ПОГОДА ЗА СОНЦЕМ: ЩО ОБІЦЯЄ НАМ СПЕКОТНА ЗІРКА

0
2904
views

У січні 2000-го у «Народному слові» була надрукована стаття з прогнозом на 2000 рік, де головним був прогноз погоди від авторів цієї публікації.

Адже вже не одне десятиліття вони намагаються прогнозувати погодні умови та суспільні потрясіння за Сонцем, тобто використовуючи дані по змінах сонячної активності (СА) в прогнозуваннях на довгостроковий період, до 11 років.

Для демонстрування методів прогнозування побудовано графік, який наведено на рис. 1; він побудований за метеоданими 1986 року й непогано справдився в 2008 році.

Головною причиною того, що для прогнозування погоди 2008 року було обрано 1989 рік, є схожість плину змін СА в ці роки. 1989 рік обраний за найбільш схожою статистикою змін СА в 2008 році, яка в свою чергу отримана за допомогою прогнозування. У загальних рисах прогноз і реальність були досить близькими. Згаданий графік  був переданий в облдержадміністрацію, в обласний агропром і газети.

Ми прогнозували кліматичні умови, починаючи з 1993 року, використовуючи інформацію про середньомісячні температури та місячну суму опадів по 6 районах Кіровоградщини та знаючи про аналогічність погодно-кліматичних ситуацій років, які знаходяться в одній фазі сонячного циклу. Особливо надійним є прогноз на цій основі за щоденними даними, який використовує як мінімальні, так і максимальні щодобові температури.

Багаторічний досвід побудов погодних прогнозів на рік дав змогу побачити закономірності в тому, як погода залежить від етапів сонячного циклу. Основними етапами є два роки наростання СА, три роки максимуму СА, три роки спаду і трирічний мінімум. Помічено, що в роки наростання та максимуму СА здебільшого достатньо опадів, помірні морози взимку, і помірна спека влітку; в роки спадання і мінімуму СА зими стають холоднішими, а літо спекотним, при цьому опадів стає значно менше, що негативно впливає на врожайність.

За таким принципом було зроблено прогнозування змін сонячної активності на 2018 рік, за яким визначено рік-аналог 1997. Тепер можна зробити припущення, що з великою ймовірністю погода в 2018 році буде схожою на погоду 1997 року. На рис. 2 наведено щоденні дані про погоду 1997 року.

На графіку зображено три основні лінії. Перша найвища лінія зображає максимальну денну температуру, а трохи нижче – мінімальну нічну. Уважний читач роздивиться цей графік і зразу помітить те, що коли найнижча лінія, яка відповідає за кількість опадів, йде вгору, то різниця добових температур зменшується. Це пояснюється тим, що при опадах хмари закривають поверхню землі від пекучого сонця, а вночі вологе повітря краще зберігає тепло. За цим можна відокремити не лише дощові дні, але й дні, коли просто небо було затягнуте хмарами, а дощу не було.

В 1997 році була малосніжна зима, особливо січень. Також зима відступала хвилями, ми бачимо що в середині лютого та на початку березня були від’ємні температури не лише вночі, але і вдень. І навіть в березні можна очікувати снігу. Ці заморозки були поділені двотижневою відлигою, коли сума добових температур вище нуля.

У кінці березня температура перевищила 20°С, але це є лише першим дзвоником до літа, і наростання температури пішло нормальним темпом з хорошими дощиками. Травень очікується, якщо судити по року-аналогу, сухим та жарким. Звісно, хороша погода для пляжників навесні є дуже поганою для сільського виробництва. Тому потрібно готуватися городникам для організації дорогого поливу вологолюбних рослин.

Більш-менш регулярні дощі нас очікують в червні та липні. При цьому температура сягатиме до 30°С. Серпень почнеться невеликими дощами і перейде до сухої погоди. Більшість людей буде рада сонечку після довгих похмурих днів.

Вересень сильним дощем поливатиме дорогу до школи багатьом учням. Після чого перейде в стан постійної «мряки», яка протримається до початку жовтня і завершиться теж проливним холодним дощем. Останній місяць листопад на початку порадує нас другим «бабиним літом». Після нього піде різке похолодання з великою кількістю опадів. Середня добова температура наприкінці листопада та в грудні нижче нуля, тому опади очікуються у вигляді снігу. В кінці другої декади грудня ми бачимо наявність короткочасного  різкого похолодання до -20°С. Як ми зазначили вище, прогноз є статистичним, тому різкі відхилення можуть зсунутися на 7-9 діб або не відбутися зовсім. Та таку значну зміну погоди ми оминути не змогли.

І на завершення зазначимо, що напередодні Нового року, ймовірно, очікується відлига, яка не зможе розтопити вже випавший сніг.

Залмен Філер,
доктор технічних наук,

Олександр Дрєєв, кандидат технічних наук.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here