КОЛИ ВОДА СТАЄ ПРИВАТНОЮ

0
3143
views

За 25 років в незалежній Україні зникло понад 10 тисяч малих річок. Таку страхітливу статистику наводять активісти кропивницької громадської організації «Еко Ліга Центр».

Нагадаємо, що відповідно до статей 87-90 Водного кодексу та статті 60 Земельного кодексу України вздовж річок, водосховищ встановлюються прибережні захисні смуги, де забороняється: садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; будівництво будь-яких споруд; влаштування звалищ сміття, накопичувачів відходів виробництва, кладовищ; миття та обслуговування транспортних засобів і техніки.

Та в реальності, наприклад, у Кіровоградській області за підрахунками головного управління Держкомзему із 35,2 тисяч гектарів прибережних захисних смуг межі встановлено лише на 17,5 тис. га, а із 70,4 тис. га водоохоронних зон – не встановлено жодної. Це створило сприятливі умови для незаконного ведення господарської діяльності у цих зонах, самовільного зайняття земель водного фонду та використання земель не за цільовим призначенням.

Як результат – звичайні громадяни майже позбулися права на доступ до водних об’єктів.

Аби відновити наші права, в Кропивницькому активісти громадської організації «Еко Ліга Центр» розробили проект «Захист права на доступ до водних об’єктів – справа самих громадян». Як зазначила на презентації цього проекту його керівниця, кандидат географічних наук Ольга Гелевера, законодавством перебачено, що навколо усіх без винятку водних об’єктів встановлюються прибережні захисні смуги. Якщо це мала річка або ставок – 25 метрів від урізу води; якщо середня річка, як наш Інгул, – 50 метрів, якщо великі ріки як Дніпро або Південний Буг, захисна смуга становить 100 метрів від урізу води. І там, заради захисту водойм від антропогенного впливу, забороняється розорювати землі, будь-що будувати, мити техніку чи застосовувати агрохімікати. Але повсюдно спостерігається порушення цих норм. Як наслідок, уся хімія опиняється у воді, річки та ставки замулюються і перетворюються в болото або взагалі зникають. Екоінспекція штрафує фермерів, але розмір штрафів дуже малий.

Ще однією бідою є скид у річки неочищених вод. Через це, наприклад, наша Сугоклія взимку зовсім не замерзає. В неї спускають всю каналізацію з приватного сектору міста.

Щоб зменшити кількість таких порушень, громадські активісти з Кропивницького і створили проект «Захист права на доступ до водних об’єктів – справа самих громадян». Але небайдужі громадяни самі можуть долучитися до захисту навколишнього середовища та своїх прав. Зафіксовані порушення за допомогою смартфону або комп’ютеру можна додати на сайт ГО «Е-екологія» за адресою http://ecoukraine.org/, де система в автоматичному режимі створить  запит до екоінспекції. Повідомити про порушення можна іншими способами – написати на скриньку ekoliga.centr@gmail.com.

До проекту вже доєдналися студенти природничо-географічного факультету ЦУДПУ ім.В.Винниченка, які виїжджатимуть на обстеження прибережних захисних смуг берегової лінії Інгулу та його приток впродовж 300 кілометрів.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here