ПОПОВНЕННЯ ДЛЯ АРМІЇ — ХТО ТА КОЛИ

0
954
views
Фото Ігоря Демчука

Протягом минулого року Кіровоградщина виконала  планове завдання з відбору кандидатів на військову службу за контрактом на 98 відсотків та посіла дев’яте місце в рейтингу областей.

Ця інформація днями була озвучена на нараді про підсумки виконання військовими комісаріатами у 2017 році завдань з комплектування Збройних сил України військовослужбовцями за контрактом і призову на строкову військову службу та визначення завдань із зазначених питань на 2018 рік.

Головував на засіданні очільник обласної держадміністрації  Сергій Кузьменко, до участі були запрошені голова обласної ради, голови райдержадміністрацій (міськвиконкомів), районних рад, керівники об’єднаних територіальних громад та військові комісари.

Згідно з доповіддю заступника начальника відділу комплектування та призову обласного військомату  підполковника Валерія Можного, до військових частин направлено 1361 охочих служити за контрактом з 1390 запланованих. Також доповідач повідомив про посилення інформаційної кампанії щодо переваг служби у ЗСУ та інших силових структурах, створення спільних з органами влади різних рівнів робочих та мобільних агітаційних груп тощо. Окремо було відзначено спільну роботу з центрами зайнятості, в яких шляхом інформаційної роботи з більше ніж десятьма тисячами осіб було обрано 204 добровольці – 171 особа вже у військах, оформлення документів ще 33 осіб на стадії завершення.

Разом з тим офіцер наголосив і на проблемах у комплектуванні військ. Як виявилось, загроза потрапити до зони АТО з можливими загибеллю чи каліцтвом до цього переліку не потрапила. Головні проблеми у «вербовці» – бажання кандидатів служити виключно в межах гарнізону, відсутність тих чи інших спеціальностей, що мають кандидати, для успішного залучення до служби. Відмовляються кандидати і з причини низького, на їхню думку, грошового забезпечення в Збройних силах. На жаль, бажані суми, на які розраховують потенційні кандидати, офіцером не оприлюднились.

Наостанок були висловлені пропозиції щодо подальшої підтримки відповідних програм органами влади, винайдення коштів для спільного з державою будівництва гуртожитків сімейного типу для майбутніх військових (та й для діючих також). У свою чергу місцеві військкомати повинні посилити заходи з комплектування сил оперативного реагування – адже загроза ескалації бойових дій вимагає  докомплектації як фронтових частин, так і резервів.

«Призовна» частина заходу пройшла за зачиненими від преси дверима. Але маємо офіційну статистику осіннього призову  2017 року на строкову військову службу, оприлюднену на відомчому сайті: «За результатами призовної кампанії 590 юнаків (100% від визначеного для області завдання), що пройшли заходи професійно-психологічного відбору та визнані призовними комісіями придатними за станом здоров’я до проходження військової служби, направлені до навчальних центрів, зокрема:

Збройних сил України – 400 осіб;

Національної гвардії України – 170 осіб;

Державної спеціальної служби транспорту – 20 осіб. Після прийняття військової присяги та отримання навичок певних військових спеціальностей усі солдати будуть розподілені по військових частинах.

Незважаючи на повне виконання визначеного завдання щодо призову на строкову військову службу, осінній призов 2017 року мав свої особливості, основною із яких був високий відсоток неявки призовників до призовних дільниць, а також неналежне ставлення певних категорій посадових осіб органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій до заходів, пов`язаних з організацією та проведенням призову, що визначені законодавчими документами. Окрім зазначеного, останнім часом збільшилась кількість призовників, які мають погіршення стану здоров’я внаслідок впливу екологічних, економічних та соціально-демографічних чинників або перебувають під слідством за адміністративні та кримінальні правопорушення, знаходяться у розшуку за неявки на призовні дільниці».

Аналогічним чином повідомили і про «результати виконаних завдань щодо призову на строкову військову службу у минулому році.  Згідно з повідомленням, протягом зазначеного періоду з Кіровоградщини було призвано на строкову військову службу 1305 юнаків,  відібрано та направлено до навчальних центрів і військових частин 1422 кандидати на військову службу за контрактом, (61 із яких на посади офіцерського складу), вперше проведено призов громадян України на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, в результаті якого відібрано та направлено для проходження підготовки у навчальних центрах Збройних Сил України 68 офіцерів запасу чоловічої та жіночої статі, направлено для вступу до вищих військових навчальних закладів – 162, до військових ліцеїв – 28 кандидатів, на навчальні збори резервістів 1784 військовозобов’язаних оперативного резерву першої черги, проведено у Голованівському районі навчальні збори військовозобов’язаних з практичним призовом особового складу загону територіальної оборони».  До речі, у доповіді  – 1361 контрактник, а на відомчому сайті – 1422, а в планах – 1390. Отже, план перевиконано?

Підсумовуючи нараду, тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Кіровоградського ОВК підполковник Роман Юзвенко довів до присутніх основні завдання військових комісаріатів на 2018 рік, а  керівництво області, визначило нові завдання щодо налагодження плідної співпраці на місцях усіх органів влади, місцевого самоврядування і військових комісаріатів та пошук нових способів мотивації населення до проходження  строкової та контрактної  військової служби.

Стало відомо й про  лідерів виконання завдань серед військових комісаріатів області. Так, за результатами кращими стали Маловисківський районний військовий комісаріат (військовий комісар підполковник А. Лисенко), Знам’янський об’єднаний міський військовий комісаріат (військовий комісар підполковник  О. Чижма), Кропивницький районний військовий комісаріат (військовий комісар майор А. Гриценко). Відповідно до рейтингу результатів роботи обласних військових комісаріатів у 2017 році визначеному командуванням Сухопутних військ Збройних сил України Кіровоградський обласний військовий комісаріат посів 12-е місце серед 25 ОВК.

А тим часом з 15 січня по березень 2018 року на Кіровоградщині буде проводитись приписка юнаків 2001 року народження до призовних дільниць. У поточному році в області ця процедура стосуватиметься майже чотирьох тисяч осіб. Як відомо, приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки та вивчення особистих якостей. Для приписки до призовної дільниці юнакам визначеної категорії, необхідно з’явитися до районного (міського) військового комісаріату за місцем постійного або тимчасового проживання, відповідно до затверджених і доведених до відповідальних осіб графіків, та подати необхідні документи. Після проходження усіх необхідних заходів громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку і роз’яснюються права та обов’язки, правила військового обліку та відповідальність за їхнє порушення.

Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань, або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

У військових комісаріатах вкотре акцентують увагу  як на юридичному боці ухилення від виконання військового обов’язку, так і на моральній . Так, за ухилення від проходження військової служби у нашій країні передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність. А в умовах, що сьогодні склалися в державі, здобуття навичок і умінь захисту своєї країни є обов’язком кожного громадянина. Навіть, якщо вони жодного разу не знадобляться.

Максим ГУЦАЛЮК

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here