СОЛОДКІ ПОЖДАНИКИ: ЯКИМИ ОБІЦЯНКАМИ НАГОДУВАЛИ НА 2018 РІК

0
787
views

Що на новорічні свята ми чуємо так же часто, як і привітання? Це підсумки року, що завершується, та купу обіцянок на наступні роки від політиків і чиновників.

Українцям вже пообіцяли у 2018-му збільшити рівень мінімальної та середньої зарплат, ухвалити закон про пропорційну виборчу систему, відкрити зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною.

Зокрема Президент встиг наобіцяти, що вже цьогоріч побудує сто гуртожитків для військовослужбовців-контрактників, виділить 520 мільйонів гривень на підвищення кваліфікації вчителів та провести міжнародний форум Ялтинської європейської стратегії (YES), який через анексію Криму останні роки відбувається не за «пропискою» в Києві, вже у 2018-му на українському півострові.

У Кабміні також не скупилися на обіцянки. Зокрема, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв у 2018-му надати 1300 сім’ям військовослужбовців житло та модернізувати 310 вагонів Укрзалізниці. В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запевнила, що вже в поточному році буде запроваджено електронні рецепти, а віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко пообіцяв щонайменше 40 українських кінопрем’єр.

Про підсумки цього року для Кіровоградщини ми вже писали («Кіровоградщина: підсумки та плани», номер від 28.12.2017 р.). Тож саме час з’ясувати, що урядовці, парламентарії, а також місцеві чиновники та політики наобіцяли мешканцям Кіровоградщини нового, які обіцянки не виконали та про що говорять так довго, що вже й надії немає на виконання.

Чого чекати у 2018-му: Кіровоградщина

Обіцяють зробити традиційною одну з наймасштабніших культурних подій для Кіровоградщини – мистецький фестиваль «Кропивницький». Перший національний мистецький фест «Кропивницький–2017» пройшов минулоріч наприкінці літа за рахунок семи мільйонів гривень з держбюджету. Обіцяють провести і «Кропивницький–2018»: на це в держбюджеті заклали вже 7,5 мільйона гривень.

У найближчих планах – модернізація медзакладів первинної ланки. Адже про це обіцянку озвучили ще у другій половині 2017-го. Саме у 2018 році завдяки підтримці державного ресурсу в сільських місцевостях Кіровоградщини мають побудувати 24 типові амбулаторії, які матимуть сучасне обладнання і житлову частину для лікаря. А також придбати 52 санітарних автомобілі.

Обіцяють нам і осучаснити водогінні та каналізаційні мережі. Заступник директора з технічних питань ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк повідомив, що у 2018-му розпочнеться реконструкція каналізаційних насосних станцій у Кропивницькому. Поки обіцяють, що за 2018-2019 роки водогінні мережі будуть замінені в містах Кропивницькому, Світловодську, Олександрії та Знам’янці. Також у Кропивницькому реконструюють 19 станцій, у Світловодську, Олександрії та Знам’янці проведуть заміну водопроводу. Фінансування проекту проводиться за рахунок Світового банку.

Проблема теплопостачання актуальна для обласного центру: то забороняли ставити автономні системи опалення в квартирах, то котельні відключали на початку грудня через конфлікт із «Кіровоградгазом». 2018 року у Кропивницькому 230 квартир переведуть на автономки. Як зазначив начальник міського управління ЖКГ Віктор Кухаренко, це будинки, в яких лишилось по 1-3 квартири на централізованому опаленні. Частину коштів на автономки відшкодує міська рада, в бюджеті передбачено 4,6 млн грн, 45% фінансування забезпечить НАК «Нафтогаз». На власника покладено покриття 15% вартості. Тож не дивно, що на обіцянку від очільника міськради Андрія Райковича запровадити нову теплорозподільчу схему в 2018-му покладають багато надій. Як і на його ж обіцянку реконструювати приміщення на території пологового будинку № 1 та зробити 20-квартирний будинок спеціалізовано для лікарів вже цьогоріч.

