ЯК СПІЙМАЛИ СЕРІЙНОГО ВБИВЦЮ, АБО ЗВОРОТНЯ СТОРОНА ЗАКОНУ САВЧЕНКО

0
2168
views

Липень 2017 року в Кропивницькому видався спекотним. А ще особливо гарячим він став для розшуковців міськвідділу поліції: три умисних вбивства з корисних мотивів у нічний час, з десяток розбійних нападів та пограбувань містян в громадських місцях.

І це, не враховуючи квартирних крадіжок та інших кримінальних правопорушень на території Фортечного району обласного центру.

Сказати, що співробітники поліції міста збились з ніг – це майже нічого не повідомити про напругу, яка панувала серед правоохоронців.

Начальник міського відділу поліції майор Дмитро Авдієнко наказав оперативному складу карного розшуку перейти на посилений варіант роботи. Це означало: від зорі до зорі, без вихідних…

Підняли на ноги і громадських активістів, яким не байдужі поліцейські справи.

Проте комплекс оперативно-розшукових заходів не допоміг встановити особу, яка скоїла тяжкі резонансні злочини, аж поки в останній день місяця зловмисник не допустив звичайну необачність, яка межувала з елементарною дурістю.

Але про все по порядку.

В той день вночі до чергової частини поліції звернувся громадянин Ю. Талеран, який розповів, що по вулиці Пацаєва в п’ятиповерховому будинку на першому поверсі мешкає його 67-річна мати Валентина Д. Як завжди, він зазирнув у вікно і помітив, що воно віджате. Спроби додзвонитися до матері не увінчалися успіхом.

Про подію, незважаючи на нічний час, негайно повідомили начальнику Авдієнко, який наказав на місце пригоди невідкладно направити слідчо-оперативну групу.

Попри обмаль інформації досвідчений оперативник зумів блискавично змоделювати ситуацію з господаркою квартири.

– Це справа серійного вбивці, особу якого ми ще не встановили. Уважно огляньте квартиру, знайдіть сліди зловмисника, – наказав він.

Разом із сином потерпілої учасники СОГ побачили в квартирі бедлам, а потім виявили труп господарки, який лежав на ліжку. Голова була накрита подушкою, а руки зв’язані шнуром від настільної лампи.

Коли підняли подушку, співробітникам відкрилася страшна картина. На голові вони побачили з десяток ударів тупим предметом. Потім з’ясували, що удари зловмисник наніс молотком, який знайшов у прихожій.

Син розповів, що зі стіни зник плазмовий телевізор «Шарп». В той же час в Біблії, що знаходилася у серванті, залишились гроші в сумі 1300 грн., які мати зберігала про всяк випадок.

Пізніше судмедексперт встановив, що смерть потерпілої настала близько четвертої години 29 липня цього року.

Оперативники міськвідділу поліції встановили, що ввечері, за день до виявлення трупа, до комісійного магазину, що по вулиці В. Перспективна, здали аналогічний телевізор «Шарп». Звичайно, розшуковці впритул зацікавились Верланом, що його здав, проте за місцем поживання і реєстрації в смт Смоліно Добровеличківського району його не знайшли. Перевірка цієї особи по комп’ютерній базі раніше засуджених встановила, що в період з травня 2011 року по квітень 2017 року останній відбував покарання в місцях позбавлення волі за спробу вбивства та зґвалтування.

А звільнили його на підставі так званого «Закону Савченко» умовно-достроково.

Я вже не раз писав про небезпечність формального застосування цього закону і тих трагічних наслідків, до яких це приводить. І наш приклад не виключення…

Перевірка, як в таких випадках трапляється, зокрема, в місцях перебування кримінального елемента, нічого не дала. Вирішили шукати зловмисника по кафешкам, вокзалам, ринкам та в інших місцях масового перебування громадян. До речі, до цієї справи підключилися і оперативники обласної поліції.

Але вдача посміхнулася саме заступнику начальника управління карного розшуку ГУНП Віталію Шувалову, який завдяки фотографії впізнав та затримав підозрюваного на вулиці Пацаєва.

Тепер відпрацювання злодія та його зв’язок з раніше скоєними вбивствами розпочала команда УКР ГУНП на чолі з підполковником Володимиром Хвостовим. Який, до слова, як і Авдієнко (на той час убозівці) з початку АТО за власним бажанням продовжили службу в Маріуполі на посадах керівників місцевих райвідділів цього міста, де значно збагатили свій оперативний досвід.

Майже відразу зловмисник «розколовся». Ось що він розповів.

