СВЯТО МІЖ МИРОМ ТА ВІЙНОЮ

0
1200
views

У Кропивницькому у галереї «Західна» (р-н вулиці Волкова) розгорнуто виставку під символічною назвою «Свято наближається…».

У виставковій залі, розділеній зеленою маскувальною сіткою, на якій сяють зоряним блиском ялинкові прикраси, межуючи з фотографіями із зони бойових дій неоголошеної війни на сході нашої держави, на вітринній стійці вибудувались в ряд свічки, неначе нагадуючи мерехтінням живого світла про крихкість і цінність  життя, а далі, як прояв дива, розгортається експозиція виставки, що заворожує своїм розмаїттям.

Як зазначив автор ідеї виставки, засновник галереї «Західна» Ігор Попович, маскувальна «зеленка» – це символічна стіна, що розділяє світ живих і мертвих, війни і миру, нагадування про реалії сучасності, в яких ми живемо в очікуванні свят, можливо, найбільш бажаних нині – перемоги і миру. Його думку підтримав заслужений журналіст України, мистецтвознавець Броніслав Куманський, зазначивши, що настане час і ця стіна зникне, ми станемо свідками відродження цілісності України, а поки боротьба триває, життя продовжується і, незважаючи ні на що, святкуємо новорічні тижні мистецькими подіями!

В експозиції виставки «Свято наближається…» представлено майже 40 творів художників різних напрямків та стилів, яких об’єднує любов до мистецтва, бажання творити та ділитися з суспільством своїми думками, емоціями, спостереженнями природи або філософськими роздумами, шукаючи відповіді на вічні питання, які кожного дня ставить буденність. Всі автори творів  відомі в місті митці, мають широку творчу біографію. Досить сказати, що четверо з семи учасників виставки – члени Національної спілки художників України.

Олександр та Людмила Демиденки – прихильники реалістичних форм в живописі, що притаманно працюють у жанрах пейзажу, натюрморту та портрета, романтично відображуючи в своїх творах навколишній світ; Василь Коваль донедавна був також відомий як майстер реалістичної картини, але у 2017 році на здобуття премії ім. О.Осмьоркіна в номінації «Новітні спрямування» представив нові твори, що за формою та змістом вирізняються постмодерними пошуками, саме вони експонуються на виставці «Свято наближається…»; творчість Вадима Медяника  можна означити одним словом – символізм, в його композиціях, виконаних в оригінальній техніці гратографії, історія та повсякденність зливаються воєдино, витворюючи образний портрет сучасності; заслужений художник України Андрій Надєждін, окрім відомих живописних та графічних композицій, презентує нові твори з серії «Різдвяні картинки», які є ще одним особистим поглядом художника на віковічні євангельські оповіді; в основі живопису Олега Рудого абстрактні структури та мотиви, насичені яскравими, живими кольорами.

Своєрідним рефреном виставки став живописний портрет «2011» з зображенням маленького хлопчика роботи Ігоря Поповича, з яким перекликаються «Портрет дівчинки» Л.Демиденко та робота «Ку-ку, тато!» В.Коваля. Вони неначе незримий трикутник утримують загальну експозицію, задаючи їй настрій та тон сприйняття. Адже погодьтеся, що кожного дня починаючи від дитинства, кожної хвилини ми очікуємо від життя дива свята щасливого майбутнього. Особливим акордом цієї щемливої ноти стала інтерактивна композиція «Соборна ніч», де кожен відвідувач може долучитися до загальної мистецької ідеї, додавши до живописної композиції намальований власноручно художній образ. Тож завітайте до галереї «Західна» на виставку «Свято наближається…» – не пошкодуєте!

Андрій НАДЄЖДІН,

 заслужений художник України, мистецтвознавець, 

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here