БЕЗПЕЧНЕ СВЯТО ДЛЯ СОБАК: ТОП­10 НОВОРІЧНИХ ПОРАД

0
1434
views

Новий рік і собаки: як убезпечити чотирилапого друга

Є багато різноманітних порад щодо Нового 2018 року, який буде роком Собаки за китайським гороскопом: що принесе щастя, що приготувати на святковий стіл, що слід одягнути. А ось як підготувати свого чотирилапого друга до Нового року, ми зазвичай і не задумуємося.

А Новий рік насправді є великим стресом для собак. Як вберегти тварину від небезпек та не нашкодити, розповіла дописувач «НС» Таміла Шустова. Ще під час навчання в університеті Таміла стала активною волонтеркою місцевої організації захисту тварин «БІМ» у Кропивницькому. Наразі вона разом з чоловіком Олексієм переїхала до столиці, де виховують двох собак-знайд, або, як вони їх називають, «дворянської породи», а також активно займаються кінологією. Їхні вихованці вже неодноразово ставали учасниками та займали призові місця у різних конкурсах, у тому числі в «Кубку Барбоса» та аджиліті (вид спорту, в якому учасниками є пес та його господар). Тож пропонуємо невелику інструкцію, як допомогти домашньому улюбленцю пережити новорічні свята.

  1. Найбільшою загрозою для собак та інших домашніх улюбленців є феєрверки та петарди. Тому собак не слід спускати з повідка під час прогулянок напередодні Нового року. Слід враховувати, що святкування, корпоративи та дитячі свята починаються ще з 19 грудня, тож під час прогулянки можна зустріти шумні компанії або любителів піротехніки. Різкі та гучні звуки можуть злякати собаку, тому не слід відпускати песика бігати задля його ж безпеки.
  2. Всі собаки без винятку повинні бути з жетонами-адресниками. Це такий жетон, на якому написані номери телефонів господаря тварини. Жетон повинен бути на окремій мотузочці на шиї, бо в екстремальній ситуації багато собак викручуються та стягують з себе нашийник. Жетон має бути на собаці постійно, його не слід знімати навіть вдома. Щорічно величезна кількість собак губляться саме в новорічні свята через гуркіт петард та феєрверків.
  3. Якщо в улюбленця звукова фобія, то краще скоротіть вечірню прогулянку до мінімуму, обмежившись лише гігієнічною. А щоб пес не сумував за прогулянкою перед сном, забезпечте його розумним навантаженням вдома. Це можуть бути ігри на пошук предмета, спеціальні нюхальні килимки – будь-які вправи, які змусять вашу собаку думати та які не потребують великого простору.
  4. Якщо у вашого пса є звукова фобія, то слід постійно працювати над її подоланням, а не лише перед новорічними святами. Це тривала робота, яка передбачає привчання до звуку вибухів. І «привчати» не означає підривати петарди біля собаки – це лише поглибить страх та паніку. Потрібно розвивати впевненість тварини. Краще звернутися до зоопсихологів з цією проблемою. На Кіровоградщині зоопсихологів можна знайти в деяких кінологічних клубах. Крім того, зоопсихологи ведуть консультації в режимі онлайн, тож можна скористатися послугами фахівця з корекції поведінки собак у будь-якому місті країни і за допомогою відеозв’язку через Інтернет.
  5. Якщо звукова фобія у собаки доволі сильна і ви розумієте, що самі не в змозі заспокоїти пса, то проконсультуйтеся зі своїм ветеринаром. Можливо, він запропонує заспокійливі медикаменти для собаки та пояснить, як правильно ними користуватися. На консультацію слід записатися завчасно, адже заспокійливі зазвичай прописують мінімум за тиждень до стресової ночі.
  6. Рекомендуємо практикувати розслаблюючі масажі та обгортання (бинтування) для собак зі звуковими фобіями. Бинтування – це методика психотерапевтичного впливу, націлена на усвідомлення свого тіла, і створює ефект обіймів, які заспокоюють. Це дуже допомагає, якщо робити цю техніку регулярно. Про те, як саме робити масажі та бинтування, поцікавтеся у свого ветеринара чи кінолога.
  7. Не залишайте собаку одного вдома на новорічну ніч, якщо він боїться вибухів. Якщо святкуватимете вдома, забезпечте улюбленцю тихий куточок, в якому його ніхто не чіпатиме. Зайва увага лише погіршить стан і так переляканої собаки. І пильно слідкуйте, щоб під час вечірки собака не вислизнув у відчинені двері на вулицю.
  8. У жодному разі не давайте собаці їжу зі святкового столу. Як показує статистика, більша частина звернень до ветеринара після новорічних свят пов’язана з проблемами шлунково-кишкового тракту. Якщо ви не можете контролювати своїх гостей, тоді поставте на стіл спеціальну тарілочку з собачою їжею і попросіть друзів пригощати песика лише з неї. Так само не годуйте улюбленця залишками їжі після новорічних застіль: те, що смачно для людей, може бути дуже шкідливим для тварин. Варені кістки від холодцю також небезпечні для системи травлення собак. І, звичайно, не пригощайте домашніх улюбленців солодощами, цукерками і тим паче алкоголем самі і забороніть це робити гостям.
  9. Власне під час бою курантів, коли навколо галас, метушня та звуки вибухів, не поспішайте вибігти надвір милуватися феєрверками, а насамперед потурбуйтеся про домашню тваринку. Тож опівночі краще залишити вихованця в безпечному місці. Собаки, наприклад, зазвичай вибирають для цього ванну кімнату. Залиште йому там якусь їжу. Якщо ваш собака на натуральному харчуванні – дайте йому велику сиру кістку з м’ясом. Найкращим смаколиком для собаки буде яловичий маслак з м’ясом. Хоч сам маслак пес і не з’їсть, а ось обгризти залишки м’яса і хрящів для улюбленця – це смачно і корисно. Якщо ж його раціон складається з сухого корму, тоді підготуйте собаці спеціальну іграшку, яка передбачає вигризання смачненького. Велике розмаїття таких іграшок можна знайти в зоомагазинах, зазвичай вони виглядають як м’ячики з діркою, в яку потрібно насипати корм. Крім того, таку іграшку можна зробити власноручно з пластикової пляшки. Просто зробіть отвір на пляшці і насипте всередину сухий корм. Адже саме процес жування та вигризання працює для собак як заспокійливе.
  10. Пам’ятайте: ми відповідаємо за тих, кого приручили. Тож якщо ви хочете подарувати комусь під ялинку символ 2018 року – песика, то краще придбайте його в іграшковому магазині. Домашня тварина – не іграшка і не подарунок, а свідомий вибір людини, яка бере на себе відповідальність за нового члена сім’ї. Собака – це жива істота, яка вміє відчувати, радіти, сумувати. Тож потурбуйтеся завчасно про тих, кого ви любите і хто беззастережно любить вас.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here