ЯК ПЕРЕТВОРИТИ МІГРАЦІЮ В БЛАГО ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА?

0
3829
views

Регулювання міграції — це одне з найсерйозніших завдань для міжнародного співробітництва у наш час. Міграція є джерелом економічного зростання, зменшує нерівність і забезпечує зв’язок між різними суспільствами. Разом з тим вона також є джерелом політичної напруженості і людських трагедій.

Більшість мігрантів живуть і працюють на законних підставах. Але зневірена меншість ризикують життям, щоб потрапити до інших країн, де вони зіштовхуються з підозрілістю і зловживаннями.

У майбутні роки демографічні проблеми та вплив зміни клімату на вразливі суспільства, швидше за все, продовжуватимуть стимулювати міграцію. І ми як глобальне співтовариство постаємо перед вибором. Чи хочемо ми, щоб міграція була джерелом процвітання і міжнародної солідарності або ж щоб вона стала уособленням жорстокості і соціальних розбіжностей?

В цьому році уряди вестимуть в рамках Організації Об’єднаних Націй переговори щодо укладення глобального договору про міграцію.

Це буде першою всеосяжною міжнародною угодою подібного роду. Ця угода не буде офіційним договором і не накладатиме на держави жодних юридичних зобов’язань.

Але вона надасть лідерам безпрецедентну можливість розвінчати шкідливі міфи про мігрантів і викласти спільне бачення щодо того, як зробити так, щоб міграція відповідала інтересам всіх наших країн.

Це є невідкладним завданням. Ми бачили і бачимо, що буває, коли масова міграція відбувається за відсутності ефективних регулюючих механізмів. Світ був шокований нещодавнім відеосюжетом про продаж мігрантів у рабство.

Однак, якими б жахливими не були ці кадри, реальна картина є ще гіршою: тисячі мігрантів щорічно спіткає така ж доля, просто ми про це не знаємо. Багато інших мігрантів змушені виконувати принизливу, небезпечну роботу, яка в будь-якому випадку межує з рабством.

Сьогодні майже шість мільйонів мігрантів зайняті примусовою працею, причому найчастіше в розвинених країнах.

Як ми можемо покласти край цій несправедливості і не допустити її повторення в майбутньому?

Я вважаю, що в основі обговорення договору повинні лежати три основних ідеї, які повинні задавати чітке політичне спрямування майбутньої міграції.

По-перше, необхідно визнати і зміцнити вигоди від міграції, про які так часто забувають в ході суспільної дискусії.

Мігранти приносять величезну користь як країнам, що їх приймають, так і країнам їхнього походження.

Вони займають такі робочі місця, які не вдається заповнити за рахунок місцевих кадрів, і тим самим стимулюють економічну діяльність. Багато з них стають новаторами і підприємцями. Майже половину всіх мігрантів становлять жінки, які приїжджають в пошуках кращого життя і можливостей в плані працевлаштування.

Мігранти також вносять значний вклад в міжнародний розвиток тим, що відправляють на батьківщину грошові перекази. Загальна сума грошових переказів в минулому році склала майже 600 млрд дол. США, що в три рази більше всієї допомоги з метою розвитку.

Основне завдання полягає в тому, щоб максимально збільшити вигоди від такої впорядкованої, продуктивної міграції і покінчити зі зловживаннями і забобонами, які перетворюють життя меншини мігрантів на справжнє пекло.

По-друге, державам необхідно зміцнити верховенство права, що лежить в основі їхньої роботи з мігрантами та дій по їхньому захисту, — заради своєї ж економіки, свого суспільства і самих мігрантів.

Уряди, які споруджують на шляху міграції великі перешкоди або встановлюють жорсткі обмеження в плані можливостей для працевлаштування мігрантів, собі ж наносять нікому не потрібний економічний збиток, оскільки перешкоджають тому, щоб їхні потреби в робочій силі задовольнялися на впорядкованих та законних основах.

Що ще гірше, вони тим самим ненавмисно заохочують нелегальну міграцію.

Люди, що зважилися на виїзд і позбавлені законних каналів для міграції, неминуче вдаються до незаконних методів. Це не тільки ставить їх в уразливе становище, а й підриває авторитет урядів.

Тому найкращий для урядів спосіб покінчити з недоброю славою беззаконня і зловживань, якою оточені мігранти, — це забезпечити додаткові законні канали для міграції, що дозволить усунути фактори, що підштовхують людей до порушення правил, і сприятиме задоволенню потреб їхніх ринків праці в іноземній робочій силі.

Державам також необхідно активніше співпрацювати одні з одними з метою забезпечення взаємної вигоди від міграції, наприклад, шляхом налагодження партнерських зв’язків для виявлення суттєвих прогалин з точки зору певних професій в одній країні, які можуть бути заповнені кваліфікованими мігрантами з іншої країни.

Нарешті, по-третє, нам необхідно активізувати міжнародне співробітництво з метою захисту вразливих мігрантів, а також біженців, і ми повинні відновити цілісність режиму захисту біженців відповідно до норм міжнародного права.

Сумна доля тисяч людей, які гинуть в марній спробі перетнути моря і пустелі, — це не просто людська трагедія. Це й надзвичайно серйозний політичний провал: адже нерегульовані, масові переміщення людей у відчайдушних умовах породжують відчуття, що кородони знаходяться під загрозою, а уряди не контролюють ситуацію.

Це, в свою чергу, призводить до драконівських заходів прикордонного контролю, які підривають наші колективні цінності і увічнюють трагедії, які ми так часто спостерігаємо в останні роки.

Ми повинні виконати наші основні зобов’язання щодо захисту життя і прав людини тих мігрантів, яким не змогла допомогти існуюча система.

Ми повинні вжити термінових заходів для надання допомоги тим, хто зараз опинився в транзитних таборах, кому загрожує рабство і хто зіштовхується з ситуаціями надмірного насильства, чи то в Північній Африці, чи то в Центральній Америці. Ми повинні передбачити масштабні міжнародні дії щодо розселення тих, кому нікуди йти.

Ми повинні також вжити заходів — у вигляді допомоги з метою розвитку, зусиль щодо зменшення наслідків зміни клімату та діяльності із запобігання конфліктів — щоб уникнути таких нерегульованих масових переміщень людей в майбутньому. Міграція не повинна асоціюватися зі стражданнями.

Ми повинні прагнути до побудови світу, в якому ми зможемо пишатися внеском міграції в процвітання, розвиток і міжнародну єдність. Разом ми цілком можемо досягти цієї мети. Глобальний договір цього року може стати важливою віхою на шляху до перетворення міграції в реальне благо для всіх.

Автор: Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here