КІРОВОГРАДЩИНА: В ОЧІКУВАННІ ЗМІН

0
1086
views

Кожен новий рік –- хоч у родині, хоч у країні – починається з побудови планів на найближче майбутнє. А якщо такі вже розроблені  заздалегідь –  зі складання переліку завдань, які потрібно виконати для втілення цих планів.

Для Кіровоградщини такий план існує – до 2020-го маємо зробити чимало справ та реалізувати сотні проектів.

«План заходів на 2018-2020 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року» – таку назву має документ, який минулоріч у березні прийняла Кіровоградська обласна рада. Він є частиною Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року (нова редакція),  затвердженої рішенням обласної ради теж у березні, але 2015-го. Якщо схематично, то обидва (перший названий лише конкретизує другий, загальний) містять основні напрями розвитку регіону, але враховуючи специфіку того чи іншого району. Частина Стратегії – у терміні 2015-2017 роки – вже реалізована. А що чекає території Кіровоградщини, починаючи зараз і на найближчі три роки?

Одразу потрібно зазначити, що проекти, які мають бути втілені на Кіровоградщині, поділяються на глобальні та локальні.  Зрозуміло, що втілення глобальних матиме вплив на всю область, локальних – на рівень району, міста чи села. Скажімо, до перших належить модернізація мереж головної водопостачальної артерії регіону – водогону «Дніпро-Кіровоград». А от які вигоди отримають від втілення Стратегії, починаючи вже з 2018-го, території?

Благовіщенський район: утеплення та водопровід

Окрім участі у загальних програмах регіонального масштабу колишня Ульяновщина може розраховувати на модернізацію центральної районної лікарні (встановлення вікон в неврологічному відділенні, утеплення приміщення дитячого та неврологічного відділення, ремонт в дитячому відділенні). У межах території також передбачено реконструкцію системи водовідведення у Благовіщенську та реконструкцію мостового переходу через р.Синиця – теж у райцентрі.

Бобринецький район: каналізація та музей

З цього року у райцентрі заплановано будівництво каналізаційних очисних споруд, реконструкцію та модернізацію станції очистки питної води водозабору КП “Міськводоканал”. Передбачається відновлення будівлі районного краєзнавчого музею ім. М.Смоленчука, а також капітальний ремонт будівлі інфекційного відділення ЦРЛ.

Вільшанський район: вікна та капремонт

Тут головними заходами є енергозберігаючі: заміна віконних блоків терапевтичного відділення на енергоефективні у ЦРЛ (капітальний ремонт), а також встановлення металопластикових вікон у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів та дитячому юнацькому центрі.

Гайворонський район: два інвестпроекти

Одразу два помітних проекти заплановані у районі. По-перше, тут почнуть будувати енергогенеруючий об‘єкт з використанням енергії сонця. Будуватиме київська компанія ТОВ “ГРІН ЕЛЕКТРА 1” на території Заваллівської селищної ради. Потужність проекту – 15 мВт, кількість робочих місць – 50, вартість складе 90 мільйонів гривень власних коштів інвестора. Водночас Завалля отримуватиме щорічно 50 тисяч гривень на соціально-економічний розвиток.

У селі Хащувате ще до кінця цього року на території ПСП «Нива» мають збудувати лінію по переробці молочної продукції на 10 робочих місць потужністю 300 тонн на рік.

Вартість проекту – 1,2 мільйона гривень (кошти ПСП).

У тому ж Заваллі запланували будівництво локальних очисних споруд продуктивністю 200 м куб. на добу.

Голованівський район: санація та «аварійка»

За планом тут передбачено проведення санації будівель НВК “Перегонівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад”; капітальний ремонт водопроводу від ТОВ “ПФК” до селища Побузьке; капітальний ремонт системи аварійного живлення головного корпусу ЦРЛ.

