ПОЛІТОЛОГ: У ПРЕЗИДЕНТА — НАЙБІЛЬШИЙ «ЗАПАС МІЦНОСТІ»

0
2042
views

Жителі Кіровоградщини знову проголосували б за чинного Президента, не підтримують перейменування області і не визначились щодо НАТО. Про це свідчать дані найсвіжішого опитування – на початку грудня соціологи дослідили політичні настрої в регіоні і днями представили громадськості результат.

Дані, отримані під час опитування Центрально-Українською соціологічною лабораторією (ЦУСЛ), підтверджують, що центр країни залишається цілком адекватним барометром настроїв на всій її території. Адже результати досліджень (з невеликими поправками на специфіку) збігаються з даними, представленими минулого місяця чотирма провідними соціологічними організаціями України, що ґрунтуються на опитуванні 20 тисяч респондентів на загальнонаціональному рівні.

На чолі держави – глава

Один з найбільш показових моментів: незважаючи на всі плюси і мінуси номінального лідера опозиції Юлії Тимошенко та чинного Президента країни Петра Порошенка, на всю критику щодо обох, наші люди альтернативи цим політикам поки не бачать.

Голосувати на виборах Президента за Порошенка готові майже 24% опитаних жителів області, які визначилися зі своїм вибором, а це приблизно на 10% більше, ніж півроку тому. Тимошенко з 23% практично наздоганяє. Лідер «Опозиційного блоку» Юрій Бойко замикає трійку лідерів з рівно вдвічі меншим результатом. Далі, від 8% і нижче – Ляшко, Вакарчук, Зеленський, Садовий, Гриценко, Саакашвілі…

Подібне ми бачили нещодавно на виборах в об’єднаних територіальних громадах області, де «Батьківщина» отримала значну кількість депутатів, але лідерами громад стали люди, які так чи інакше пов’язані з президентською командою. Саме з децентралізацією, яку позиціонують як одну з найуспішніших реформ, експерти, у тому числі, пов’язують зростання підтримки Порошенка. У трійці лідерів рейтингу довіри, який також складено під час опитування, – і голова обласної адміністрації. При цьому найвищий показник недовіри, майже 50% – у спікера Верховної Ради, а більше половини опитаних відзначили, що взагалі не знають голову «ради» обласної.

– Петро Порошенко сприймається як рішучий антикризовий менеджер, дипломат в умовах воєнних дій, – коментує результати дослідження кандидат політологічних наук Руслан Стадніченко. – Позитивно сприймають жителі області і європейський курс чинної влади. У нашій області ця підтримка базується ще й на якісному менеджменті, який здійснюється президентською командою, зокрема головою ОДА Сергієм Кузьменком. Усе це разом пояснює такі рейтинги.

Нащо те НАТО?

До речі, про курс. Хоча вступ України до Євросоюзу позитивно оцінюють майже 65% опитаних соціологами респондентів, їхній ентузіазм в питанні зближення з НАТО знижується. Дві третини респондентів станом на грудень не впевнені, чи варто вступати. Ще в червні таких було менше.

– Відсоток невизначеності зріс як за рахунок тих, хто був «за», так і тих, хто був «проти» вступу до НАТО, – констатує керівник ЦУСЛ, кандидат соціологічних наук Едуард Клюєнко. – Альянс поки не виправдав очікувань людей – помітної військової допомоги він не надав, а про ту, яку не видно, люди переважно поняття не мають. При цьому до Євросоюзу ставлення покращилося, а до Митного союзу – погіршилося.

Кількість жителів області, які хочуть бачити Україну в складі ЄС, згідно з даними опитування, з червня зросла на 10%. Серед можливих причин називають і початок роботи безвізового режиму – мовляв, багато людей з’їздили, подивилися і захотіли. А ось остаточно декомунізувати область значна частина її мешканців не надто прагне – при всьому своєму єврооптимізмі: майже 70% до можливого перейменування Кіровоградської області ставляться повністю негативно або скоріше негативно.