Наприкінці 2017-го на конкурсній основі Мінрегіонбудом та комітетом уряду було ухвалено декілька проектів секторальної підтримки України, кошти на які виділено Євросоюзом. Серед них два проекти стосуються безпосередньо Кіровоградщини. Перший – це проект «Забезпечення сучасними інформаційно-комунікативними системами сільських територіальних громад Кіровоградської області». Його мета – забезпечення електронного врядування та надання якісних адміністративних послуг шляхом розбудови інфраструктури широкосмугового доступу до мережі Інтернет органів виконавчої влади та самоврядування у Кіровоградській області. Тривалість проекту заявлена у два роки. Другим є «Розвиток освітнього потенціалу в авіаційній галузі»: він направлений на розвиток Льотної академії та аеропорту в м. Кропивницькому. Це один з трьох проектів, який спрямований загалом на розвиток авіації в Україні.

Голови змінюються, обіцянки – ні

Звісно, найбільше невиконаних обіцянок мають у своєму запасі представники місцевого самоврядування. Зазвичай вони обіцяють щось локальне та немасштабне за обсягом. Найбільше обіцяють виправити больові точки міст та селищ, які відомі місцевим мешканцям. А потім голови місцевих рад змінюються, а їхні обіцянки – ні. Та ось найбільш амбітні обіцянки раз у раз чують мешканці обласного центру.

Ще на початку 2017 року Андрій Райкович в інтерв’ю для «НС» (публікація «Світліше і чистіше: плани Райковича на 2017 рік», номер газети 3285 від 5.01.2017 р.) пообіцяв багато такого, що досі не виконано. Зокрема реконструкція арки по вулиці Ельворті: мер зазначив тоді, що от-от почнеться виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію проїжджої частини вулиць Ельворті та Миколи Левитського між вулицями Київською та Братиславською. Та віз, а точніше затори та ДТП і нині там. І як жорстоке нагадування про невиконане – ДТП, яке сталося 23 грудня: вантажівка врізалася в арку, водій потрапив у лікарню.

Знову було згадано і про притулок для тварин, який вже не перший та навіть не п’ятий рік поспіль обіцяють побудувати. Обіцяли ще у 2012 році. У 2013-му Кіровоградська обласна рада прийняла рішення про будівництво притулку для тварин, на це планувалося витратити два мільйони гривень. І навіть земельну ділянку під забудову виділили на приміській території по вулиці Родимцева. Передбачалося, що у притулку одночасно зможуть розміщуватися до 140 тварин. Та потім вирішили, що будувати – затратна ідея, тож легше знайти вже готове приміщення та адаптувати його під вольєри. У жовтні 2013-го у місті було виділено 10 200 квадратних метрів землі для створення притулку для тварин терміном на 10 років. Землю закріпили за комунальним підприємством «Універсал 2000». Була розроблена проектна документація, що обійшлася обласному бюджету в 300 тисяч гривень. Та виявилося, що збудувати притулок за 7 мільйонів гривень є непосильним завданням для бюджету міста. На початку 2017 року Андрій Райкович знову обіцяв створити притулок. Таким чином Кропивницький залишається одним з небагатьох обласних центрів, де досі немає муніципального притулку для тварин.

Також на початку минулого року було заявлено про створення нового кладовища за 5 км від аеропорту, на території колишнього кар’єру з видобутку цегельної сировини по вулиці Аджамськiй. Одразу після оголошення з’явилася інформація про захоронення відходів на цьому місці, деякі з яких містять радіоактивний матеріал цезій-137. Потім відчайдушні «бізнесмени» винайняли екскаватор, яким розрили могильник радіоактивних відходів та вивозили добуте на металобрухт. Наразі дозвіл на розробку проекту землеустрою надано комунальному підприємству «Ритуальна служба» щодо відведення земельної ділянки в постійне користування орієнтовною площею 49,00 га для розміщення міського кладовища за рахунок земель промисловості, що перебувають у запасі. Та поки про наміри створити кладовище на цій території  не згадують, не кажучи вже про чіткі терміни виконання обіцянки.

