ЧОМУ СОБАКА БУВАЄ «КУСАЧОЮ»?

0
6284
views

Безпритульні собаки опиняються на вулиці через людей. Основна мета життя бездомного собаки – вижити. Іноді людина і тварина можуть неправильно один одного зрозуміти, через що трапляються напади з боку тварини.

Статистика травмпунктів свідчить, що переважають звернення через укуси насамперед домашніх тварин. При жорстокому поводженні з боку господаря пес може вихлюпувати агресію на інших людей. Крім того, є певна група людей, яка за рахунок агресивної собаки «реалізує» свої образи, тому спеціально нацьковують і дресирують у своїх собак агресивну поведінку. А ось бездомні пси можуть тільки клацнути або прикусити: важкі травми від них скоріше виняток, аніж правило.

Читати також: ЛЮТІ ДРУЗІ ЧИ СТЕРИЛЬНІ ВОРОГИ? http://wp.me/p8Jzal-1l8

Як захиститися від агресії тварини?

Собака ніколи не нападає без причини. Існують сигнали самовираження собак, які були відкриті кінологами в 90-ті роки ХХ століття, називаються вони «сигнали примирення». Це мова рухів собаки, яку вона використовує для вираження стресу, самозаспокоєння і уникнення соціальних конфліктів. Перші сигнали малопомітні і не виражені: облизування носа, позіхання, чесання, обтрушування, чхання. На наступному рівні сигнали більш явні – тварина відвертає морду, корпус від дратівливого об’єкта. Далі собака намагатиметься піти (згадуємо правило «бий або біжи»), якщо можливості втекти немає – проявляє більш явні сигнали. Серед них завмирання, притискання вух, пильний погляд, у собаки здиблюється шерсть – таким чином пес намагається стати візуально більше та налякати цим противника. Ще цікавий сигнал, який майже всі бачили в так званих кумедних роликах про собак, – це посмішка. Насправді собаки не посміхаються – це демонстрація зубів, яка означає попередження. Якщо ви бачите «посмішку» у свого домашнього собаки, то краще залишити його в спокої. За посмішкою слідують оскал, гарчання і нарешті укус. Знання цих сигналів допомагає уникнути нападу.

Головне правило – ніколи не дивіться пильно в очі собаки. Це може спровокувати напад. Якщо бездомна собака почала на вас гавкати, просто продовжуйте йти куди вам потрібно, не звертаючи на неї уваги. Якщо собака підбігла до вас і починає обнюхувати – замріть і не робіть різких рухів. Ніколи не починайте тікати від собаки – це включить у тварини інстинкт полювання.

Відповідальні та безвідповідальні хазяї

Собаки будь-якої породи не агресивні від природи – такими їх може зробити лише жорстокий хазяїн. Неблагополучні власники спеціально нацьковують собак заради веселощів. Особливо небезпечно, коли таких собак вигулюють без намордника, а іноді навіть без повідка. Але тут найбільша небезпека йде від самого хазяїна чи хазяйки, які сприймають тварину як зброю. Якщо ви бачите таке поводження з твариною, краще все зняти на відео або залучити інших свідків та викликати поліцію. Якщо «бійцівська» собака нападає, то вона не зупиниться, поки не отримає трофей. Під час нападу краще виставити якийсь предмет у вигляді щита, який є у вас з собою, – парасольку, сумку, рюкзак.

Але і відповідальні хазяї можуть зазнати нападу – точніше нападу на свого пса. При цьому не варто встрягати в собаче «кубло» під час бійки. Краще накиньте на голову нападника шарф, куртку, хустку – щоб дезорієнтувати. Свого ж вихованця в цей момент краще відпустити з повідця, щоб дати можливість або втекти, або дати відсіч. Заздалегідь привчайте улюбленця ігнорувати інших собак шляхом концентрації на вас.

І запам’ятайте: собаки, як і більшість тварин, не здатні ненавидіти когось через колір шкіри, політичні вподобання або гендерну роль. Вони не відчувають жагу до вбивства людини через психічні хвороби. Собака нападає на людину лише через інстинкт мисливця та охоронця, через страх, біль, голод або хворобу. Якщо вас турбує велика кількість бездомних собак на вулиці – зверніться до місцевих організацій по захисту тварин і посприяйте в гуманному вирішенні зниження кількості бездомних собак шляхом стерилізації. Стерилізація не шкодить здоров’ю тварин, а попереджає появу вуличного потомства.

Таміла ШУСТОВА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here