ВИБОРИ «ПО-ЧЕСНОМУ» І РІВНИМ ДОСТУПОМ: ЧИ МОЖЛИВО?

0
1364
views

Хоча до виборів у парламент ще доволі багато часу, але вже зараз ця тема жваво обговорюється в політичних осередках. Минулого тижня експерти громадської організації «Центр UA» та представники політичних партій Кропивницького обговорювали проблеми чинних виборчих правил, які обмежують права українських громадян бути обраними на вільних і чесних виборах. 

Участь в обговоренні взяли Андрій Андрушкін – лідер напрямку  «Контроль публічних фінансів» Центру UA, Інна Борзило – лідер напрямку «Рівний доступ до політики»   Центру UA, Олександр Кришко – від партії «Солідарність», Артем Погрібнюк – від «Самопомочі», Олександр Рацул – від партії «За життя» та інші.

На думку експертів, нове виборче законодавство зможе вирішити проблему підкупу виборців, зменшити хаос у регулюванні політичної реклами, зловживання при визначенні меж виборчих округів та непрозоре фінансування партій. Забезпечити рівний доступ до політики на наступних парламентських виборах має пропорційна виборча система з відкритими регіональними списками.  Така загальнонаціональна позиція громад по всій Україні.

Присутні обговорили це питання, висловивши підтримку або ж, навпаки, наголошували на недоліках такої системи. Усі були одностайні у питанні політичної реклами – її треба прибрати зовсім, натомість кандидат має якомога частіше зустрічатися з виборцями. Не всі згодні з тим, що запропонована система вирішить всі питання. На їхню думку, найбільше випадків фальсифікації виборів відбувається в комісіях, тож потрібно більше уваги приділяти саме їм.

У розмові присутні торкнулися роботи народних депутатів, які представляють  Кіровоградську область у Верховній Раді. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу та проаналізував її. Як виявилося, вони доволі часто пропускають пленарні засідання (28,9 відсотка пропущених засідань за даними електронної реєстрації порівняно з 22,2 відсотка по Верховній Раді загалом) і навіть у разі присутності часто ігнорують голосування. Троє мажоритарників області пропустили понад 80 відсотків голосувань: Станіслав Березкін (група «Відродження», 85,8 відсотка), Михайло Поплавський та Олесь Довгий (обидва – група «Воля народу», відповідно 83,5 та 82,5 відсотка). Троє депутатів були помічені за неособистим голосуванням: Станіслав Березкін, Олесь Довгий та Анатолій Кузьменко. При цьому Станіслав Березкін «кнопкодавив» щонайменше чотири рази. Неособисте голосування є порушенням статті 84 Конституції України. Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, троє мажоритарників області згадувалися у таких розслідуваннях, найбільше з них – вісім разів – Олесь Довгий, з якого Верховна Рада зняла депутатську недоторканність.

Світлана КОСТЕНКО

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here