РІК КАПІТАЛЬНИХ РЕМОНТІВ: ЩО ЧЕКАЄ НА КРОПИВНИЦЬКИЙ

0
2273
views

Кіровоградщина приготувалась виконувати завдання, які були заплановані на новий, 2018-й, рік. Минулого номера ми розповідали, які заходи мають бути реалізовані у кожному районі області вже цьогоріч чи найближчі рік-два. Зараз, як і обіцяли, звернемось до обласного центру.

Читати також: КІРОВОГРАДЩИНА: В ОЧІКУВАННІ ЗМІН http://wp.me/p8Jzal-1lh

Нагадаємо, джерелом інформації нам, як і минулого разу, слугуватиме План заходів на 2018-2020 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року, прийнятий Кіровоградською обласною радою у березі минулого, 2017-го, року.

Знову зазначимо, що йтиметься не про глобальні заходи, що стосуються області в цілому (наприклад, модернізацію водогону «Дніпро-Кіровоград» або  створення Кластеру з інформаційних технологій Центрального регіону), а про детальні заходи у межах тієї чи іншої програми чи напрямку Стратегії, які стосуються цілком конкретних об’єктів обласного центру. І ще одне уточнення: оскільки практично усі заклади регіонального рівня (наприклад, лікувальні чи культурні) знаходяться саме у Кропивницькому та обслуговують більшою частиною саме мешканців обласного центру, то беремо до уваги і їх.

Дороги

Розпочнемо, мабуть, з найактуальнішого – ремонту доріг. Зважаючи на хронічність проблеми, перелік міг би бути значно розлогішим. Але – за планом маємо наступні пункти: капітальний ремонт дороги по просп.Інженерів, капітальний ремонт автодорожнього мосту по вул.Кропивницького, капітальний ремонт автодорожнього мосту по вул.Київській. Між іншим, жодної інформації про те, що поряд з відомою аркою на Миколаївку, як обіцяють багато років (у тому числі й нинішнє керівництво міста) облаштують новий автошлях, і тут немає.

Житлово-комунальна сфера

Тут теж негусто. Принаймні, вказано лише реконструкцію каналізаційних очисних споруд та

реконструкцію міських мереж та ділянок водогону “Дніпро-Кіровоград”. Втім, навряд чи елементами глобальної стратегії можна вважати ремонт ліфтів, дахів та прибудинкових доріг, тому шукатимемо їх по інших документах, за якими планує жити обласний центр.

Охорона здоров’я

Для Кропивницького тут прописані (вибачте за каламбур кілька рецептів. Серед них – будівництво нової будівлі поліклініки КЗ – Кіровоградський обласний онкологічний диспансер (за більш ніж 80 мільйонів гривень з державного, обласного та інших місцевих бюджетів у 2018-2019 роках). Ще планується реконструкція господарчого блоку пологового будинку та добудова хірургічного корпусу лікарні швидкої медичної допомоги. Інші заходи, будуть оприлюднені на рівні місцевої влади.

Освіта

Цьогоріч головна увага – якщо говорити про точкові заходи – буде приділена навчальним закладам спортивного спрямування. Отже, протягом 3-х найближчих років державний, обласний та місцевий бюджети мусять передбачити витрати у розмірі 34,5 мільйони гривень. За ці кошти планують зробити наступне. Реконструювати комунальний заклад – Обласну спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву: провести ремонт та відновлення опорядження в приміщеннях СДЮШ олімпійського резерву, сухого залу, малого залу, басейну, санвузлів, коридорів та медичної частини; повний ремонт та відновлення опорядження чаші басейну сучасними матеріалами, заміна вітражів на сучасні, часткове заповнення віконних отворів цегляною кладкою або з пінобетонних блоків, заміна системи вентиляції та кондиціювання; в приміщеннях басейну передбачити осушувач повітря; заміна та відновлення внутрішньої системи опалення в приміщеннях басейну, сухого залу та в гімнастичних залах, промивка існуючих приладів опалення.

Ремонт чекає й обласну спеціалізовану дитячо-юнацьку спортивну школу олімпійського резерву-2 «Надія».

