ЯК ВІДНОВИТИСЬ ПІСЛЯ СВЯТ: ВАЖЛИВІ ПОРАДИ

0
2428
views

Це питання дуже актуальне після тривалих вихідних, під час яких ми, як правило, з’їдаємо великі порції салату олів’є, жирного м’яса чи випили надто багато  алкоголю. Такий режим харчування протягом кількох днів негативно позначається на нашому  здоров’ї. Яких простих порад варто дотриматися, аби привести своє  здоров’я у норму?

– При похміллі потрібно поновити баланс рідини, бо організм відчуває її нестачу, – радить лікар-нарколог, заступник головного лікаря Кіровоградського обласного наркологічного диспансеру Зоя Сигида. – Це допоможе покращити  стан здоров‘я після прийняття надмірних доз алкоголю.  Для цього достатньо випити будь-який напій, що тримає воду. Наприклад, солодкий чай чи сік. Побутує думка, що при похміллі стан полегшує  нова доза алкоголю. Якщо вас знову тягне випити чарку, це погана прикмета, а точніше ознака залежності.  Пити алкоголь знову не варто.   Це тільки відкладе новий наступ симптомів похмілля. Також можна прийняти знеболювальні препарати, такі як ібупрофен чи парацетамол. Не варто сподіватися, що вам допоможуть різні види біологічно активних добавок, глутаргін, янтарна кислота чи гепатопротектори – всі ці препарати не мають доведеної  ефективності.

– А якщо напередодні переїли, то почніть ранок зі здорового сніданку, – радить лікар-дієтолог Тамара Романькова. – Не варто голодувати, пропускати харчування і надто обмежувати себе в калоріях, бо  у вас залишиться сильний апетит і буде ризик того, що ви  зірветесь на решту свята.  Наступний після переїдання день  можна почати з помірних фізичних навантажень замість того, щоб лежати на дивані. Однак при цьому не варто  викладатися на сто відсотків, бо ваш організм об‘єктивно не готовий до цього.  Здоровий сніданок має містити збалансовану кількість білків, жирів та вуглеводів і нормальну кількість калорій. Не існує універсального рецепту страви, яку потрібно їсти зранку. Це можуть бути, наприклад, каші плюс фрукти та яєчня.  Все залежить від гастрономічних уподобань.  Прийом ферментних препаратів не позбавить від симптомів переїдання.  Напередодні і під час зимових свят дехто помічає, як на телебаченні з‘являється багато реклами препаратів, що полегшують стан при переїданні, мовляв, одна-дві таблетки швидко позбавлять від такого дискомфорту, навіть якщо ви з‘їли абсолютно все,  що було на святковому столі. На такі препарати не варто витрачати гроші. Прийом ферментних препаратів не допоможе вам, тому не тіште себе надією, поїдаючи чергові  кілограми олів‘є.

Не варто дотримуватися радикальних дієт.  Звичайно, якщо відмовляти собі за новорічним столом у задоволенні, ніякої шкоди від їжі можна і не відчути. Та навіть якщо застілля пройшли для вас без негативних наслідків, все ж краще після свят харчуватися збалансовано.  Що це означає? У щоденному раціоні має бути достатня кількість білків, жирів, вуглеводів. Вживайте щодня овочі, фрукти,  м‘ясо, каші. Після свят не варто налягати  лише на фрукти, ігноруючи при цьому інші продукти. Адже організм не може обходитися без решти  корисних поживних речовин, яких немає у фруктах, але є в інших продуктах. Тому харчування повинно бути максимально різнобічним.

Худнути  після новорічних свят треба поступово, вважає дієтолог. Деякі дієти обіцяють миттєве худнення,  але це тільки шкодить здоров‘ю. Бажаний ефект можна досягнути, втрачаючи не більше 2-3 відсотків ваги на місяць. Інакше  зайва вага швидко повернеться. Це науково доведений факт.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here