ШІСТЬ КРОКІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ПОЛЕГШЕННЯ ОБРАННЯ ШКОЛЯРАМИ МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ

1
710
views

Автори наукового видання «Конспект профорієнтаційного заняття «Професії майбутнього», яке підготовлене Інститутом підготовки кадрів державної служби зайнятості України, розробили низку кроків, спрямованих на полегшення обрання школярами майбутньої професії.

Перший крок

Визначтеся з напрямом професійної діяльності, де можна застосувати те, що вмієте робити, що подобається, що добре виходить. Для цього пропонуємо ознайомитися з переліком видів економічної діяльності: http://www.kved.com.ua/

Другий крок

Після уподобання певних напрямів професійної діяльності є необхідність ознайомитися зі змістом тієї чи іншої професії. Для цього пропонуємо зайти на сайт державної служби зайнятості http://trud.qov.ua/control/uk/publish/cateqorv7cat id=52775 і, використовуючи вкладку “Професії від А до Я”, за алфавітним порядком знайти потрібні професії. Є й інші сайти, де також можна ознайомитися з описами професій (зокрема, https://iobs.ua/career тощо). Якщо немає можливості вийти в мережу Інтернет, Ви можете завітати до найближчого центру зайнятості.

Третій крок

З’ясуйте, що Ви вмієте робити, що у Вас добре виходить. Для цього складіть перелік, де по пунктам розпишіть те, що Ви можете, умієте, що подобається робити, за що хвалять батьки, друзі. Якщо це складно зробити самотужки, попросіть допомогти друзів, знайомих, батьків або зверніться до психолога у школі чи профконсультанта центру зайнятості.

Четвертий крок

З урахуванням Ваших здібностей, можливостей і побажань визначте професії, які Вам підходять. Для цього, наприклад, на сайті http://trud.qov.ua/ у вкладці «Пізнай себе (тестування)» дайте відповіді на питання методик Є. Клімова та Д. Голланда і визначте професійну спрямованість.

Результати тестування за вказаними методиками покажуть, до якої групи та типу професій у вас є схильності. Також Вам запропонують перелік професій та спеціальностей, які входять до визначеного типу.

П’ятий крок

З’ясуйте, який існує попит на професії та спеціальності, що Вам рекомендовані за результатами тестування. Для цього відвідайте сайти з пропозиціями роботи за визначеними професіями чи спеціальностями: trud.gov.ua, work.ua, rabotaslando.com.ua, rabota.ua, job.ukr.net, hh.ua та ін. Якщо попит незначний або відсутній, тоді продовжуйте пошуки і з’ясовуйте, в яких ще професіях можна реалізувати свої здібності, можливості і прагнення. Тобто, вивчайте суміжні професії.

Доцільним буде відвідування профконсультанта центру зайнятості, який допоможе розширити коло прийнятних професій чи спеціальностей.

Шостий крок

Визначте, які уміння, навички необхідні для побудови успішної кар’єри. Для цього проаналізуйте вакансії за обраною професією чи спеціальністю на сайтах: trud.qov.ua, work.ua, rabotasiando.com.ua, rabota.ua, iob.ukr.net, hh.ua та ін.

Визначте, які вимоги до освіти і досвіду роботи, переліків професійних навичок (компетенцій) та особистісних якостей, пред’являють роботодавці.

Отриманий перелік особистісних якостей порівняйте з тими якостям що проявляються у Вас вже зараз. Розвивайте необхідні якості.

P. S. Не буде зайвим

Доцільно сформувати вміння:

  • самостійно приймати рішення і нести них відповідальність;
  • знаходити спільну мову з різними людьми володіти іноземними мовами;
  • уміти працювати з різними комп’ютерними програмами тощо.

У цьому Вам допоможе відвідування різноманітних гуртків за професійним спрямуванням, активна участі організації та проведенні шкільних заходів, тематичних дискусій тощо.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи обласного центру зайнятості

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here