КІРОВОГРАДЩИНА: ПІДСУМКИ ТА ПЛАНИ

0
2138
views
Фото Ігоря Демчука

Є така традиція: наприкінці року підбивати підсумки року та планувати наступний. Тож днями голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко під час прес-конференції озвучив підсумки року, що минає, і плани на 2018-й. Чим може пишатися Кіровоградщина і чого слід очікувати жителям області? 

Деякі плани вже почали втілюватися, а якісь справді амбітні. Чи вдасться втілити задумане?

Бюджети та зарплати: середня зарплатня зросте до восьми тисяч

У грудні 2016 року Сергій Кузьменко доповідав, що додатково до місцевих бюджетів за рік надійшло 1,1 мільярда гривень, а податків було зібрано більше семи мільярдів. А за 2017-й було зібрано податків майже 10 мільярдів гривень, надходжень до місцевих бюджетів – близько п’яти мільярдів гривень. Пов’язано це і з підвищенням мінімальної заробітної плати. Нагадаємо: ще у 2016-му мінімальна зарплата на Кіровоградщині становила 1600 гривень притому, що податок – єдиний соціальний внесок – тоді становив 41%. Того ж року держава прийняла рішення зменшити ЄСВ до 22%,  а в 2017-му підняти мінімальні зарплати до 3200 грн. «Нас критикували, казали, що економіка зруйнується, що таку зарплату не можна буде виплатити. Та вони помилялися. Жоден, хто живе та працює на Кіровоградщині, не зможе сказати, що його заробітна плата не змінилася. Можна казати, що вона досі ще низька і хотілося б вище, – то це правда, але зміни вже відчутні», – нагадав Сергій Кузьменко. І справді, в 2017 році  рівень заробітної плати піднявся на Кіровоградщині на 47%, тоді як по Україні – на 37%. На сьогодні середня заробітна плата по області становить близько 5700 гривень. Вже з 1 січня 2018 року мінімалка складе 3723 гривні. В амбітні плани керівництва області входить при цьому підвищення середньої заробітної плати по Кіровоградщині до 8 тисяч гривень на місяць.

Промисловість, експорт, інвестиції: нові заводи та елеватори

Мешканці області пам’ятають, наскільки посушливим було літо та надзвичайну подію, коли наприкінці квітня Кіровоградщину засипало снігом. Цьогоріч складні погодні умови зменшили обсяг урожайності у рослинництві на 10%. В той же час за 2017 рік аграріями було експортовано продукції з Кіровоградської області до 88 країн світу на суму 214 мільйонів доларів.

При цьому інвестиції в аграрну галузь приємно дивують своєю динамікою: обсяг капітальних інвестицій зріс на 15% у 2017 році і становить близько 7 мільярдів гривень. «Інвестиції дають розвиток місцевій промисловості. Це нова сільськогосподарська техніка, 21 елеваторний або сільськогосподарський комплекс по обробці зерна, який реконструйовано або збудовано. Це шість молочнотоварних ферм, інвестиції в металургію, в природно-харчову промисловість. Впродовж року ми могли бачити результати цієї праці: соєвий завод у Світловодську, масложирові заводи в Голованівському, Долинському районах, в Кропивницькому, нові лінії фасування масложирової та молочної продукції», – пояснив голова ОДА. При цьому з розвитком промисловості в області додалося ще 700 робочих місць.

Куди тепер ведуть дороги?

Цей рік можна назвати «дорожнім» для Кіровоградщини. До цього востаннє було побудовано нову дорогу біля Бобринця ще у 2008 році, а у 2010-му закінчено роботи на частині дороги біля Знам’янки. Протягом семи років нових доріг у Кіровоградській області не будували. Наприклад, у 2015 році на капітальне будівництво доріг в області не було виділено коштів взагалі. Вже наступного на будівництво і ремонт автошляхів з держбюджету надійшло 310 мільйонів гривень. Цьогоріч на ці потреби видатки з державної казни в нашу область збільшили вдвічі – 620 мільйонів, а з місцевих бюджетів на ремонти дорожнього покриття у містах та селах загалом виділили 200 мільйонів гривень.

Наприкінці 2016-го була введена в експлуатацію об’їзна дорога біля Олександрії. А у вівторок, 26 грудня 2017-го, було відкрито рух по об’їзній дорозі навколо Знам’янки. «Всі, хто їде у напрямку Дніпра, від сьогодні мають можливість швидко дістатися потрібних населених пунктів по новій об’їзній, не заїжджаючи у Знам’янку. Це і комфорт для водіїв, і власне для мешканців міста», – пояснив очільник ОДА. На будівництво саме цієї об’їзної було використано 79 мільйонів гривень. Загалом дніпропетровський напрямок у 2017 році був серед пріоритетних у розбудові дорожньої інфраструктури області. Адже водії, які їхали в тому числі й на міжнародну агропромислову виставку «АгроЕкспо» з Дніпропетровської області, неодноразово нарікали на погане автосполучення з Кіровоградщиною.

Загалом цьогоріч в області введено в експлуатацію 75 кілометрів автошляхів – тобто завершені дороги з відбійниками, розміткою та відповідними дорожніми знаками. Ще більш ніж на сотні кілометрів відбувалися ремонтні роботи. З них на деяких вже забезпечено рух автомобілів, але водночас роботи продовжуватимуться у 2018 році. Серед них – дорога на міста Дніпро, Новомиргород. Деякі дороги ремонтувалися у співпраці з місцевою владою – це насамперед маршрути шкільних автобусів у містах, селищах та селах.

