«АВТОНОМКИ»: РІШЕННЯ ЧИ ПРОБЛЕМА?

0
1972
views

Нині в обласному центрі квартира з опалювальною площею у 45 квадратних метрів коштує близько 2 тисяч гривень на місяць – і це лише за послуги центрального теплопостачання.

При цьому теплопостачальні підприємства скаржаться на боржників, містяни скаржаться на неякісні послуги та висловлюють бажання перейти на автономне опалення, фахівці попереджають про крайню розбалансованість системи. Що робитиме ж місцева влада?

У Кропивницькому (не рахуючи селище Нове) тепло в оселі централізовано подають два підприємства: комунальне «Теплоенергетик» та ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА». Наразі частка абонентів серед населення становить для «Теплоенергетик» – 33,2%, а для «Кіровоградтепло» – 38,7% від загальної кількості абонентів. До того ж, міська рада у листопаді заявила про програму «Доступне тепло», яка покликана зупинити розбалансування систем міста. Ця програма оптимізації системи теплопостачання у Кропивницькому передбачає встановлення систем індивідуального опалення у 299 квартирах та відключення 96 будинків від системи централізованого теплопостачання. За умовами програми, якщо на стояку в будинку залишилося всього одна-дві квартири з центральним теплопостачанням, то тут зможуть встановити автономне опалення лише за 15% від вартості.

Чим загрожує встановлення «автономок»? Найголовніше – це розбалансування системи через нерівномірне та хаотичне від’єднання від системи. Тобто батареї та труби є гідравлічно збалансованими, а при їхньому від’єднанні якість тепла для інших споживачів може погіршати. Також при цьому централізоване теплопостачання кожного разу дорожчає: одна справа, коли всі мешканці платять в рівній мірі за ту трубу, яка веде до їхнього під’їзду, і зовсім інша вартість виходить, коли за це платить дві-три людини, які залишилися на стояку. Крім того, немає розрахунків екологічних параметрів переходу міста на автономне опалення, адже не враховується норма викиду СО2М. Та і хто тоді опалюватиме місця загального користування?

З іншого боку, якщо Україна бореться за енергоефективність, то саме автономне опалення дозволяє справді економити тепло, мотивує власників квартир та будинків та теплозберігаючі заходи та пристосування. Та й взагалі – набагато зручніше власноруч визначати температурний режим у власній оселі, аніж сподіватися, що температури повітря за вікном врешті-решт впаде за 8°С середньодобових.

Це питання дискусійне, тому визначити єдино правильного рішення неможливо. Та міська влада Кропивницького у пошуках виходу із ситуації. Тому досі продовжується  розроблення комплексної Стратегії теплозабезпечення обласного центру. Наразі розробка залишається на першій стадії: встановити кінцеву мету. Якою має бути мережа теплопостачання в місті, щоб задовольняти споживачів, бути зручною та безпечною? Наприкінці минулого тижня це питання намагалися вирішити представники міської влади, а також спеціалісти Інституту промислової екології. Наприклад, директор інституту Олександр Сігал запевняв, що автономне опалення в кожній квартирі не є виходом, і що в містах, які пішли цим шляхом, вже зараз обговорюють можливість повернення до централізованої системи. Після аналізу сучасного стану мережі в місті фахівці інституту наголосили, що є багато векторів розвитку для Стратегії теплопостачання Кропивницького. За особистим переконанням Олександра Сігала, найкраще для міста стане перехід на модульні газові котельні, які опалюватимуть одразу декілька житлових будинків чи об’єктів інфраструктури. Та власне кінцеву мету стратегії та кроки задля досягнення цієї цілі має визначити згодом виключно міська влада.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here