровоградської облдержадміністрації Ольга Довжук під час прес-конференції минулої п’ятниці зазначила, що ситуація досить нестандартна, тому що після отримання листа на адресу голови ОДА працівниками департаменту було відпрацьовано ситуацію з усіма підприємствами, які отримали попередження. Таких підприємств по області декілька. Особливе здивування викликає те, що листа отримала військова частина та комунальне підприємство в Долинській,  які не мають жодних боргів попередніх років і поточного року, сплачують вчасно за спожиті енергоносії. Після відпрацювання департаментом підприємств з’ясовано, що дійсно до 10-го, максимум 13-го грудня, ці підприємства сплатять та погасять існуючі заборгованості за розподіл природного газу.

За словами Ольги Довжук, що в Олександрії, що у Світловодську підприємства уклали необхідні протоколи та договори і зобов’язались виконати відповідні протокольні доручення до вказаної вище дати. Загалом, в  Олександрії «Теплoкoмуненергo» сплатилo за дoгoвoрами два з половиною мільйони гривень і ще 400 тисяч гривень бoргу мало пoгасити до 10-13 грудня. «Світлoвoдськпoбут» oтрималo пoпередження прo сплату понад півтора мільйони гривень бoргу, але гoтoве рoзрахуватись наперед на майже два мільйони. Військoва частина в Олександрії 5 грудня сплатила близько 20 тисяч гривень і п’ять з половиною тисяч ще має заплатити. Прoте ці кoшти такoж до вказаної дати перерахують «Кірoвoградгазу».

– Це вертолітна частина, там два житлових будинки, в яких мешкають сім’ї військових, що беруть участь в АТО. Видання такого попередження це не зовсім навіть коректно, – відзначила Ольга Довжук.

Лист від голови Кіровоградської ОДА щодо ситуації із теплопостачальними підприємствами направили до ВАТ «Кіровоградгазу», де окрім іншого зазначено, що підприємство має неухильно дотримуватися вимог розпорядження Кабміну щодо забезпечення безперебійного газопостачання підприємствам комунальної енергетики.

Після відключень кропивницьких котелень від газопостачання прокуратура області порушила кримінальну справу проти керівника ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого. Про це на тій же прес-конференції журналістам повідомив заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін. Інформацію також підтвердила присутня на прес-конференції керівниця юридичного відділу міськ-
ради Марина Смаглюк. За її словами, прокуратура порушила кримінальну справу проти керівника ВАТ «Кіровоградгаз» за підозрою у зловживанні службовим становищем.

За словами Мосіна, міськрада ухвалила рішення, необхідні для того, щоб КП «Теплоенергетик» поступово гасило свої борги перед газовиками. ДП «Кіровоградтепло», згідно з рішенням суду, розблокує банківські рахунки. Відтак, переконаний заступник мера, «Кіровоградгаз» має не шантажувати можливим відключенням тепловиків від газу, а йти до суду й доводити свою правоту там. Нa це неoднoрaзoвo вкaзувaлoся предстaвникaм тoвaриствa.

Крім того, як зазначив Oлексaндр Мoсін, у листах «Кірoвoгрaдгaзу» є вимoгa про сплaту за гaз нaперед.

– Не мoже підприємствo, яке зaбезпечує сoціaльне oпaлення, сплaчувaти нaперед кoшти. Є й відпoвідні рoз’яснення Мінфіну, де зaзнaченo, щo рoзмір пoпередньoї oплaти бюджетнoї устaнoви не відпoвідaє нoрмaм пoстaнoви Кaбінету Міністрів Укрaїни. Всі кoшти зa гaз, в тoму числі й від нaселення, нaдхoдять у нaступнoму місяці. Тoму це спірне питaння, – зазначив заступник міського голови.

Нa прес-кoнференцію булo зaпрoшенo керівництвo ВAТ «Кірoвoгрaдгaзу», aби вoни вислoвии свoю пoзицію. Aле, зa слoвaми Oлексaндрa Мoсінa, предстaвник тoвaриствa прийшoв дo міськрaди й пішoв, пoсилaючись нa те, щo у ньoгo нa цей чaс зaплaнoвaнa іншa зустріч.

Закон новий, а проблеми старі

«Газовики мовчать, але вірогідність відключення є».  Про це в понеділок повідомив начальник ЖКГ міста Віктор Кухаренко. Одне з підприємств не може виконати умови газовиків, тож  споживачі його послуг можуть залишитися без тепла.

Того дня, у понеділок,  залишилися у холодних стінах мешканці 34 житлових будинків,  вихованці дитячого садка  №52 та учні музичної школи №3, що у Кропивницькому. Частково не було тепла у будинках по вулицях Вокзальній, Андріївській, Соборній. Зранку велися роботи по усуненню аварії.

