У ПОЛІ ЗОРУ ПРОКУРАТУРИ – ЗАКОННІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

0
3632
views

Новоукраїнська місцева прокуратура на системній основі вивчає стан справ на піднаглядній території на предмет додержання земельного законодавства. Зокрема, мова йде про проведенням землевпорядних робіт та оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

На жаль, прокурори констатували, що переважна більшість навчальних закладів, розташованих на підвідомчій території, внаслідок споглядацької позиції його керівництва, користуються земельними ділянками без наявності правоустановчих документів. Так, у користуванні Казавчинської загальноосвітньої школи, перебуває земельна ділянок площею 5,3 га, без належно оформлених правоустановчих документів. За результатами перевірки прокуратурою пред’явлено адміністративний позов до суду з вимогою визнати незаконною бездіяльність відділу освіти Гайворонської райдержадміністрації та зобов’язати їх оформити відповідну земельну документацію під закладом освіти. Постановою суду позовні вимоги прокурора задоволено в повному обсязі. Прокурорське реагування стало дієвим поштовхом до активізації роботи працівників відділу освіти Гайворонської райдержадміністрації щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під іншими навчальними закладами.
Аналогічні порушення виявлено й щодо використання земельних ділянок дошкільними закладами освіти. Зокрема, на розгляді в Гайворонському районному суді перебуває адміністративний позов місцевої прокуратури до Хащуватської сільської ради про зобов’язання вчинити дії щодо оформлення права постійного користування на земельну ділянку площею 0,45 га земель житлової та громадської забудови земель комунальної власності с.Хащувате для обслуговування Хащуватського дошкільного навчального закладу «Теремок».
Несвоєчасне оформлення правоустановчих документів та відсутність дієвого відомчого контролю у даній сфері створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеними землями та ризики для нормального функціонування закладів та навчального процесу.
Зокрема, увагу прокурорів привернув факт нецільового використання земельної ділянки площею 145,3 га, яка згідно державних актів на право постійного користування землею надана для дослідних та навчальних цілей учням та викладачам Гайворонського професійного аграрного ліцею. Натомість службові особи ліцею земельну ділянку передали в користування приватному підприємцю для комерційного обробітку всупереч її цільового призначення. За фактом зловживання службовим становищем службовими особами Гайворонського професійного аграрного ліцею нецільового використання земельної ділянки навчального закладу, призвело до тяжких наслідків у вигляді незаконних витрат бюджетних коштів на суму понад 500 тис грн розпочато кримінальне провадження (ч.2 ст.364 КК України). Досудове слідство наразі триває.
Стан законності у земельній сфері з наведених вище питань і надалі перебуває під посиленою увагою Новоукраїнської місцевої прокуратури.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here