«БЕЗГАЗ»: ХОЛОДНИЙ РОЗРАХУНОК

0
906
views

З 15 січня Кіровоградщину очікує різке похолодання. Щоправда, обіцяють зниження градусів не синоптики, а газівники. 

Нинішній опалювальний сезон в обласному центрі час від часу зазнавав серйозних ризиків зриву: то пориви тепломереж, то пошкодження газопроводу біля одного із спальних районів. Потім ВАТ «Кіровоградгаз» заявило про відключення від палива підприємств-теплопостачальників. І очільник міської ради Андрій Райкович особисто їздив на зустріч із представниками  Нафтогазу, і місцеві активісти брали в облогу офіс керівника Кіровоградгазу – то газ врешті-решт було подано до котелень та тисячі містян не позамерзали у своїх домівках, навчальних закладах та навіть військових частинах. Та ось з новим роком прийшли і нові погрози відключити тепер вже 17 котелень в обласному центрі. Як виявилося, історія з відключенням газу теплопостачальним підприємствам має не тільки продовження в часі, а й розширення по території: подібна ситуація вже викликала громадський спротив на Полтавщині та Черкащині.

Що не так  з Кіровоградгазом?

Конфлікт на Кіровоградщині стався через борги теплопостачальних підприємств перед ВАТ «Кіровоградгаз». Про попередні відключення, погрози та висновки ми  докладно писали на шпальтах нашого видання (стаття «Кіровоградщина: Чи писаний закон газовикам?» в «НС» №50 від 14.12.2017 р.), але нагадаємо основні віхи наростання конфлікту.

Наприкінці листопада в обласному центрі залишилися у холодних стінах мешканці 115 житлових будинків,  вихованці трьох дитсадків, двох шкіл та двох ПТУ. Вже наступного дня газ знову запустили до котелень. На початку грудня згадане ВАТ попередило шість теплопостачальних підприємств Кіровоградщини, а також керівництво області про можливі відключення блакитного палива. Відключити збиралися не тільки котельні обласного центру, а й Теплокомуненерго та військової частини №2269 в Олександрії, СП ТОВ «Світловодськпобут», КП «Долинське міське комунальне господарство». При цьому КП в Долинській та військова частина взагалі не мали заборгованості за газопостачання, а всі інші мали недавні борги, які збиралися погасити вже за тиждень.

На щастя, погрози так і залишилися невиконаними. Та знайти спільну мову з керівництвом Кіровоградгазу не змогли ні міська, ні обласна влада. Навіть нагадування про те, що підприємство має неухильно дотримуватися вимог розпорядження Кабміну щодо забезпечення безперебійного газопостачання підприємствам комунальної енергетики, не допомагало. В свою чергу прокуратурою області було порушено кримінальну справу проти керівника ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого за підозрою у зловживанні службовим становищем. Міська рада Кропивницького запевняла, що газопостачальне підприємство має вибивати борги не відключенням невинних громадян від тепла, а звертаючись до суду і доводячи там свою правоту. Під час сесії 19 грудня депутати міськради Кропивницького підтримали колективний запит до голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрія Коболєва щодо звільнення Олександра Гладкого.

Вранці гроші,  ввечері – газ

Вже на початку 2018 року міському голові м. Кропивницького Андрію Райковичу, голові облдержадміністрації Сергію Кузьменку та директору ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» Валерію Гармашу прийшли листи-попередження приблизно однакового змісту. В них ВАТ «Кіровоградгаз» повідомляє, що для Кіровоградтепло досі не підтверджені планові обсяги природного газу на грудень 2017 року та на першу декаду січня 2018-го. У листах стверджується, що це є порушенням Кодексу газорозподільних систем та класифікується як несанкціоноване споживання природного газу. А також керівництво ВАТ «Кіровоградгаз» закликає терміново вирішити питання з постачальником щодо виділення планових обсягів на грудень 2017 року. «В протилежному випадку ВАТ «Кіровоградгаз» буде вимушене здійснити примусове припинення (обмеження) газопостачання  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» з 10 години 15 січня 2018 року шляхом відключення від газових мереж газопостачального обладнання». До листа додається і перелік із 17 котелень. Слід зазначити, що Кіровоградтепло забезпечує централізоване опалення третини міста за допомогою 20 працюючих газових котелень (11 котелень знаходиться в резерві). Підприємство постачає теплову енергію 179 бюджетним установам, в тому числі й трьом медичним закладам, а також надає послуги централізованого опалення 21,5 тисячі мешканців Кропивницького. Зрозуміло, що від відключення котелень постраждає в першу чергу населення. Невже про борги та проблеми не було відомо ще до початку опалювального періоду?

На початку січня в одному із місцевих видань вийшло інтерв’ю з директором Кіровоградгазу Олександром Гладким. У ньому посадовець стверджує, що підприємства теплокомуненерго зловживали монопольним становищем і накопичували борги за газ, які потім списувалися або реструктуризувалися. «Борги росли, гроші витрачалися куди завгодно, тільки не на оплату газу, а на початку опалювального сезону тепловики розповідали всій країні про те, що, якщо не включити газ підприємству-боржнику, дитячі садки, лікарні та пологові будинки залишаться без тепла. Природно включали газ, розуміючи, що іншого виходу немає, – лікувальні та дитячі установи не можуть відповідати за злочинну бездіяльність керівників підприємств ТКЕ», – пояснив Олександр Гладкий. Тож газ відключати будуть не через борги населення, а через неправомірні дії ТКЕ.  Також Олександр Гладкий запевнив, що підприємства ТКЕ отримували попередження про неправомірне споживання газу і до, і на початку опалювального сезону, але жодної реакції не було. Виявляється, що Кіровоградтепло залишилось єдиним підприємством ТКЕ, яке досі не підтвердило планові обсяги (номінації) природного газу за жоден місяць поточного опалювального періоду.

