ПРО ЕПІДСИТУАЦІЮ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯ НА КІР У КРОПИВНИЦЬКОМУ, ЩЕПЛЕННЯ ТА “ГІГІЄНУ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ І СПРИЙНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ”

0
2488
views

Попри зафіксовані спалахи кору у Києві та на Дніпропетровщині, у Кропивницькому епідситуація із захворюванністю населення на кір спокійна. За офіційною інформацією управління охорони здоров’я, у лікувально-профілактичних закладах міста наразі наявні залишки вакцини від кору (КПК) з минулорічних поставок.

За даними управління, у 2017 році в обласному центрі було зафіксовано 5 випадків захворювань на кір, що були завезені з інших регіонів. Цього року у місті зафіксували тільки 3 випадки.

У той же час інформуємо, що вакцинація населення від кору в місті проходить за плановими показниками. Торік було щеплено 100 % дітей 1-2 років, які підлягають обов’язковій вакцинації, а саме 4 315 немовлят. Окрім того щеплення від кору було проведено у 2 645 дітей від 6 років, у 2 775 дітей від 7 років, що складає 95,6% від планового показника.

Наголошуємо, що дієвим способом профілактики кору є вакцинація. Минулого року заклади міста через централізовані поставки отримали вакцини бельгійського виробництва на рівні 87 % від потреби. Запаси минулорічних поставок в наявності, заклади чекають на постачання вакцин згідно запланованих обсягів 2018 року. Препарати для щеплення також можна придбати в аптеках міста.

“Епідситуація із захворюванням у місті контрольована. Вакцинація проходить по плану, препарати для щеплень в закладах є, тому приводу для паніки немає. Наголошую, що вакцинація проти кору проводиться до 30 років. Щеплюватися можна навіть в епідсезон чи під час спалахів. Формування імунітету проти кору триває 21 день”, – відзначила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

За словами начальника управління охорони здоров’я Оксани Макарук, в обласному центрі щеплення виконуються планово та системно, а місто належним чином зебезпечене вакцинами.

Посадовець також зазначила, що зробити щеплення проти кору безкоштовно можна у медичних закладах Кропивницького. А ще вакцину можна придбати в аптеках обласного центру.

– Є вакцини індійського виробництва, вони безкоштовні, отримані із державного бюджету. За бажанням в аптеках міста можна придбати вакцини іншого, французького або бельгійського виробництва, – повідомила Оксана Макарук. – Наразі у школах і дитячих садках ведеться роз’яснювальна робота щодо необхідності профілактики кору. Найефективнішим у цьому випадку буде проведення імунізації дітей різних вікових груп.

Начальник управління наголосила на тому, що зробити щеплення дитині можна незалежно від плану, у будь-який час, навіть, якщо батьки раніше відмовлялись від вакцинації. При цьому спалах чи епідемія кору не є протипоказанням.

Лікарі на сторінках ФБ про “гігієну розповсюдження та сприйняття інформації”

Теперешній пост навіяний темою Федіра Лапія про спалах кору в Україні і зокрема в Києві, “резонансними темами” батьків, діти яких постраждали на кір та численними “перепостами” накшталт “караул, епідемія, геноцид від МОЗ тощо”. Особливо, втім як завжди, смішать гнівливі пости про те, що лікареві казати пристойно, що не пристойно “і вапще, як так про пацієнтів можна таке казати, а єщє врачЬ”. Про епідемічний стан говорити не буду, про це є більш авторитетні автори, скажу про “гігієну розповсюдження та сприйняття інформації”:

