ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОН: РЕЗУЛЬТАТИ СПІВПРАЦІ БІЗНЕСУ І ВЛАДИ

0
2108
views

Як місцева влада має співпрацювати з бізнесом та які результати співпраці зможе відчути на собі громада – про це краще запитати у спеціалістів. Або ж звернутися до Петрівського району і побачити все на власні очі.

Основні потужності ПрАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» розташовані в Дніпропетровській області. Та деякі з них, в тому числі й Артемівське родовище, знаходяться в Петрівському районі Кіровоградської області. Тож співпрацю місцевої влади та підприємства було закріплено угодою соціально-економічного партнерства. Згідно з угоди, на різноманітні соціальні проекти, як-то ремонтні роботи в школах та  районній лікарні, було виділено загалом 17 мільйонів гривень, три з половиною мільйона з яких – вклад ЦГЗК. Соціальні ж проекти були втілені у рамках проекту «Здоров’я наших дітей», ініційованого обласною держадміністрацією із співфінансуванням місцевих бюджетів та соціально відповідального бізнесу. Наприкінці минулого тижня голова ОДА Сергій Кузьменко, генеральний директор ПрАТ «ЦГЗК» Дмитро Шевчик, голова Петрівської райдержадміністрації Сергій Завалій та очільниця райради Тамара Сакара особисто відвідали навчальні заклади та районну лікарню в смт Петровому.

Освіта, харчування і спорт: лише у поєднанні

Зазвичай вважається, що освіта в селах та селищах якісно відрізняється від освіти, яку в школах здобувають учні у великих містах. Справді, потрапивши у Петрівську НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» та філію закладу – школу І ступеня, багато хто з обласного центру почав заздрити місцевим дітлахам. Наприклад, у філії було повністю відремонтовано та оснащено харчоблок. Тепер кухарі користуються електроплитами та електром’ясорубками, мають сучасні протирально-різальну та посудомийну машини, нові робочі поверхні. Загалом нове обладнання коштувало більше 300 тисяч гривень, але ж тепер кухарі можуть готувати швидше та смачніше, не витрачаючи купу часу на нарізку салатів та миття посуду. Районна влада уважно ставиться до харчування у молодшій школі: окрім співфінансування, за рахунок районного бюджету Петрівщини учні філії щодня забезпечені гарячим харчуванням.

У власне навчально-виховному об’єднанні «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» особливу увагу приділяють спорту. На території НВО є два  спортивні майданчики з футбольним полем, лабіринтами, волейбольний майданчик. Гімназія оснащена спортивною залою із шведською стінкою, баскетбольними щитами, спортивним обладнанням. Тут також є стінка зі страховкою для занять скелелазінням. У сусідньому зі спортзалом приміщенні – сучасні тренажери. Займатися сюди приходять учні та вчителі, тож керівництво гімназії пішло назустріч і дозволило відвідування такого собі шкільного спортклубу і в позаурочний час.

Окрім уваги до спорту, НВО у Петровому може похвалитися і найсучаснішим класом. Цьогоріч НВО в  рамках реалізації  програми «Майбутнє – спільна справа» виграло проект «Від комфортних умов до якісної освіти». На реалізацію даного проекту заклад отримав 81 тисячу гривень: з них майже 50 тисяч – грант від ПрАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», а також – субвенції з селищного та районного бюджетів.  Тож тепер в Петрівському НВО є клас із сучасними та зручними меблями, телевізором, проектором,  ноутбуком, планшетним ПК, екраном тощо.

Комфорт – із самого початку життя

Як ви уявляєте районну лікарню? Сіро-зелені стіни пологового відділення, в кращому випадку малюнки з Айболітом у дитячому? Тоді Петрівська центральна районна лікарня ламає стереотипи! В рамках вже згаданої тристоронньої угоди про соціально-економічне партнерство в ремонт лікарні з різних джерел було інвестовано близько 7 мільйонів гривень. Капітальні ремонти завершуються саме у пологовому та дитячому відділеннях. Тут замінили все, починаючи від систем водопостачання та водовідведення, теплопостачання до оздоблення стін, меблів та апаратури. В пологовому відділенні, окрім гарного краєвиду за вікном, тішать око стіни приємних зелених, бежевих, персикових кольорів. «У нас тут є і сімейні кімнати, де разом з породіллею може розміститися хтось з рідних та близьких, – пояснює головний лікар закладу Олександр Яновський. – В лікарні пацієнти мають почуватися комфортно, особливо в такий відповідальний етап, як поява нового життя». Вже наступного тижня оновлене пологове відділення прийматиме перших породіль.

В дитячій кожна палата прикрашена унікальним малюнком з тваринками або птахами, а в побутовій кімнаті із кухонним начинням настінна плитка розмальована веселими янголятками. Тут також зробили капітальний ремонт, придбали обладнання для кухні та дитячі меблі – загалом на суму майже 2 мільйони гривень з районного бюджету. Також під час візиту гості подарували шприцевий насос для точного дозування ліків, який відтепер розташований у маніпуляційному кабінеті.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here