Протестуй – не протестуй…

Ще більш однозначне ставлення учасників дослідження до ідеї «третього Майдану», яку вже традиційно в грудні розкручують в Україні певні сили. Якщо в червневому опитуванні за нову революцію висловлювалися 17% респондентів з області, то зараз – уже 12,5%. У національних дослідженнях цей показник склав стільки ж плюс-мінус десяті.

– Чому люди не готові (до масових виступів. – Авт.)? Ми бачимо, що так званий «Майдан 3.0» не наповнений ідеями, – каже політолог Руслан Стадніченко. – Задекларовано вже вкотре одну вимогу, яка повторюється, – боротися з корупцією, але коли подивитися, хто стоїть за цими закликами, виникає питання: як можуть люди, значна частина яких у владі вже по 10-20 років, обтяжена масою всіляких скандалів, боротися з цією самою українською корупцією? У державі складна ситуація, треба налагоджувати економіку, потрібні лідери, які чітко спроектують свою версію майбутнього. Я, наприклад, не почув чіткої версії майбутнього від жодного з тих, хто очолює це протестне шоу сьогодні. Саме тому ми бачимо, що такі політики, як Тимошенко, наприклад, намагаються прямо себе з ним не асоціювати, підтримувати протестувальників, як то кажуть, «збоку». Криза ідей і криза людей – це те, що блокує підтримку публічних виступів громадян.

Точки зростання

Лідер «Батьківщини» уникає неоднозначної компанії через зрозумілі причини – у партії є шанс увійти до рад будь-яких рівнів на найближчих виборах. А хороший «фарт», як відомо, важливо не злякати. Рейтинг партійних, як і президентських переваг, на Кіровоградщині очолюють «Батьківщина» і БПП «Солідарність». На парламентських або місцевих виборах, якби вони відбувалися нині, ці політсили, за даними опитування, набрали б приблизно по 20 і 15 відсотків. Далі, від 10% і нижче – ті ж «Опозиційний блок», «Самопоміч», Ляшко, «Наш край», Гриценко і т.п. Щоправда, це думка тільки тих респондентів, які визначилися. Кількість тих, хто не знає, за яку партію голосувати, коливається від половини на теоретичних виборах в Раду до 75% на місцевих виборах. Саме ці люди вплинуть на результат, визначившись напередодні виборів.

На думку політолога, така «невизначеність» пов’язана, перш за все, з невисокою впізнаваністю і слабкістю місцевих лідерів багатьох політичних сил.

– Рейтинги будуть змінюватися за рахунок тих, хто сьогодні не визначився, і, на мій погляд, більший «запас міцності» – у чинного Президента і його політсили, – упевнений Стадніченко. – Тому що у Юлії Володимирівни в основному сталий електорат, це люди, які вже багато виборів поспіль голосують «за Юлю», їх не стане ні значно більше, ні значно менше. На Президента і БПП буде працювати зменшення протестної активності, в якої зараз традиційний сезонний сплеск. З іншого боку, є перевага, пов’язана з тим, що вдалося зберегти соціально-економічну та політичну стабільність, незважаючи на досить складні умови – як зовнішні, так і внутрішні. Стабільно працює вся вертикаль влади, місцеві адміністрації, не було цього року «бюджетоади», яка закінчується о третій годині ночі 31 грудня…

Та що б не казали вчені мужі, нам і без них зрозуміло, чому зараз люди не можуть визначитися. Не до того їм, набридло вже спостерігати за «гойдалками» в телевізорі, газетах, Інтернеті. На одній кнопці телевізора той самий Саакашвілі – надія-реформатор, на іншій – агент Кремля, півтора року Савченко – мало не ікона, наступні півтора – цілком карикатура, з одного боку, Рабинович – правдоруб-опозиціонер, з іншого – другий «кошик для яєць» і так далі. Ну хто в це буде заглиблюватися, крім соціологів з політологами та журналістами, аж за півтора року до найближчих виборів? Та ніхто, хоч і в сам «день Ч». Адже питання у більшості, коли настає час йти на дільницю і опускати в скриньку бюлетень, насправді лише одне: ми роботою задоволені чи ні? Ось тоді і відміряємо – кожному за справами його.

Володимир ХАНІН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here