1. Якщо ви дійсно хочете якісної та чіткої інформації, раджу слідкувати за інфою від спеціалістів, серед моїх знайомих це – Федір Лапій (дитячий імунолог) та Ольга Голубовська (лікар інфекціоніст), всі регалії цих досвічених лікарів Ви можете знайти в неті і на їх сторінках в ФБ.
2. Інформація від батьків постраждалих дітей або родичів дорослих НЕ Є ДОСТОМЕННО ПРАВДИВОЮ, і те, що у них хтось хворіє, на дає їм можливості знати і розуміти ВСЮ інформацію в цілому.
3. Раджу обходити пости із заголовками капслоком “КОШМАР, В ЦИРКЕ УБИЛИ ДЕТЕЙ!” Чому? тому що див пункт 2
4. Вакцінація проти інфекцій НЕ ЗАПОБІГАЄ настанню цих інфекцій, і навіть не може повністю виключити важкий перебіг хвороби (хоча, поняття “важкий перебіг” у лікаря і у мами хворої дитини, запевняю, різні). АЛЕ, вакцінація запобігає ускладненням від цих інфекцій, інвалідізації після них та летальним випадкам. Для того вона і проводиться. Помирати від кору в 21 сторіччі це страшно.
5. На жаль, навіть своєчасне звернення до лікаря на початку хвороби не дає гарантій, що хвороба мине легко і без проблем.
6. Ніяка вакцінація не зупинить епідемію, якщо переважна більшість не вакцінована. Тому запитайте себе, коли ви вакцінувалися востаннє і робили ревакцінацію.
7. Не можна робити висновки на підставі того, як переносять хворобу вакціновані та невакціновані, див пункт 4. Тому дивитися на фото дітей, які виставляють в соцмережах з підписом «отак страждає вакцінована дитина» – безглуздо. Тому що тих, хто лежить в реанімації на межі смерті – вам не покажуть.
8. Збудником дитячих інфекцій є хворі люди, які заразні ще в інкубаційному періоді, тобто задовго до того, як вони зрозуміють, що хворі. Хвороби передаються повітряно-крапельним шляхом, уникати чхаючих та кашляющих людей – це нормально, але небезпека може походити будь від кого поруч із вами, на вигляд абсолютно здорового… Хочете максимально огородитися від хвороби, не виходьте з дому взагалі. Ніякі «методи в осередку інфекції», як то осяяння приміщень УФО, хлоркою тощо, на великих відкритих площинах не має ніякого ефекту – цирк, концертна зала, транспорт, поруч із вами може бути хвора людина і не важливо, чи сидить вона на «хлорованому стільці»
9. Укріплювати імунітет пігулками та супернапоями – не допомагає.
10. Розповіді про те, що вакцінація пригнічує імунитет – це злонавмисна безглузда БРЕХНЯ. І ті, хто її розповсюджує, просто не освічені люди.
11. Паніка серед людей, які не розуміють, про що пишуть і в чому власне справа – це не на користь. Паніка не дає можливості подумати, опанувати інформацію, пошукати компенетні джерела, паніка деморалізує і змушує людину піддаватися на емоції чужої людини. Будь-ласка, не розповсюджуйте панічні пости людей, яких Ви особисто не знаєте… Навіть вони не об’єктивні в оцінці свого стану, а далі йде просто «зіпсований телефон».

І ще раз, ми живемо у відкритому інформаційному просторі, фільтруйте з нього те, що Вам дійсно корисно, перепровіряйте інформацію у компетентних людей. Ви ж не просите провірити авто перед покупкою свою сусідку, яка не є в цьому спеціалістом, хоча в її сім’ї може буті 3 авто… Є спеціалісти, вони ведуть блоги, у них є сторінки в соцмережах, вони відкриті для спілкування, є статті наукові, хто володіє англійською – шукайте інфу в доказових світових базах. Багато сучасних лікарів відкрито надає інформацію в павутинні, і всупереч фантазіям багатьох, роблять це не для того, щоб «набивати клієнтуру», а для того, щоб покращити обізнаність людей, допомогти в отриманні інформації (її зараз багато навіть для спеціалістів, важко вилучити саме те, що треба), для того, щоб заощадити час на приомі, бо коли людина обізнана, освічена – з нею легше знайти спільну мову, легше пояснити, кращі результати лікування. 21 сторіччя – давайте вже забувати ці переляки, зради, теорії заколоту.
Будьте здорові, чистоти вам в вашому інформаційному просторі!

Джерело: http://uozkmr.kr.ua/main/566-epdsituacya-schodo-zahvoryuvanost-na-kr-u-kropivnickomu-spokyna.html

Джерело: https://www.facebook.com/galyna.petrenko.1/posts/1559162884203877

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here