РІЗДВО ЗЕМЛЯКІВ У… АВСТРАЛІЇ

0
4441
views

Ірина та Олександр покохали одне одного ще старшокласниками школи №17 у тодішньому Кіровограді. А ось одружилися вони декілька років тому вже в Австралії і наразі проживають у місті Банбері, що в штаті Західна Австралія.

– Найперше, до чого важко призвичаїтися, – розповідають вони що, – наприклад, грудень, січень та лютий – це літні місяці. Тобто ми живемо з Україною за одним календарем, але ось погода тут взимку літня, а влітку – зимова. Та й різниця у часі 7 годин заважає спілкуванню з рідними: коли в Україні ще ранок, в Австралії вже вечір.

Коли ми переїхали сюди, то місцеві ніяк не могли зрозуміти, чому різдвяні свята ми називаємо новорічними. Тут Новий рік майже не святкують. Так, це вихідний день, але в принципі просто зміна дати. А ось Різдво, яке відзначають 25 грудня, – то найбільше свято! Сусіди змагаються у тому, хто краще прикрасить ілюмінацією свій будинок, купувати подарунки та планувати корпоративи тут починають ще з листопада чи навіть жовтня. В Україні всі традиції щодо подарунків під ялинку та інші пов’язані саме з Новим роком, а тут – з Різдвом. Тому 25 грудня тут не працюватиме жодне кафе, жоден магазин чи заклад – окрім, звісно, лікарень, «швидкої» та інших установ, що працюють цілодобово без вихідних. Але при цьому особливих традицій щодо різдвяного столу немає: у кожного свої сімейні звичаї. Наступного дня після Різдва, 26 грудня, тут також державне свято – День подарунків. Ще до Різдва у маркетах та торгових центрах стоять спеціальні бокси, куди можна покласти подарунки для благодійності. На власне Різдво та в перші дні після свята подарунки та продуктові набори прийнято дарувати представникам мало забезпечених та соціальнонезахищених верств населення. Тут поширене волонтерство. Але в цей день тут великі розпродажі, тому в День подарунків можна придбати будь-яку вподобану річ за півціни.

В Австралії існує шість штатів, і в кожному свої особливості щодо відзначення різних релігійних свят. Загалом на державному рівні в визнано два релігійних свята – Різдво та Великдень, який святкується за григоріанським календарем. Тому Пасху тут святкують зазвичай раніше, аніж в Україні.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here