ХОЧ ТРОШКИ РОЗФАРБУЄМО…

0
2084
views
Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня у відділі мистецтв ОУНБ ім. Чижевського відкрилася виставка художнього розпису тканини (батику) з чудернацькою назвою «РЕТРО. МЕТРИ. ОМР 16 (Б)».
Тому за роз’ясненнями ми звернулися до співорганізатора виставки, доцента кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ЦДПУ ім. Винниченка Лариси Гарбузенко. – Це означає, по-перше, що у виставці беруть участь роботи з фондів худграфу, по-друге, викладачі. А під абревіатурою ОМР 16 (Б) мається на увазі група студентів, що навчається за спеціальністю «Образотворче мистецтво та реставрація» 2016 року вступу, бакалаври.
На виставці представлено близько 60 робіт понад 30 авторів. Переважно це студенти другого курсу мистецького факультету. Хоча художній розпис тканини не має віку. Він цікавий як для маленьких дітей, так і для дорослих. Цю техніку можна використовувати у будь-якому віці.


Я вітаю діалогове навчання. Студенти навчаються у мене, а я вчуся на їхніх помилках. Як, наприклад, дефекти у батику можна перетворити на ефекти. Дуже цікаво спостерігати, як вони викручуються, коли зроблять помилку. Потім я все це враховую в практичній роботі і у методичних рекомендаціях. Вчуся не перейматися тим, що щось не вийшло, а швидко починати іншу роботу. Вчуся дивитися на світ їхніми очима.
Усі вони мають власне і досить відмінне від нашого світосприйняття. Прийнято вважати, що мистецтво врятує світ. Я не думаю, що ми цим врятуємо світ, але хоч трохи його розфарбуємо.
Майже усі виставлені роботи виконані у техніці «гарячий батик» (з гарячим воском). Не менш гарячим було бажання молоді творчо реалізувати себе. Воно викликало до життя такі концептуальні образи, які порушують проблеми онкологічних хвороб («Крапля крові» Тетяни Цепи та «Клітина раку» Анастасії Яценко), паління («Паління вбиває» Крістіни Повалій), нестачі води («Сльоза» Дар’ї Костюк та «Морська піна» Анни Вишняк), знищення лісів («Тут був ліс» Марини Безпалої та «Ліс» Анастасії Смиловенко). Тему Трипілля осмислюють у своїх роботах художники Олександр Шелест та Інна Левенцова. До українських традицій також звернулися Юлія Лук’яненко, Анна Рожко, Аліна Шкатула та інші.
У фіналі презентації виставки організатори провели конкурс на кращий усний захист своїх робіт. У ньому переміг Роман Ткаченко і в нагороду отримав напівкоштовний камінчик – самоцвіт, знайдений читачкою бібліотеки в одній з печер Кейптауна.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here