КІРОВОГРАДЩИНА – ЛІДЕР ПО УКЛАДАННЮ ЕНЕРГОСЕРВІСНИХ ДОГОВОРІВ

0
1828
views
Таку інформацію під час апаратної наради озвучив директор департаменту інфраструктури та промисловості ОДА Олександр Корнюша.

За його словами, минулого року енергосервісні договори підписано з Олександрійським коледжем культури і мистецтв, Кіровоградським обласним навчально-виховним комплексом (гімназія-інтернат – школа мистецтв), що діють у Кропивницькому та Олександрії.
За результатами тендерних процедур у системі “Прозорро” переможцем було визнано ТОВ “Європейська енергосервісна компанія” (м. Київ). Загалом по трьох закладах планується залучити близько 2 млн. грн. приватних інвестицій, що дозволить вже з наступного опалювального сезону скоротити споживання теплової енергії від 12 до 55%. Термін енергосервісного договору по цих закладах складає 6-7 років.
Олександр Корнюша підкреслив, що особливістю енергосервісу є те, що не витрачається жодної державної копійки, а по закінченню терміну дії договору все встановлене обладнання переходить у власність замовника. І якщо протягом дії укладених енергосервісних договорів співпраця задовільнить заклади освіти та культури, владу, інвестором будуть запропоновані й інші, більш дороговартісні заходи, наприклад встановлення на покрівлі сонячних батарей, що дозволить закладу перейти на незалежне енергоспоживання.
Директор департаменту відзначив, що за результатами 2017 року Кіровоградська область зайняла 1 місце в країні у сфері реалізації державної політики з енергоефективності.
“З усієї України договори уклали лише міста Кропивницький та Олександрія”, – констатував посадовець.
За його словами, роз’яснювальна робота з усіма райдержадміністраціями, виконкомами міських рад та ОТГ, що проводилася протягом минулого року, дала певні результати.
“На даний час у системі “Прозорро” по нашій області оголошено тендери на закупівлю послуг енергосервісу по 11 об’єктах”, – повідомив Олександр Корнюша.
Приміром, найближчим часом буде проведено закупівлю енергосервісу системи зовнішнього освітлення міста Олександрії, що є унікальним для України. За рахунок приватного інвестора заплановано модернізувати систему зовнішнього освітлення із заміною існуючих світильників та ламп на енергоефективні. Участь планує взяти ПАТ НВП Радій, який виробляє сучасні світильники високої конкурентоспроможності. Орієнтовна вартість проекту – 15 млн.грн.
З даного питання висловився і перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко. Він зауважив, що зменшення споживання енергоносіїв – це шлях яким йде Україна задля енергетичної безпеки. “За рахунок інвестицій бізнесу ми реалізовуємо заходи з енергосервісу, не вкладаючи жодної копійки бюджетних коштів”, – підкреслив посадовець. “Дякую обласній раді, яка підтримала і затвердила умови енергосервісного договору і ми можемо розпочати ці роботи”.

Джерело: http://www.kradmin.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here