УБИВСТВО ТАКСИСТА: ПІДОЗРЮВАНІ ПРОВИНУ НЕ ВИЗНАЮТЬ

0
1004
views

Майже рік у суді розглядається кримінальна справа з приводу убивства 31-річного жителя Кропивницького, водія таксі Євгена Орлова.  Підозрювані у цьому жорстокому злочині – колишній нацгвардієць Дмитро Царенко та 15-річний Віталій Пугаченко – своєї вини не визнають.

Убивство сталося 27 березня 2017 року, коли таксист виконував замовлення. За два дні понівечене тіло потерпілого знайшли у багажному відділенні його ж автомобіля на виїзді з міста. Дмитра Царенка поліцейські розшукали за місцем проживання, коли він намагався знищити докази злочину, а Віталія Пугаченка – вже за місцем навчання. Під час обшуку у помешканні Царенка правоохоронці виявили цілий арсенал – гранату Ф-1 та 143 патрони калібру 7,62 та 5,45 до різних модифікацій автомата Калашникова та гвинтівки Мосіна. У судовому засіданні він повністю визнав свою провину щодо незаконного придбання та зберігання боєприпасів, а от причетність до вбивства категорично відкидає.

У першій інстанції обом підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб. Але пізніше в Апеляційному суді неповнолітньому його змінили на домашній арешт, який полягає у забороні з 19.00 до 7.00 залишати своє помешкання. Прокуратура інкримінує колишньому нацгвардійцю скоєння злочинів,  передбачених пунктами 6 та 12 част. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (КкУ) – умисне вбивство з корисливих мотивів, заподіяне за попередньою змовою групою осіб; част. 4 ст. 187 КкУ – розбій, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень; част. 1 ст. 304 КкУ – втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність; ч. 3 ст. 289 – незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане з насильством.

Поки у Ленінському райсуді Кропивницького розглядали справу, Віталій Пугаченко вступив до медичного коледжу ім. Є.Й. Мухіна, про що він повідомив на останньому засіданні суду. А на момент скоєння інкримінованого Пугаченку злочину він був дев’ятикласником гімназії-інтернату «Пролісок».

Вересневе засідання у Ленінському райсуді Кропивницького тривало недовго, бо  розгляд справи перенесли через незнання державної мови одним із присяжних та неприязні стосунки іншого із захисником Пугаченка. Один присяжний заявив, що не володіє державною мовою вільно, він її розуміє, але не вміє говорити. Сторони процесу одноголосно висловили думку, що громадянин Дмітрієв не може бути присяжним згідно з законодавством, і його усунули.

Захисниця неповнолітнього підозрюваного Пугаченка заявила про відвід іншого з присяжного через неприязні стосунки. Жінка, яку автоматична система обрала у якості присяжної, була свідком у судовому процесі, де адвокат захищала відповідача. За словами захисниці Пугаченка, під час того процесу свідок, а нині присяжна мала конфлікт із нею. Через це, на думку адвоката, у якості присяжної вона може бути упередженою до її підзахисного. Усі сторони процесу зійшлися на тому, що жінка не може бути присяжною.

У підсумку затвердили лише одного присяжного, і головуюча суддя Світлана Льон ухвалила рішення про перенесення розгляду справи.

На останньому засіданні, що відбулося 20 грудня, підозрювані знову заявили, що повністю не визнають своєї провини у цьому злочині.

На початку засідання головуюча суддя Світлана Льон привела до присяги трьох основних і двох запасних присяжних, а також, враховуючи думки всіх сторін процесу, постановила продовжувати розгляд справи без захисниці постраждалих Троянської. Адвокат не змогла прийти на засідання через хворобу.

Обвинувальний акт оголосила представниця прокуратури Яна Снісар. В ньому йдеться, що підозрювані заздалегідь спланували злочин і розподілили між собою ролі.

За версією слідства, 27 березня 2017 року  колишній нацгвардієць Дмитро Царенко та неповнолітній Віталій Пугаченко викликали таксі до приватного домоволодіння одного із садових товариств. На автівці ВАЗ 2107 на виклик приїхав 31-річний Євген Орлов. Зловмисники стали вимагати у нього гроші, а коли таксист їм відмовив, удвох почали його бити. Нападники завдавали жертві численних ударів руками і ногами, й далі вимагаючи віддати їм гроші. Орлов відповів, що не має при собі грошей, тоді Дмитро Царенко невстановленим колючо-ріжучим предметом заподіяв таксисту 14 ударів у шию, грудну клітку, спину та стегна. Ці тяжкі травми спричинили у Євгена Орлова сильну кровотечу і призвели до його смерті.

У цей час неповнолітній Пугаченко обшукав салон автомобіля і забрав звідти мобільний телефон жертви, який, згідно з висновками експертиз, коштує близько 1700 гривень.  Зловмисники знайшли ключі від автомобіля, поклали тіло жертви у багажник і вирушили в напрямку до виїзду з міста. Там, аби приховати свій злочин, вони залишили автомобіль разом із тілом жертви.

Екс-гвардієць Дмитро Царенко є учасником АТО. Він проходив службу у в/ч №3011, яка дислокується у Кропивницькому. За матеріалами слідства, його було звільнено за власним бажанням напередодні скоєння злочину. Проте сам підозрюваний на суді заявив, що його звільнили заднім числом. За його словами, з 3 березня по 3 квітня він знаходився у відпустці. За словами захисниці Царенка, зараз тривають судові тяжби, де вони намагаються довести, що його звільнили незаконно, заднім числом.

Після уточнення анкетних даних підозрюваних та з’ясування їх позиції щодо висунутих звинувачень суд долучив до матеріалів кримінальної справи цивільні позовні заяви постраждалих – Олега Орлова, батька жертви, та Наталії Орлової, вдови убитого.

Батько вбитого у цивільному позові вимагає стягнути з підозрюваних у вигляді  покриття матеріальних збитків у розмірі понад 50 тисяч гривень та моральних збитків – 1 мільйон гривень. А вдова Наталія Орлова вимагає стягнути з Дмитра Царенка та Віталія Пугаченка більше 62 тисяч гривень матеріальної шкоди та 1 мільйон гривень – моральної. Обидва цивільні позови розглядатимуться у рамках судового засідання за кримінальним провадженням.

На наступному судовому засіданні мають допитати обвинувачених і з’ясувати їх позицію щодо цивільних позовів про відшкодування матеріальних та моральних збитків.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here