ЯКЩО РОДИНА ВИКОРИСТАЛА МЕНШЕ КОМУНАЛЬНИХ РЕСУРСІВ, НІЖ ВСТАНОВЛЕНО СОЦІАЛЬНИМ НОРМАТИВОМ?

0
1847
views

Випадки, коли отримувачі комунальних послуг використали ресурсів менше, ніж встановлено соціальним нормативом, надають їм право в наступному місяці зарахувати зекономлені кошти на подальші платежі.

Скажімо, у січні обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок – 300 кубів – можна використати у більш холодні місяці, до прикладу у лютому.

При цьому, не потрібно нікому нічого повідомляти – ці суми мають зазначатися у платіжці як переплата (з мінусом).
Якщо виконавець житлово-комунальної послуги «ігнорує» зекономлену субсидію і нараховує інакше, він порушує діюче законодавство (Постанова КМУ № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»).

Крім того, сума зекономленої субсидії не впливає на розрахунок розміру обов’язкової плати за комунальні послуги. Він визначається виходячи з сукупного доходу сім’ї та інформації про тарифи від надавачів послуг і не змінюється протягом періоду отримання субсидії.

 У випадку порушення таких прав, українці можуть звертатися із скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування. Там допоможуть врегулювати ситуацію із неправомірним нарахуванням коштів у випадку, якщо на рахунку домогосподарства числиться зекономлена субсидія.

Джерело: https://www.facebook.com/KabminUA/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here