Добровеличківський район:  все для освіти

Найбільше пощастило освітянам: матимуть металопластикові вікна у Липнязькій ЗШ № 1; утеплення зовнішніх стін у ЗШ І-ІІІ ст. № 1 та НВК І-ІІІ ст. № 2, а також у Тишківській ЗШ І-ІІІ ст. № 1, помічнянських ЗШ №№ 1, 2, 3, Липнязькій ЗШ № 1.

Долинський район: акцент на «комуналці»

Цього разу зроблено акцент на комунальній інфраструктурі Долинської: планують реконструкцію міжквартальних мереж теплопостачання мікрорайонів міста, будівництво локальних каналізаційних очисних споруд, а також будівництво мереж водопостачання вулиць західної частини міста та Долинського групового водопроводу.

Знам’янський район: водогін та полігон

Тут теж зосередяться на «комуналці». Принаймні серед запланованого – реконструкція каналізаційних очисних споруд по вул. Будьонного, 207 в м.Знам‘янка;            капітальний ремонт мереж водопостачання с.Диківка; будівництво полігона твердих побутових відходів с.Богданівка; заміна вікон на енергозберігаючі та ремонт ДНЗ №5 “Калинонька” смт Знам‘янка Друга, ДНЗ №8 “Світлячок”.

Окрім того, у переліку – проведення санації будівель НВК “ЗШ I-III № 2–ліцей”; капітальний ремонт вул. Свердлова від вул. Дмитрівської в Знам`янці; капітальний ремонт вул. Свердлова від вул. Жовтневої до вул. Гагаріна в Знам`янці.

Кіровоградський район: разом з містом

Дивно, але у Стратегії (окрім участі у проектах регіонального масштабу) він практично не представлений. Можливо, таку ситуацію зумовила близькість до обласного центру та фактична участь у його програмах.

Компаніївський район: ФАПи та автобус

Мешканці району можуть розраховувати на капітальний ремонт ФАПу в с.Живанівка та реконструкцію ФАПу в с.Першотравенка; переобладнання системи опалення та заміну вікон у Компаніївській дитячій музичній школі; придбання мікроавтобуса для організації підвезення учнів та педагогічних працівників до Лозуватської та Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, навчального комп‘ютерного комплексу для Мар‘ївської ЗШ І-ІІІ ступенів Компаніївського району.

Маловисківський район: будуть з водою

Мають бути вирішені специфічні проблеми території за допомогою таких заходів: придбання спецтехніки для потреб комунальних підприємств Маловисківської ОТГ, реконструкція водогону “Новоархангельськ-Смоліне” для водозабезпечення смт Смоліне; реконструкція існуючих очисних споруд в смт Смоліне, будівництво очисних споруд у м.Мала Виска потужністю 400 м куб. на добу.

Новгородківський район: увага на соцсферу

Заходи, заплановані тут, йдуть у переліку аналогічних по інших районах: реконструкція з впровадженням енергозберігаючих технологій в ДНЗ “Світанок” Новгородківської селищної ради; проведення санації будівель Новгородківського та Білозернівського НВК, реконструкція ЦРЛ та будівництво тут модульної котельні.

Новоархангельський район: енергія води та сонця

Вже до кінця поточного року в районі має з’явитися міні-ГЕС потужністю 0,14 Мвт. Будівництво заплановане у селі Покотилове, інвестор – ТОВ «Гідроінвест» (власним коштом за 13 мільйонів гривень на 5 робочих місць).

У цьому ж районі заплановано збудувати ще одну електростанцію, вже сонячну, у селі Ганнівка на 4 робочих місця та за 15 млн гривень власних коштів інвестора (ТОВ АФ «Авангард ЛТД»).

Запланована також санація будівель Новоархангельського НВК “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія”; Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка; Свердликівської ЗШ І-ІІ ст. Торговицького НВО.

Новомиргородський район:  біогаз та живий звук

Будівництво заводу з виробництва біогазу – такий проект має реалізуватись за допомогою ТОВ “Новомиргородський цукор”. Саме з відходів останнього вироблятимуть електроенергію на новому підприємстві, на будівництво якого інвестор витратить 300 мільйонів гривень вже до кінця цього року та створить півсотні робочих місць.

