ЮВІЛЕЙ – СРІБНИЙ, А КОНЦЕРТ – НА «ЗОЛОТО»

0
784
views

Підтвердження тому – бурхливі овації та щирі привітання шанувальників,  які зібралися в залі Кіровоградської обласної філармонії на ювілейному концерті, присвяченому 25-річчю створення інструментального ансамблю «Єлисавет-ретро».

Це був не просто концерт, це була зустріч кількох поколінь артистів, кожен з яких свого часу вклав душу і талант, аби завоювати серця глядачів і залишитися там назавжди. Широкий діапазон репертуару дав можливість задовольнити вибагливі смаки як поціновувачів  джазової музики, так і народної чи естрадної пісні.

 

Колектив народився у 1992 році. Це був непростий час, коли декому було й не до музики, бо зачинялися підприємства, люди втрачали роботу.  Але попри все створюється  ансамбль «Єлисавет-ретро», першим художнім керівником якого став баяніст Олег Попов. Доля колективу свого  часу була тісно пов‘язана з ансамблем «Наталка», яким тоді керував заслужений працівник культури, аранжувальник Микола Кваша, бо працювали вони то паралельно, то, врешті-решт, стали єдиним цілим під назвою «Єлисавет-ретро». У 2015 році місце художнього керівника займає Валерій Федчишин, а з 2016-го ансамбль очолює Олена Фурманова.

Ювілейний вечір був побудований так, що глядачі у невеликих кінороликах змогли побачити ще зовсім молодий перший склад ансамблю, почути пісні з тогочасного його репертуару. Як розповіла Олена Фурманова, все це збиралося, як кажуть, по краплині, старі записи відцифровувалися, шукали артистів. От тільки солістку «Наталки» так і не змогли знайти, її сліди десь загубилися. Для зустрічі з глядачами на сцену вийшли вже легендарні баяніст Геннадій Бродський, кларнетист, заслужений працівник культури України Володимир Пасічинський, заслужена артистка естрадного жанру, володарка гран-прі ІІІ міжнародного конкурсу  «Хотинський піснецвіт» Ольга Негребецька, скрипачка Олена Смотренко, Володимир Одначов, перкусіоніст Сергій Слободанюк.  З часу існування ансамблю з ним працює народний артист України Сергій Дьомін. Він неодноразово брав участь у творчих звітах майстрів мистецтв та художніх колективів Кіровоградської області, підготував ряд сольних концертів, до його репертуару увійшли  старовинні  романси, популярні пісні минулих років. В цьому концерті разом з Іванкою Клоц, з якою Дьомін працює вже десять років, а ще в компанії з Пасічинським та Гасленком вони заспівали «Сопілка грає» О.Лагоміні.

Як вже зазначалося, ансамбль має різноманітний репертуар, що складався роками. Того вечора глядачам представили лише частинку того, що він має, бо в одному концерті зіграти все неможливо. Зал почув «Карнавал» В.Ковтуна та «Лібер-танго» А.П’яццоли,  «Українську концертну польку» в аранжуванні М.Кваші, «Грайливе слоненя» М.Саульського, «Пограємо джаз» Є.Дербенка в аранжуванні А.Жука – баяніста ансамблю. Під акомпанемент «Єлисавет-ретро» Олександр Безай виконав неаполітанську пісню «О, sole mio» та пісню, що давно стала класикою, «Опавшие листья» Ж.Косми. Соліст ансамблю Сергій Дьомін представив своїм шанувальникам пісню «Зимняя любовь» А.Бабаджаняна на вірші Р.Рождественського. Порадували  глядачів і інші виконавці: Артем Гасленко з піснею «Чорнії брови, карії очі…»,  Ольга Негребецька з піснею «Не забудь», Олена Колосюк проспівала пісню В.Івасюка «Водограй». У програмі взяли участь вихованці  клубу спортивного бального танцю «Олімп»

Родзинкою концерту стала поява на сцені… Адріано Челентано. Він же – Володимир Єрмолаєв. Під джазову мелодію глядачі побачили справжній степ у його виконанні. Артист десять років працював за кордоном. Тепер у його планах – створити школу степу у нашому місті.

На свято завжди приходять з подарунками. Від керівництва області колектив отримав нові концертні костюми, а від давнього шанувальника і мецената, народного депутата України Станіслава Березкіна – новий італійський баян. Свій вклад у проведення ювілею зробили і спонсори, які також закохані у творчість музикантів ансамблю.

Задоволення від зустрічі отримали і глядачі, і артисти. Олена Фурманова запевнила, що все пройшло  на високому рівні,  як хотілося, так все і відбулося. Олена з материнською ніжністю розповідала про кожного свого артиста. Так, талановитий і перспективний співак Артем Гасленко також  класний ударник, Оленка Колосюк – ніжна дівчинка з прекрасним голосом ще в пошуку свого репертуару, баяніст Андрій Жук ще й спадкоємець у плані аранжування Миколи Кваші.

Сама Олена Фурманова – скрипачка, яка міцно тримає свій колектив, робить усе, аби зберегти ансамбль. На жаль, невеликі зарплати артистів змушують талановитих особистостей шукати кращої долі за кордоном.  Артисти віддають години репетиціям, у них  щільний графік гастролей. Бува, доводиться кидати родину і «летіти» у тісній «Газелі» на інший край України. Ансамбль гастролює у сусідніх областях, в містах і селах. Номери концертів підбирають залежно від аудиторії. Приміром, для школярів у  «Єлисавет-ретро»  є мелодії з репертуару «Дитячої філармонії». Скажімо, для дорослих із сільського населення – це народні мелодії або улюблені популярні естрадні пісні. Добре, коли сім‘я розуміє і підтримує їх, бо артист не професія, це сенс життя, у нього немає чітко визначених годин роботи. Олена дуже вдячна своєму чоловікові Володимиру за таке розуміння.  Вона цілком спокійна, коли залишає на нього двох їхніх дітей, і їде з легким серцем.

Олена Фурманова – з династії музикантів, що жили в Ульяновці (тепер – Благовіщенське). Її батько – Анатолій Степанович Муха, за спеціальністю духовик,  свого часу керував відомим великим естрадно-джазовим оркестром, що існував при тамтешньому цукровому заводі «Кристал». Мати Світлана – баяніст. Той колектив багато гастролював, було, працював із сестрами Ротару. Тож доля Олени була вирішена із самого початку. Але вона аніскільки не шкодує, бо закохана у свою роботу і ця любов – назавжди.

Світлана КОСТЕНКО

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here