Вже не один день комунальники не  можуть полагодити теплотрасу, яка проходить під кіосками між вулицями Попова та Пацаєва. МАФи, що заважають ремонту, звели в минулому році, хоча будівництво мали заборонити, запевняють у міській раді. Але шість років тому  цю землю здали в оренду приватному підприємству до 2036 року, до якого має стосунки один з депутатів. Нікого б це не турбувало, якби під ними не прорвало труби.

Комунальники два дні намагалися полагодити мережу, але дістатися до неї можна тільки через МАФи.

Начальник спецінспекції міста Андрій Максюта заявив, що нині вивчаються документи  по даній земельній ділянці. Опалення увімкнули через обвідну магістраль і будуть виконуватися ремонтні роботи. Власник підприємства заявив, що в технічній документації була помилка – труба на плані визначена в кількох метрах від місця, де поставили магазини. Між тим, комунальникам і підприємцю вдалося домовитись – він за свій рахунок пустить тепломагістраль в обхід магазинів.

Такий стан речей в обласному центрі аж ніяк не додає впевненості його жителям, що з прийняттям нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги» вони не будуть мерзнути у розпал зими. Теплові мережі, яким уже незабаром виповниться сто років, зношені на 80 відсотків. Та й без поривів тепло, яке подають до квартир, бажає кращого. Багато мешканців Кропивницького оббивають пороги міської ради, аби отримати дозвіл на встановлення автономного опалення. І тепліше, і дешевше. Але міська рада поставила ультиматум: якщо на стояку залишилися одна-дві квартири без автономки, будь ласка, ставте. Новий закон дозволяє мешканцям будинків, де вже є 50 і більше відсотків квартир з автономним опаленням, встановлювати його у своїй оселі. Звичайно, це не до вподоби тепловикам, адже таким чином вони не дорахуються значних коштів. До того ж, якщо навіть у будинку з певних причин залишиться хоч одна квартира з центральним опаленням, вони зобов’язані поставляти туди тепло.

Права та обов’язки. У кого чого більше?

Новий закон стосується всіх українців, але найбільше – жителів міст. Документ встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг — водо-, газо-, тепло– і електропостачання, вивезення сміття, послугу управління будинком тощо. В ньому також йдеться про регулювання відносин між мешканцями і тими, хто надає житлово-комунальні послуги. Закон покликаний перевести ці відносини у ринкову площину і надати нові можливості співвласникам будинків. Також у життя мешканців багатоквартирних будинків входить нове слово – «управитель».

А що ж  зміниться з прийняттям цього закону? Впроваджуються типові види договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам самостійно обирати модель постачання комунальних послуг у їх будинках. Так, вони зможуть домовлятися з компанією-управителем, яка буде надавати послуги, щодо їх вартості. Співвласники зможуть передавати управителю частину функцій з управління спільним майном будинку.

Власне, закон передбачає вичерпний перелік прав та обов’язків між так званими «управителями», виконавцями комунальних послуг та їх споживачами. Що дуже важливо, він містить норми, які передбачають відповідальність за відсутність послуг або неякісне їх надання. Завдяки цим нормам у споживачів з’явиться механізм захисту своїх прав.

Типові договори, які будуть укладатися між споживачами і управителями, затверджує Кабінет Міністрів.

Крім цього, закон передбачає монетизацію субсидій на надання житлово-комунальних послуг. Тобто споживач, який має субсидію, може отримувати гроші на оплату житлово-комунальних послуг, а не знижку на послугу. Це дозволить співвласникам будинків вільно розпоряджатися ресурсом та стимулюватиме ощадливе використання ресурсів, а ще впровадити енергоефективні заходи. Порядок виплати таких субсидій так само повинен затвердити Кабмін. Окрім комунальних послуг, закон унормовує порядок надання послуги з управління будинком, який раніше юридично не був визначений. А хто такі ці управителі?

Закон передбачає, що на ринку комунальних послуг будуть споживачі, тобто мешканці квартир, управителі та виконавці комунальних послуг –  компанії, які постачають гарячу та холодну воду, газ, електроенергію, вивозять сміття тощо.

Споживач може бути індивідуальним, тобто кожний мешканець у будинку окремо, та колективним —
юридична особа, що об’єднує усіх співвласників у будинку та діє в їхніх інтересах (ОСББ).

