ПОЛІТИЧНІ НАСТРОЇ КІРОВОГРАДЩИНИ: МОВОЮ СОЦІОЛОГІЇ

0
1988
views

Підбиваючи підсумки чергового політичного року, місцева Центральноукраїнська соціологічна лабораторія традиційно загострює увагу на найважливіших подіях як місцевого, так і загальноукраїнського виміру.

Звичайно, дехто скептично ставиться до презентованих соціологічних даних, дехто дійсно бере їх до уваги, але мешканці області, що цікавляться громадсько-політичним життям, осторонь не стоять. Не важливо, з якого боку існуючих до сьогодення барикад.

Третього Майдану не чекають

Події останніх місяців поточного року в Києві отримали жартівливу назву Міхомайдан – з причини керування протестами опальним Міхеїлом Саакашвілі. Шансів стати Майданом-3 у цих акцій мало – відсутня, цитуючи класику, «революційна ситуація». Так, 76,2 % опитаних мешканців області категорично проти третього Майдану з різних причин, натомість 12,6% цю ідею підтримують, а 11,2% вагаються з відповіддю. Причини не досліджувались, та й немає сенсу – у кожного опитаного вони свої.

Нардепів хочуть замінити

Водночас наступного року всю Україну очікує новий політичний сезон, а саме – фактичний старт президентської та парламентської виборчої кампанії. Не виключені і місцеві вибори до чергових сформованих об’єднаних територіальних громад. Одразу на думку традиційно спадають рядки Володимира Висоцького: «Все лезут в первые – с ума сойти…» Отже, на кінець року, що минає, необхідність парламентських виборів  підтримують 51,8% опитаних, президентських – 35,8%, місцевих -25,3%  – це ті мешканці, які зберігають сталі політичні погляди. Різниця від  ста відсотків становитиме кількість тих, хто або не визначився, або не довіряє всім перерахованим гілкам влади.

Бажають Вакарчука та Зеленського

До ТОП-10 партійно-політичних уподобань мешканців нашого регіону увійшли «Батьківщина» (19,1%), Блок Петра Порошенка (14,3%), «Самопоміч»(10,1%), Опозиційний блок (9,4%), «Громадянська позиція» (6,8%), Радикальна партія Ляшка (5,0%), «УКРОП» (4,8%), «Свобода», «Наш Край» та ймовірна партія Святослава Вакарчука (по 4,4%). Саме ці політичні сили мешканцям Кіровоградщини хотілось би побачити у стінах Верховної Ради. Складова ж місцевих рад відрізняється  у більшості лише відсотками. Значну частину  становлять парламентські партії, проте є й новачки: «Батьківщина» (20,5%), Блок Петра Порошенка (15,2%), Опозиційний блок (10,7%), «Самопоміч» (9,8%), РПЛ (8%), «Наш край» (6,3%), долають тривідсотковий бар’єр «Народний Фронт», «Громадянська позиція», партія С.Вакарчука, «За очищення країни» та «Слуга народу» (всі по 3,6%). Як бачимо, зареєстрований Мін’юстом проект Володимира Зеленського та віртуальний проект Святослава Вакарчука вже мають певний відсоток довіри. Президентський рейтинг – це рейтинг лідерів згаданих політичних сил: перша трійка лідерів – Петро Порошенко (23,9%), Юлія Тимошенко (23,0%) та Юрій Бойко (11,5%). До ТОП-5 потрапляють також Олег Ляшко та Святослав Вакарчук (8,0% та 6,2% відповідно). Але до виборів ще трохи більше року, тож конфігурація може змінитись в усіх номінаціях. Як саме –чекаємо на інтриги.

Довіряють Порошенку та Кузьменку

Як відомо, перший секрет популярності  політика чи посадовця – його впізнаваність у народі. І якщо перших осіб держави знає вся область, то свій місцевий політикум, на жаль, не дуже. І це, звісно, відображається на відсотку довіри. Отже, повна або часткова довіра до Петра Порошенка в області становить 23,9%, до очільника уряду Володимира Гройсмана – 2,8%, до голови парламенту Андрія Парубія – 4,3%. Серед місцевих керівників найбільшу довіру має голова тої чи іншої райради (33,5%), наступним йде очільник ОДА Сергій Кузьменко (21,9%), третє місце отримує голова відповідної райдержадміністрації (18,8%). Легким шоком став показник щодо голови обласної ради Олександра Чорноіваненка – його взагалі не знають 57%(!) опитаних…     Лідерами недовіри стали керівники країни – Володимир Гройсман (53,7%), Андрій Парубій (50,5%) та Петро Порошенко (25%).

Хочуть до ЄС, але навряд чи – в НАТО

Вектор зовнішньополітичної орієнтації України остаточно спрямований до Євросоюзу та НАТО. Але є й прихильники східного напрямку – хоча й з мізерним показником. Відсоток прихильників ЄС стрімко зріс після отриманого так званого безвізу, але пересторога щодо Північноатлантичного Альянсу продовжує залишатись суттєвою. Чи то причиною є затягування з «Джавелінами», чи наслідки радянсько-російських забобонів – достеменно невідомо. Отже, євровектор має 64,6% палких прихильників, 17,2% не менш категоричних опонентів та 18,2% вагаються з думкою. НАТО-вектор отримав 17,7% прихильників, 15,2% опонентів та 67,1% тих, що не визначились. Митний союз  всіх форматів має 4,2% прихильників, 85% опонентів та 10,8% невизначених з думкою.

Перейменування не підтримують

Натомість значна частина опитаних категорично проти декомунізації області. 68%  не підтримують перейменування області, згодні з необхідністю 10,7%, решта не визначились. Дивна річ: хочемо, аби закони працювали, і самі ж проти них виступаємо… Відповідно, перше місце в рейтингу можливих назв нашої області зберігає чинна назва – 43,3%, далі йде Кропивницька – 26,8% та Єлисаветградська – 14%. Якщо взяти до уваги інші варіанти назв, то чинна буде в меншості. Дивна логіка наших мешканців, що й казати…

Максим ГУЦАЛЮК

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here