БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ – ГОЛОВНА ВИМОГА МОЛОДІ

0
2150
views

Боротьба з корупцією – головна вимога до уряду 70 відсотків опитаних молодих українців. Найбільше молодь довіряє церкві та волонтерам, а найменше – політичним партіям і Верховній Раді.

Про це, за інформацією Deutsche Welle, йдеться у результатах дослідження поглядів та оцінок української молоді, що був проведений Німецьким Фондом ім. Фрідріха Еберта та Центром «Нова Європа» спільно з соціологічною компанією GfK Ukraine.

Проект під назвою «Українське покоління Z: цінності та орієнтири» зосередився на молоді віком від 14 до 29 років. За словами авторів дослідження, саме у цій віковій групі є і ровесники незалежності, й ті, хто на десятиліття від неї молодший. Також є ті, хто брав участь або був свідком Помаранчевої революції та Революції гідності, й ті, хто під час обох подій був ще дитиною.

Таким чином, у цьому віковому діапазоні нині опинились майже вісім мільйонів осіб – це приблизно п’ята частина населення України.

Згідно з дослідженням, серед найбільших страхів української молоді – корупція (37 відсотків) та війна у регіоні чи у світі (36 відсотків).

Також молодь турбують серйозні проблеми зі здоров’ям (34 відсотки) та соціальна несправедливість і безробіття (32 відсотки).

Перелік вимог молодих українців до уряду очолює боротьба зі злочинністю та корупцією. 70 відсотків респондентів вважають, що уряд повинен займатися передусім саме цією проблемою.

«Але разом з цим ми бачимо таку латентну толерантність до корупції. З одного боку, молодь хоче подолати корупцію, а з іншого, – вона є частиною корупції і бере в ній участь. На фокус-групах наші учасники говорили, що корупція оточує людей з дитинства і відповідно виробляється певне таке пристосування до неї. Йдеться, передусім, про побутову корупцію, корупцію у школах, лікарнях, держустановах», – зазначає координатор проекту «Українське покоління Z: цінності та орієнтири» Катерина Зарембо.

Крім того, доволі суттєва розбіжність у ставленні молоді до різних проблем спостерігається за регіонами України. На півночі критично негативно до хабарництва ставляться понад 50 відсотків опитаних, у Києві – таких лише 19 відсотків, а на сході України – 15 відсотків. Загалом же лише третина молодих українців вважає, що хабарництво ніколи не можна виправдати.

Результати дослідження свідчать, що українська молодь найбільше не довіряє саме інститутам державної влади. Найнижчі показники довіри серед молодих українців мають Верховна Рада (1,81), політичні партії (1,85) та Кабінет Міністрів (1,87).

«Це означає, що політична система після чергового Майдану не змогла змінитися відповідно до очікувань молоді. Як мали низький рівень довіри політичні інститути серед населення – так і мають надалі. По суті, не відбулося подолання системи, яка була в минулому», – пояснює Катерина Зарембо.

Найбільше ж молодь довіряє церкві (2,99), волонтерським рухам (2,98) та армії (2,86). Втім, показово, що жодна з позицій не змогла подолати середньої позначки у 3 бали на загальнонаціональному рівні, тобто наблизитися до позначок 4 (скоріше довіряю) та 5 (повністю довіряю).

Джерело: http://osvita.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here