Відповідь на опубліковане інтерв’ю з’явилася на сайті ДП «Кіровоградтепло» вже 4 січня. В ній визнається, що у підприємства існує проблема з наявністю заборгованості за спожитий природний газ у минулих періодах та несвоєчасність його оплати, але пояснюється вона  невиконанням державою зобов’язань по сплаті різниці в тарифах по категоріях населення та бюджетні установи з 2011 року. Стверджується, що заборгованість ДП «Кіровоградтепло» перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ у минулих періодах складає 161 мільйон 988,7 тис. грн. При цьому дебіторська заборгованість всіх споживачів, в тому числі і держави з відшкодування різниці в тарифах, перед ДП «Кіровоградтепло» становить 175 мільйонів 867,8 тис. грн. «Але для вирішення питання розрахунків за газ у повному обсязі держава повинна погасити заборгованість з різниці в тарифах, по пільгах та субсидіях, бюджетні установи та населення мають систематично розраховуватись відповідно до укладених договорів, а підприємство в свою чергу з газопостачальниками для подальшого отримання номінацій на газ і стабільного проходження опалювального сезону», – зазначається у повідомленні. Щодо врегулювання подібної проблеми з КП «Теплоенергетик» – комунальним ТКЕ в обласному центрі, то це пояснюється підтримкою зі сторони міського бюджету. На сайті Кіровоградтепло йдеться про те, що міська рада Кропивницького дала гарантії виплати заборгованості минулих років КП «Теплоенергетик» коштом місцевого бюджету, і тепер щорічно з місцевого бюджету будуть виплачувати чималеньку суму на користь НАК «Нафтогаз України». Але чому такі ж гарантії міської влади не може отримати Кіровоградтепло? Виявляється, цілісний майновий комплекс ДКПТМ «Кіровоградтеплоенерго» знаходиться в оренді у приватної структури – ДП «Кіровоградтепло», тому таке рішення для підприємства ТКЕ неможливе. Таку гарантію може дати банківська установа, але це потребує часу, бо будь-який банк неохоче надає гарантію підприємству з мільйонними боргами. От і виходить, що держава вимагає банківську гарантію для реструктуризації боргу, який виник з вини держави – так пояснюють у Кіровоградтепло. Таке собі замкнене коло. Також в повідомленні йдеться, що для отримання номінацій на газ ДП «Кіровоградтепло» наразі працює над питанням банківської фінансової гарантії Укргазбанку, при цьому повністю погасивши заборгованість за розподіл природного газу перед ВАТ «Кіровоградгаз».

Вже на цьому тижні плануються засідання місцевих комісій. «НС» слідкуватиме за розвитком подій та інформуватиме про перебіг.

Опалювальний сезон не для всіх

Опалювальний сезон стартував в Україні 15 жовтня 2017 року. Але водночас скарги про зрив сезону надійшли з міст Шепетівка Хмельницької області, Сміла Черкаської, Славутич та селища Коцюбинське Київської областей.

Щодо міста Сміли, то тут також вимикали котельні через колосальні борги «Сміли Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз», що тягнуться вже не перший рік. Як наслідок, приватне товариство довгий час не могло отримати ліміти на газ. Та ці борги пов’язані в першу чергу із екс-директором «Сміла Енергоінвест», якого разом із лідером політичної партії «Сила громад» Андрієм Карпенком затримали 5 грудня в Києві за підозрою у привласненні понад 38 мільйонів гривень, сплачених споживачами централізованого теплозабезпечення. Котельні міста декілька разів намагалися опломбувати працівники Черкасигазу, але їм на заваді ставали містяни. Вже 27 грудня в Смілі було відключено 18 котелень із 21, які того ж дня все-таки ввімкнули знову. Наразі місцева влада готується до переговорів з керівництвом НАК «Нафтогаз» у Києві, які заплановані на 15 січня.

Тиждень тому, 4 січня, в селі Розсошенці Полтавської області також припинили подачу газу: тут заборгували НАК «Нафтогаз» 2,5 мільйона гривень. В результаті без тепла залишилися 36 будинків, дитячий садочок, медична амбулаторія, територіальний центр здоров’я. Та мешканці села не стали залучати місцеву владу, не пішли на політичні перемовини з Нафтогазом, а просто… незаконно позривали пломби з газової труби. Наразі котельні працюють, але в будь-який момент може приїхати служба Полтавагазу і знову перекрити подачу газу.

Подібне було і в Шепетівці: тут централізоване тепло запустили аж в листопаді, коли тепловики неправомірно позривали пломби з газопроводів та запустили котельні. Причиною холодних стін знову стає заборгованість місцевого приватного теплопостачальника ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед ПАТ «Шепетівкагаз». У НАК «Нафтогаз» наполягають, що ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не отримає газу, поки не погасить хоча б п’ять мільйонів заборгованості із загальної суми в 57 млн грн.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here