«СВІТ ШВИДКОПЛИННИХ ЯВИЩ»

0
2122
views

Днями в обласному художньому музеї у рамках програми Року Японії в Україні відкрито виставку японської гравюри ХІХ століття «Світ кабукі» з фондового зібрання Національного художнього музею. Тут представлено 70 оригінальних творів у стилі укійо-е школи Утаґава.

«Укійо-е» перекладається дослівно як «світ, що пливе». А це у свою чергу відсилає нас до буддійської філософії, де словом «укійо» позначався «тлінний світ». Одначе в епоху Едо з появою «веселих кварталів» це поняття було переосмислене і стало означати «світ швидкоплинних явищ».

Школа Утаґави – найбільш популярна школа японської графіки ХІХ сторіччя. Її представники відомі творами у жанрі «Якуся-е», у якому надавалася перевага зображенню акторів театру кабукі. У цьому жанрі працювали видатні майстри, які залишили по собі шедеври світового значення. Згодом гравюри укійо-е справили значний вплив на європейське мистецтво. Зокрема, властиві їм композиція та передача кольору позначились на творчості Вінсента Ван Гога і Клода Моне.

Читати також: «ПОГЛЯД 2017»: СВЯТО СВІТЛИН http://wp.me/p8Jzal-19y

Директор КОХМ Тетяна Ткаченко зазначила на презентації виставки: «Приємно, що окрім гравюр, ми бачимо ще двадцять чудових світлин, право на друк яких нам надало Посольство Японії в Україні. І ми дуже вдячні, що ініціацію і проведення цієї фотовиставки розділив з нами департамент культури, туризму і культурної спадщини обласної державної адміністрації».

Знаменно, що на відкриття виставки прийшли студенти історичного факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Винниченка.  Доцент кафедри всесвітньої історії ЦДПУ, кандидат історичних наук Олександр Ковальков наголосив: «Так склалося, що, говорячи про Японію, про її нову й новітню історію, ми дуже мало говоримо про японське мистецтво, про японську культуру. На це не вистачає часу. Тому для студентів, які вивчають історію Азії й Африки, і не лише для студентів, така виставка дає можливість суттєво розширити свої знання про Японію, візуалізувати їх. Жанр японської гравюри виник ще у ХVII столітті, як, власне, і жанр «Кабукі». Ці два жанри японського мистецтва нерозривно пов’язані, тому що саме театр кабукі дав жанрові сцени, дав героїв для гравюр».

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here