Окрім інших, цілком пересічних – проведення санації будівель Новомиргородської ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів, реконструкція мереж вуличного освітлення із застосуванням енергозберігаючих технологій в м.Новомиргороді, реконструкція водопровідної мережі м.Новомиргород – в районі заплановано унікальний проект. Назва його – «Живий звук», а мета – інтеграція глухих дітей у сучасне суспільство. Охопить він близько 700 осіб. Для реалізації проекту передбачено придбання та впровадження спеціальної комп’ютерної програми, яка дозволить опанувати глухими дітьми в Новомиргородській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради на 60 % навколишнього середовища. Ціна питання – 400 тисяч гривень з державного та місцевих бюджетів.

Новоукраїнський район: дороги, котельня, вода

Побутові клопоти матиме й ця територія: санація будівель у Глодоській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Рівнянській ЗОШ І-ІІ ступенів №2, Рівнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5; часткова заміна вікон на енергозберігаючі у відділеннях ЦРЛ (капітальний ремонт); реконструкція нежитлового приміщення під котельню у Рівнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5. Окрім цього, у переліку завдань – реконструкція дорожнього покриття (вул. Покровська) у центрі та будівництво водопровідної мережі до с.Ново-
олександрівка.

Олександрівський район: полігон та усипальниця

Вистачить роботи й тут. Зокрема, заплановане проведення санації будівель Олександрівського НВК № 2 КЗ “Олександрівське НВО № 2”, Михайлівської ЗШ І-ІІІ ст. КЗ “Михайлівське НВО”,  Красносільської ЗШ І-ІІІ ст. КЗ “Красносільське НВО”. У переліку також реконструкція мереж зовнішнього освітлення населених пунктів району; капітальний та поточний ремонт доріг місцевого значення. Обіцяють капітально відремонтувати пам‘ятку історії та архітектури національного значення церкву-усипальницю родини Раєвських у с.Розумівка Олександрівського району. Збудувати регіональний полігон твердих побутових відходів у с.Несваткове. А ще підтримати медиків заходами з реконструкції будівлі колишнього пологового відділення ЦРЛ, фтизіатричного підрозділу поліклінічного відділення, гуртожиток для молодих спеціалістів (Олександрівка, вул.Шевченка, 57); капітальний ремонт будівлі інфекційного відділення ЦРЛ, придбання медичного обладнання для відділень ЦРЛ та для центру первинної медико-санітарної допомоги.

Олександрійський район: гемодіаліз та опалення

Помітною подією вже цьогоріч має стати відкриття гемодіалізного центру в Олександрії (кошторис – 5 млн грн). Він обслуговуватиме міста Олександрію, Світловодськ та Олександрійський, Світловодський, Петрівський, Онуфріївський райони (загалом близько 235 тис. осіб). Для реалізації проекту передбачено проведення капітального ремонту Олександрійської міської лікарні № 1 під розміщення відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації на 10 діалізних місць та закупівля діалізних апаратів.

Не менш важливе завдання – децентралізація системи опалення Олександрії, а саме будівництво і встановлення 25 міні-котелень, які будуть генерувати теплову енергію за допомогою контактних водонагрівачів типу КВН, диверсифікація системи теплопостачання, автоматизація котелень по всіх параметрах роботи та безпечної експлуатації, без простійного обслуговуючого персоналу.

У переліку також добудова навчального корпусу Олександрійського училища культури по вул. Діброви, 47 у м.Олександрія; капітальний ремонт комплексу будівель Олександрійського училища культури; капітальні ремонти дорожнього покриття вул. 6-го Грудня,  вул.Луначарського (від вул.Калініна до вул. 6-го Грудня, вул.Садової (від вул. Червоноармійської до вул. Щербакова), пров. Чичеріна (від вул. Свердлова до вул. Червоноармійської), капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Трапезонська (від вул. Постишева), від вул. 6-го Грудня до пр. Соборного у м.Олександрії.