Перші по освітніх округах

Якісна освіта – це передусім не кількість збудованих шкіл, а комфортні умови для навчання шкільного та позашкільного, можливість школярам займатися спортом. Для цього інфраструктура шкільної системи в області потребувала реорганізації. Наразі Кіровоградщина займає перше місце серед областей України по кількості створених освітніх округів – їх в нас налічується вже 66 та 170 філій. При цьому як в опорних школах, так і в філіях покращені умови для навчання та занять спортом. Так у 2017 році загалом було освоєно 35 мільйонів гривень, за рахунок яких придбали обладнання для кабінетів хімії, фізики, лінгафонних класів, а також 350 комп’ютерів та 50 мультифункціональних дощок у школи Кіровоградщини. Щоб забезпечити комфортне сполучення, для школярів середніх та старших класів з 2016 року загалом було придбано 40 шкільних автобусів, ще 5 обіцяють придбати вже на початку 2018-го.

 

«Головним показником нашої роботи в цій сфері є не кількість  виділених коштів або придбаних автобусів, а кращі результати зовнішнього незалежного оцінювання, яке демонструють школярі області. Якщо порівняти цьогорічні результати з тими, що були у 2016 році, то є поступ вперед. І це головне, що наші діти отримують кращі освітні послуги в школі, вийдуть конкурентними абітурієнтами і матимуть можливість навчатися в кращих вишах не тільки нашої, а й інших країн», – пояснив Сергій Кузьменко.

Слід зазначити, що ініційована облдержадміністрацією програма «Здоров’я наших дітей»  багатоцільова і передбачає моніторинг  та підвищення якості харчування дітей у школах. Також у рамках програми для школярів та молоді відкрито декілька мультифункціональних спортивних майданчиків, у тому числі в селах Мошорине та Дмитрівка Знам’янського району, селі Михайлівка Олександрівського району. Планується, що у 2018 році буде побудовано ще 12 спортивних майданчиків.  У рамках програми зазначене співфінансування, тож на наступний рік заплановано виділити загалом 18 мільйонів гривень, половина з яких – з державної казни, а інша – з обласного, районних та місцевих бюджетів.

Відбудова медичної галузі

У рамках згаданої програми увага приділяється не тільки спортивній інфраструктурі, а й медичній, що передбачає відновлення та осучаснення пологових та дитячих відділень у лікарнях та поліклініках багатьох районів області. «Приємно, що місцеві громади не залишалися осторонь та брали активну участь у реалізації цих проектів за допомогою співфінансування з бюджетів та фондів, – зазначив очільник ОДА. – Тому проект продовжуватиметься, щоб в кожній районній лікарні було відремонтовано пологове або ж  разі відсутності такого – дитяче відділення. Плануємо втілити цей проект наступного року у повному обсязі».

Серед найзначніших досягнень 2017-го у галузі медицини слід відзначити завершення ремонту та реконструкції дитячої обласної лікарні, які тривали протягом останніх двох років та коштували загалом близько 200 мільйонів гривень – за рахунок інвестицій з боку держави, органів місцевого самоврядування та соціально відповідального бізнесу. Паралельно в цей же період було відремонтовано та закуплено нову медапаратуру і в обласному госпіталі для ветеранів війни. Наразі учасники антитерористичної операції мають можливість проходити обстеження та лікуватися безкоштовно за рахунок низки спецпрограм, які фінансуються з обласного бюджету.

Також було відремонтовано 10 відділень у трьох корпусах обласної лікарні з повним переоснащенням каналізаційних, теплових та інших мереж. Вже завершено капітальний ремонт приміщення обласної станції переливання крові, яке наступного року буде оснащено новим медичним обладнанням. Найближчим часом буде відкрито операційний блок обласного онкологічного диспансеру. На реконструкцію та оснащення блоку було витрачено коштів з державного та обласного бюджетів в сумі 35 мільйонів гривень.

В обласному центрі у 2017 році відкрито пологове відділення з функціями перинатального центру, відділення гострої судинної невропатології. Послугами гемодіалізної зали пацієнти можуть скористатися відтепер не тільки в обласній лікарні, а і в нових залах у Кропивницькому та Малій Висці.

Щодо 2018 року, то в центрі уваги буде підняття сільської медицини на якісно новий рівень. Для цього планується збудувати 24 сільські лікарські амбулаторії. Передбачається, що  приміщення амбулаторій, які будуватимуть за типовим проектом, буде загалом мати 260 квадратних метрів та передбачатиме житло для лікаря. Для функціонування нових медичних установ  планують придбати 52 санітарних автомобілі, сучасне медичне та комп’ютерне обладнання, засоби зв’язку для надання швидких консультацій. З державного бюджету на ці потреби виділено 109 мільйонів гривень, а додаткове фінансування вбачається отримати з місцевих бюджетів для підтримання цієї ініціативи.

«Завдання влади – мотивувати та забезпечити комфортні умови для роботи лікарям. Сподіваємося, що вже наступного року у нас з’являться нові фахівці, яких не вистачає на Кіровоградщині, адже наразі маємо дефіцит кадрів. За два-три роки ми отримаємо власних спеціалістів, які наразі навчаються в Донецькому медичному університеті. Як у минулому році та цьогоріч, так і в наступному  будемо купувати житло для наших лікарів. Тому публічно запрошую всіх, хто має медичну освіту, досвід роботи в сфері охорони здоров’я: приїжджайте до нас на Кіровоградщину, ми залюбки запропонуємо комфортні умови для роботи і самореалізації», – запевнив голова облдержадміністрації.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here