ПАМ’ЯТНИК ГЕРОЯМ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ТА ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ВОЄН БУДЕ ВИВЕДЕНО З ДЕРЖАВНОГО ОБЛІКУ, ЯК ПАМ’ЯТКУ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

0
669
views
Таке рішення прийняли учасники засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при облдержадміністрації.

Головуючий на засіданні перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко повідомив, що до обласної державної адміністрації надійшли на розгляд звернення міської ради міста Кропивницького, в яких порушуються питання про аварійний технічний стан, не придатний для подальшої експлуатації пам’ятника Героям Громадянської та Великої Вітчизняної воєн, розташованого у центральному сквері обласного центру по вул. Соборній (відповідний експертний звіт був представлений учасникам засідання), а також невідповідності вимогам обліку об’єкта культурної спадщини, як такого, що суперечить вимогам Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Сергій Коваленко звернув увагу, що зазначений об’єкт є пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення, тож його доля потребує колективного розгляду спірних питань та прийняття конструктивного, виваженого рішення.
Своє бачення проблеми висловили заступник міського голови міста Кропивницького Олександр Грабенко та начальник відділу з питань внутрішньої політики міської ради Сергій Запорожан.
Зокрема, Сергій Запорожан поінформував, що пам’ятник містить емблему Радянського Союзу “Серп і молот”, напис великими літерами (мовою оригіналу) “За власть советов!”, сам залізобетонний обеліск обкладений гранітними плитами червоного кольору та символізує прапор СРСР. Тож згідно чинного законодавства об’єкт має бути демонтований. Олександр Грабенко запевнив присутніх, що міська рада гарантує – у випадку демонтажу роботи будуть проведені максимально обережно, зберігатиметься пам’ятник у належних умовах і в подальшому зможе бути переданий відповідним музейним установам.
Під час обговорення члени консультативної ради поцікавились планами міської ради на забудову центрального скверу. Олександр Грабенко зазначив, що міська влада не дозволить будівництво торгівельних точок на місці пам’ятника. За його словами до керівництва обласного центру неодноразово зверталися представники Української Православної Церкви Київського Патріархату щодо виділення землі під будівництво храму, тож не виключено, що частину території скверу буде надано УПЦ КП.
За результатами засідання було прийнято рішення звернутись до Міністерства культури України із пропозиціями не вносити пам’ятник Героям Громадянської та Великої Вітчизняної воєн до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Міська ж влада отримає доручення щодо відповідального збереження пам’ятки монументального мистецтва у випадку її демонтажу.
Джерело: http://www.kradmin.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here