Планується реконструкція очисних споруд у с.Марто-Іванівка та будівництво водоводу до с.Звенигородка у м.Олександрії; реконструкція котелень Куколівського НВК та Косівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олександрійського району; придбання лапароскопічної стійки для ЦРЛ та санітарного автомобіля для амбулаторії комунального закладу “Центр первинної медико–санітарної допомоги”.

А ще тут збираються за два роки та 60 тисяч гривень з місцевих бюджетів інвентаризувати усі об’єкти культурної спадщини північної та північно-східої території району (Попельнастівська, Долинська, Михайлівська, Пролетарська, Червонокам’янська, Ульянівська сільські ради).

Онуфріївський район:  лікарня, садочки, ліцей

Перелік завдань тут включає реконструкцію з впровадженням енергозберігаючих технологій ДНЗ “Дзвінок” та “Золотий ключик” Успенської сільської ради; проведення санації будівель Омельницького НВК ― загальноосвітнього навчального закладу – дошкільного навчального закладу Онуфріївської районної ради; будівництво їдальні та спортзалу на території Павлиської ЗОШ І-ІІІ ступенів ліцею ім. В.О.Сухомлинського, спорткомплексу Куцеволівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів – ДНЗ Онуфріївського району, придбання медичного обладнання для ЦРЛ.

Петрівський район: для кухарів та стоматологів

Тут планують проведення санації будівель Петрівської ЗШ І-ІІІ ст., встановлення металопластикових вікон у Володимирівській ЗШ І-ІІІ ст, Ганнівській ЗШ І-ІІІ ст., Іскрівській ЗШ І-ІІІ ст., Новостародубській ЗШ І-ІІІ ст., Петрівській ЗШ І-ІІІ ст. Петрівського району, а також реконструкцію адміністративного корпусу та зубопротезного кабінету ЦРЛ з використанням енергозберігаючих технологій; капітальний ремонт із заміною віконних блоків в приміщенні харчоблоку ЦРЛ; будівництво водопровідної мережі в с.Ганнівка; реконструкцію мережі водопостачання насосної станції №2 в с.Іскрівка.

Світловодський район: Палац культури та каналізація

Стратегією передбачені на цей період реконструкція з впровадженням енергозберігаючих технологій в ДНЗ №24 м. Світловодськ; реконструкція котельні для заміщення споживання природного газу акушерсько-гінекологічного відділення ЦРЛ. У списку робіт – капітальний ремонт вул. Єгорова та вул. Конько (від вул. Бойко до вул. Комсомольської) у м. Світловодську; капітальний ремонт дорожнього покриття у м.Світловодську; капітальний ремонт дорожнього покриття Кременчуцької греблі від шлюзу до переїзду, будівництво каналізаційного колектора, вул.Конько (від вул. Бойка до вул. Комсомольської).

Також у планах – будівництво водопровідних мереж для забезпечення водопостачанням с.Нагірне; капітальний ремонт вуличної водопровідної мережі в с.Нагірне; розвиток Світловодського міського                                               краєзнавчого музею – пам‘ятки історії місцевого значення; реконструкція (реставрація) Палацу культури (нижня частина) у м.Світловодську;

Устинівський район: житло для медиків

Для цієї території записане придбання відомчого житла для медичних працівників, в першу чергу для молодих спеціалістів.

Оскільки проаналізований нами документ – це лише стратегія, то його автори наголошують: щороку звіряються у тому, де, що, коли та за скільки має бути зроблено, з програмою економічного і соціального розвитку Кіровоградської області на відповідний рік. Інакше кажучи, для кожного «стратегічного» року обирається відповідна тактика – залежно від поточної соціально-економічної ситуації. Звісно, не останнім гравцем на цьому полі є обласний центр. Але що чекає цьогоріч на кропивничан – не за обіцянками чиновників та політиків, а за офіційними документами – читайте вже в наступному номері «НС».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here