29 липня цього року вночі (близько третьої години) він шастав спальним мікрорайоном міста і зазирав у вікна багатоповерхівок. Облюбував вікно на першому поверсі, де нікого не було видно і панувала темрява. Темінь, як свідчить криміналістика, союзник криміналу. Відсутність світла біля під’їздів – чудова передумова для пограбування, розбійних нападів, крадіжок тощо.

За допомогою викрутки, яка завжди була при ньому, Верлан віджав вікно і заліз до квартири. Почав нишпорити в пошуках грошей та цінних речей, але нічого такого не знайшов.

В той час власниця помешкання раптом прокинулась, а зловмисник, знайденим у прихожій молотком, наніс їй близько десяти ударів по голові, від чого потерпіла загинула. Потім накрив голову подушкою для цілковитої впевненості. Щоб не виходити з порожніми руками, зняв із стіни телевізор, який того ж дня здав до вищезгаданого комісійного магазину.

Затриманого почали перевіряти по іншим нерозкритим карним злочинам і, в першу чергу, вбивствам. У результаті грамотних оперативно-розшукових заходів слідчі УКР ГУНП встановили, що останній з метою пограбування 11 липня цього року в районі 101-го мікрорайону, а точніше, по проспекту Промисловому, який у вечірні та нічні години майже темний (спасибі комунальникам!), побачив невідому худорляву дівчину і вирішив у неї поживитися. Впритул наблизився і спробував вирвати у неї з рук сумочку. Проте потерпіла Людмила К. вчинила спротив і почала кликати на допомогу громадян. Тоді нападник ударив її кулаком в обличчя та почав душити. А коли дівчина опустилася на землю, він потяг її до найближчої лісосмуги, де і закопав (лопату знайшов по дорозі), при цьому заволодів сумочкою, де знаходились гроші, мобільний телефон, паспорт та банківська картка.

Знайомий потерпілої повідомив до поліції про її зникнення 16 липня цього року. Чоловік уточнив, що 12 липня, тобто наступного дня після того, як він не зміг вийти з нею на телефонний зв’язок, хтось із банкомату «Приватбанку» намагався зняти по її картці гроші. Але без пін-коду не зміг. Коли поліція перевірила записи камер відеоспостереження, то ідентифікувала зловмисника, а саме – Верлана. Убивця розповів і показав слідчому (свідчення знімали на відеокамеру), де убивця викинув мобільник з паспортом, а також місце, де закопав труп Людмили К. В процесі проведення слідчих дій у лісосмузі, в місці, на яке вказав затриманий, виявили тіло. Також неподалік знайшли паспорт на прізвище К. без першої сторінки.

Начальник УКР ГУНП підполковник Володимир Хвостов вже не сумнівався, що Верлан може бути серійним убивцею.

Подальше відпрацювання раніше засудженого, у тому числі, по вбивству 19 червня цього року по вулиці Попова Олени Т., пенсіонерки, підтвердило причетність Верлана до згаданого злочину. А діяв він, як і у попередніх випадках, вночі. У пошуках квартири для здійснення крадіжки він помітив відчинені двері однієї квартири. Серійник увійшов туди і почав шукати гроші та цінні речі. Знову на шум прокинулася господарка. Зловмисник наказав останній накритися з головою покривалом. Коли душогуб виходив із кухні, потерпіла посвітила йому в обличчя ліхтариком.

Зловмисник зіштовхнув потерпілу на підлогу, а потім за допомогою телефонного дроту задушив її. Виходячи із кухні, відчинив вентиль газу на газовій плиті, підпалив ганчір’я в декількох місцях та, прихопивши з собою 100 грн., пішов геть.

Крім цього, 22 червня 2017 року зловмисник, погрожуючи ножем, відібрав у неповнолітньої С. мобільний телефон та жіночу сумку з її паспортом. А ще вночі 7 червня цього року пограбував неповнолітню Г., вирвавши з рук жіночу сумочку, де знаходились мобільний телефон, 250 гривень та банківська картка. Зізнався злодій також і в трьох квартирних крадіжках, які він учинив все в тому ж спальному мікрорайоні.

Як бачимо, підлий боягуз обирав, як правило, своїх жертв серед жінок похилого віку та неповнолітніх дівчат, які не могли йому дати належного спротиву. Підлий душогуб зараз у в’язниці, і йому світить довічне ув’язнення. Дуже шкода, на мою думку, що скасовано смертну кару в нашій країні. Бо коли однакові терміни покарання отримують за ДТП і серійні вбивства, це не може бути справедливим.

Веніамін ЯНІШЕВСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here