СЕСІЯ ОБЛРАДИ: ГОЛОВНИЙ КОШТОРИС, НОВІ ПРОГРАМИ ТА ПІДТРИМКА МОЛОДІ

0
2206
views

Минулої  пʼятниці відбулася  чергова сесія обласної ради. Найголовнішим питанням порядку денного стало, звичайно ж, прийняття бюджету області на 2018 рік. Доходи на наступний рік визначили у сумі 6 мільярдів 493 мільйони 727 тисяч 800 гривень, а видатки – на 406 тисяч гривень менше.

При цьому депутати цікавилися перед ухваленням рішення щодо можливості збільшення видатків. «Ми вважаємо, що дохідна частина бюджету реальна для виконання, – пояснив директор обласного департаменту фінансів Сергій Шеремет. – Ми розрахували, що новий рівень мінімальної заробітної плати, який набере чинності в 2018 році, дасть приріст податку на доходи фізичних осіб близько 15 відсотків. Такий показник  ми й заклали у проект бюджету. Та протягом наступного року ми надаватимемо відповідні пропозиції депутатам щодо збільшення надходжень вже за фактичними надходженнями. Щодо видатків ставили перш за все мету забезпечити соціально-культурну сферу: енергоносії, харчування в закладах тощо. Нам вдалося це зробити, навіть сформувати невеличкий бюджет розвитку. В нас ще є додатковий ресурс – залишки, які напрацьовуються за попередній бюджетний рік і які ми зможемо розподіляти залежно від потреб області. Ми будемо їх також залучати протягом наступного бюджетного року».

У проекті бюджету передбачено, що під час складання та затвердження кошторисів підпорядкованих бюджетних установ у першу чергу забезпечити мають оплату праці та проведення розрахунків за електро- та теплоенергію, природний газ, водопостачання та інші комунальні послуги. При цьому окремим пунктом визначено, що для кожної бюджетної установи потрібно затвердити ліміти споживання енергоносіїв у натуральних показниках. Щодо комунальних унітарних підприємств та їхніх об’єднань, то проектом установлено, що  у 2018 році вони сплачують до загального фонду обласного бюджету 7 відсотків чистого прибутку.

Традиційно були прийняті зміни та поправки до чинних обласних програм. Та цікаво, що прийняли три нові програми, які запрацюють вже з наступного року. Це цільова програма територіальної оборони Кіровоградської області та комплексна соціальна програма оздоровлення та відпочинку дітей. Важливою темою 2018-го стане й підтримка молоді в області. Так, депутати облради ухвалили зміни до цільової соцпрограми «Молодь Кіровоградщини», які передбачають збільшення фінансування на суму 436 тисяч гривень. Ці кошти мають піти на фінансування програм, розроблених молодіжними громадськими організаціями. Також була затверджена нова обласна програма на 2018-2020 роки щодо забезпечення молоді житлом. Планується придбати та/або побудувати загалом 3750 кв.м, що дасть змогу забезпечити житлом 55 молодих сімей та одиноких громадян. Крім того, це дозволить скоротити кількість осіб, які перебувають на квартирному обліку, та завершити будівництво добудов, яке було розпочато в минулі роки. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для втілення програми, становить 44 мільйони 278 тисяч гривень, а власне на 2018 рік на реалізацію заходів передбачається 585,8 тисячі гривень.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here