Обіцянки-цяцянки, а на четвертий відмовляють

Та деякими пожданиками нас так довго годують, що ми їм довіряємо вже не більше, ніж прогнозу погоди чи гороскопу. І мова навіть не про згаданий притулок для тварин: є обіцянки, які більш масштабні та довгограючі. Одна з таких обіцянок, які раз у раз чують мешканці області, – це створення сміттєпереробного заводу. Вже більше 17 років ця тема спливає в обіцянках політиків та посадовців на Кіровоградщині. Вперше про намір створення заводу по переробці сміття було заявлено в постанові Кабінету Міністрів у 2010 році, якою було затверджено крім іншого і національний проект «Чисте місто». Проект передбачав створення комплексів з переробки та утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) у десяти містах України, в тому числі й обласному центрі Кіровоградщини. Вже через два-три роки була підготовлена необхідна технічна документація та економічне обґрунтування для створення ТПВ та почалися пошуки інвесторів. У тоді ще Кіровограді інвесторами виступили ТОВ «Конлєр», які збиралися побудувати на місцевому сміттєвому полігоні підприємство із сортування та переробки сміття. Підприємство мало б переробляти сміття у компост, а також біогаз, який з допомогою ТЕЦ трансформувався б в електроенергію. Кіровоградська ОДА віддала земельну ділянку у 4 га на території Первозванівської сільради ТОВ «Конлєр» в оренду на 49 років. Про власне інвестування та будівництво підприємства ніяких домовленостей між місцевою владою та ТОВ «Конлєр» укладено не було, важелів впливу для повернення земельної ділянки з оренди немає. А вже у 2014 році тодішній очільник міськради Кіровограда Олександр Саінсус повідомив, що горе-інвестори просто зникли.

У 2014-му тодішній очільник ОДА Олександр Петік повідомив, що вже ведуться перемовини з народним депутатом Станіславом Березкіним щодо побудови заводу з брикетування сміття. Брикетоване сміття екс-очільник пропонував складати в звільнені уранові шахти. У 2015 році тоді ще лише кандидат у мери Андрій Райкович (наразі – мер Кропивницького) обіцянку створити сміттєпереробний завод зробив однією з головних пунктів своєї передвиборчої програми.

Також однією з доволі амбітних обіцянок стало відродження Олександрійського буровугільного комплексу. За цю справу взялася обласна влада Кіровоградщини ще у листопаді 2014-го. Долучилися до цієї справи й народні депутати Костянтин Яриніч та Анатолій Кузьменко. У 2016 році між Кіровоградською облдержадміністрацією та ТОВ «Придніпрянська гірничо-хімічна корпорація» було підписано Меморандум про співпрацю з відновлення функціонування та розвитку Олександрійського буровугільного комплексу. Згідно з меморандумом, підприємство планує відновити вуглевидобуток на розрізі «Костянтинівський», а також опрацьовує питання про будівництво теплової електростанції. Наразі в ОДА пояснюють, що проблема в досі не проведеному тендері. Виявляється, не проведено аукціон з продажу спецдозволу на користування надрами з метою видобутку бурого вугілля Миронівського родовища Костянтинівського вуглерозрізу, розташованого на території Олександрійського району, що унеможливлює подальшу реалізацію проекту відродження комплексу. В цьому руслі обіцянки додає і міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик: у травні 2017 року він запевнив, що до осені 2018-го не буде жодної збиткової шахти. За словами міністра, прийняття плану дій щодо концепції розвитку вугільної галузі дасть можливість вже до кінця 2018 року збільшити випуск готової продукції до 8,7 млн тонн.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here