Управителем багатоквартирного будинку може бути компанія (юридична особа) або спеціаліст (фізична особа-підприємець), яка надає послуги з управління будинком на підставі договору із співвласниками цього будинку. Основна функція управителя — забезпечити належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб, належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території.  З 1 січня 2019 року буде запроваджено професійну атестацію управителів на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)». Про його заробітну плату домовлятимуться мешканці разом із управителем, коли укладатимуть договір. Мешканці можуть вибирати управителів самостійно. Не виключено, що конкуренція стимулюватиме управителів знижувати ціни своїх послуг. Фактично ціна залежатиме від витрат на утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, а також розміру винагороди управителя.

У Законі прописані обов’язкові послуги управителя, які будуть затверджені у типовому договорі Кабміном та додаткові. Обов’язкові – прибирання прибудинкової території та приміщень, утримання ліфтів, купівля електроенергії для функціонування спільного майна будинку, поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Додаткові послуги можуть бути включені до договору за спільним бажанням співвласників та управителя. Співвласники будинку можуть домовитися на зборах, обрати управителя та делегувати від себе представника, який від імені мешканців підпише договір. Якщо у будинку вже створене ОСББ і співвласники хочуть частину або всі функції з управління передати управителю, то договір з управителем підписує голова ОСББ. В іншому випадку управителя призначає муніципалітет на основі конкурсу. Договір з управителем підписує уповноважена особа органу місцевого самоврядування.

Домовлятися про надання комунальних послуг – води, газу, тепла можна індивідуально з  кожним мешканцем, або ж з ОСББ. Договір складається на один рік.

Закон набуває сили з наступного дня за днем його опублікування. Проте введений в дію буде через шість місяців від цієї дати, крім окремих норм, що будуть введені в дію з 1 січня 2019 року. Це нарахування пені в розмірі 0,01 відсотка за кожний день у разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг до 20 числа місяця або на іншу дату.

За 100 днів прострочення – це 1% від суми заборгованості, а максимальна сума пені в рік – 3,65%.  Але в разі заборгованості держави по субсидіях і пільгах, пеня не нараховується, як і по оплаті праці, якщо це підтверджується документально.

Світлана КОСТЕНКО 

А тим часом…

Проблему місцевих монополій у вигляді газо– та енергопостачальних підприємств, які під час опалювального періоду вдаються до відвертого шантажу та погрожують відключенням постачання послуг, планується вирішити на рівні парламенту.

Під час засідання національного прес-клубу реформ, яке відбулося 11 грудня в Києві, регіональні журналісти підняли питання щодо проблем із газопостачальними підприємствами. Як виявилося, не тільки на Кіровоградщині, а чи не в кожній області ці підприємства погрожують відключенням житлового масиву та котелень від послуги. В деяких областях ці погрози аргументують заборгованістю, в інших – через відмову встановлення загальнобудинкових газових лічильників.

– Це вже питання монополізму, тому це питання до державної влади та Антимонопольного комітету. Тут має спрацювати правове врегулювання, штрафні санкції, – запевнив аналітик Асоціації міст України з питань ЖКГ Олег Гарник.

Народна депутатка України Оксана Продан пояснила, що наразі вже зібрано близько півсотні підписів народних депутатів щодо створення міжпартійного комітету «Захист споживачів енергетики» для боротьби проти газо– та енергопостачальної монополії.

– Справді, такі монополії мають потужне лоббі у Верховній Раді. Тому ми збираємо підписи задля створення міжфракційного об’єднання «Захист прав споживачів енергетики». Саме об’єднання  захищатиме інтереси споживачів на законодавчому рівні та вестиме боротьбу проти таких монополістів. Це не якась піар-акція для окремих політиків, адже буде обрано не один, а чотири співголови об’єднання, троє з різних фракцій та один позафракційний.

P.S. Коли цей матеріал вже був готовий до друку, кропивницькі активісти вкотре завітали до «Кіровоградгазу». У вівторок, 12 грудня, вони намагалися вручити голові правління підприємства Олександру Гладкому резолюцію з кількома вимогами. По-перше – «припинити провокативні дії з ознаками зловживання службовим становищем Олександром Гладким та ознаками диверсії і саботажу». По-друге – усі спірні питання щодо боргів та розрахунків вирішувати у суді. І, зрештою, від пана Гладкого вимагають добровільної відставки.  Окрім того, ініціатори протесту звертатимуться до обласної та місцевих рад Кропивницького, Світловодська та Олександрії з проханням надіслати звернення до уряду та НАК «Нафтогаз України» щодо відставки очільника «Кіровоградгазу». Сесії вищезгаданих рад відбудуться вже за тиждень.

До речі, сам пан Гладкий до мітингарів прогнозовано не вийшов.

Як відповів численним журналістам його заступник, «голова не хоче давати коментарі. Якщо треба – вас покличуть».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігор Демчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here