Реконструкція стадіону “Юність” комунального закладу “Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №2 Кіровоградської міської ради” по вул. Курганна, 64, передбачає: будівництво футбольного поля зі штучним покриттям розміром 60х90 м. для проведення навчально-тренувальних занять; будівництво футбольного поля із трав‘яним газоном розміром 90х110 м; будівництво трибун, допоміжних приміщень (роздягальні, душові кімнати, суддівські кімнати, та ін), огорожі, тощо.

Таким чином, буде додатково залучено до занять фізичною культурою та спортом більше 2 тис. дітей щороку. Реконструкція найбільших спортивних баз області, які знаходяться у м. Кропивницькому, дасть можливість проведення в місті Всеукраїнських та міжнародних змагань з легкої атлетики, матчів чемпіонату та Кубку України з футболу тощо.

Культура

Низка заходів передбачена і у цій сфері. У переліку фігурують ремонтно-реставраційні роботи будівлі-пам‘ятки архітектури місцевого значення: “Колишня дільниця поліції” по вул.Преображенській, 3; ремонтно-реставраційні роботи пам‘яток архітектури та містобудування місцевого значення, “Колишного особняку” (громадський будинок), сер. ХІХ ст. (адміністративний будинок, 1949 р., господарські споруди, 1949 р., благоустрій подвір‘я) по вул.Гоголя, 66/50.

Заплановано також розчищення прибережної зони, реконструкція дамби, кріплення мокрого укосу дамби із застосуванням габіонів та протиерозійних геоматів, гнучке кріплення правого берега ставка парку-пам‘ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення Хутір Надія; ремонтно-реставраційні роботи будівлі-пам‘ятки архітектури місцевого значення “Кіровоградська обласна філармонія” по вул.Орджонікідзе, 8; ремонтно-реставраційні роботи будівлі-пам‘ятки архітектури місцевого значення “Колишній будинок Мейтуса” по вул.Віктора Чміленка, 65; ремонтно-реставраційні роботи будівлі-пам‘ятки архітектури місцевого значення “Колишній будинок Паученка” по вул.Дворцовій, 89.

Можемо сподіватися, що будуть реалізовані й наступні заходи у цій галузі: модернізація та оновлення матеріально-технічної бази (придбання інженерно-технічного обладнання, звукової та освітлювальної апаратури) Кіровоградського академічного обласного театру ляльок та модернізація та оновлення основних фондів у комунальному закладі “Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського” з використанням енергоефективних технологій.

Енергозбереження

Найбільших змін у цьому напрямку зазнають заклади охорони здоров’я. У загальних рисах – тут планується реконструкція з впровадженням енергозберігаючих технологій (зовнішнє утеплення огороджуючих конструкцій, утеплення перекриття над верхніми поверхами та цоколю будівель, заміна віконних блоків на металопластикові, відновлення системи водопостачання та водовідведення, ремонт покрівлі. В результаті річна економія енергоносіїв складе 20-25% в кожному закладі, ціна питання складе близько 28 мільйонів гривень. Впровадження енергозберігаючих технологій стосується закладів охорони здоров‘я третинного рівня області, а саме:

– КЗ “Кіровоградська обласна лікарня” (корпус №3 блоки 4, 7, корпус №4, №5, №6, пральня, харчоблок); капітальний ремонт лікувального та поліклінічного корпусів;

– КЗ “Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер”: заміна віконних та дверних блоків, утеплення стін (з виготовленням ПКД);

– КЗ “Кіровоградська обласна психіатрична лікарня” (з виготовленням ПКД);

– КЗ “Кіровоградський обласний шкірно-венерологічний диспансер” (капітальний ремонт будівлі поліклінічного та венерологічного відділень з виготовленням ПКД).

Запланована також теплосанація будівлі дитячої міської поліклініки №1.

За майже 14 мільйонів гривень з державного та обласного бюджетів роботи у цьому напрямку заплановані у Кіровоградському обласному центрі дитячої та юнацької творчості ЦДЮТ (3296 вихованців та 150 працівників).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here