КІРОВОГРАДЩИНА: ЧИ ЗАГРОЖУЄ НАМ ЕПІДЕМІЯ?

0
1758
views

В Україні спостерігається черговий спалах  кору. Чи став він несподіванкою? Ні. Починаючи з 2016 року ВООЗ попереджала українське суспільство про можливу епідемію хвороби. Незважаючи на поінформованість, під кінець 2017 року на кір захворіло 4 782 людини, з яких три чверті – діти.

Вірус продовжує вирувати й нині – тільки за перші два тижні січня було зафіксовано більше тисячі. На жаль, не вдалося уникнути смертельних випадків. Чи є підстави для паніки у мешканців Кіровоградщини?

Цього разу кір прийшов до нас з Румунії, через що у південно-західних регіонах країни рівень захворюваності на цю недугу в рази перевищує показники центральних і східних областей. Але такої кількості потерпілих не було б, якби не виявилося, що 86 відсотків хворих не були щеплені.

В Мінохоронздоров’я роз’яснюють так: якщо ви були щеплені, ви можете захворіти тільки в легкій формі без серйозних ускладнень. Але якщо ви не щеплені, то при контакті з хворою людиною ви інфікуєтесь з ймовірністю не менше 90 відсотків, а кожен двадцятий, хто не мав щеплення і захворів, отримає важкі порушення здоров’я на все життя.

Таким чином, якби всі жителі України вакцинували своїх дітей, то вже до першого року життя малюки мали б рівень антитіл до кору не менше 85%, а до шести років – не менше 97%. Дорослих серед недужих на кір в такому випадку теж були б одиниці, адже вакцина від кору жива, тому дає надійний імунітет на багато років.

Симптоми

Кір – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус Morbillivirus, який може привести до розвитку міокардиту, енцефаліту, який навіть при своєчасному лікуванні, може дати довічні ускладнення у вигляді різного роду неврологічних порушень, пневмонії, яка може перерости на хронічний бронхіт. Захворювання дуже заразне і передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини при розмові, кашлі або чханні. Інкубаційний період триває 7– 21 днів.

У перші дні хвороби у пацієнта відзначається різке підвищення температури тіла до 39-40 градусів, біль в голові, сильна слабкість і занепад сил, виникають нудота, блювота, розлад шлунку, відзначається почервоніння і рихлість слизової оболонки зіву.

На другий день після появи перших симптомів на слизових оболонках рота виникають характерні плями Філатова – Коплика – Бєльського – дрібні білі цятки, оточені гіперемією. Хвороба проявляється набряком повік, дрібним висипом на тілі, світлобоязню, сльозотечею, гнійними виділеннями з очей.

Залежно від характеру перебігу виділяють дві форми хвороби. Типова форма має вище зазначені клінічні прояви. Для атипової характерна стерта симптоматика: температура тіла – 37,2-37,5 градусів, слабкоа нежить, без рясного висипання і білих “виразок” у роті. Тим часом менш небезпечною така форма хвороби не стає, а зволікання з лікуванням збільшує ризик розвитку ускладнень.

Діагностика

Діагноз поставить сімейний лікар, педіатр або інфекціоніст на підставі клінічної картини хвороби та лабораторних тестів – загального аналізу крові та сечі, бактеріологічного посіву мокротиння або слизових виділень на предмет виявлення патогенного вірусу.

Лікування

При лікуванні кору використовується симптоматична терапія: часте пиття, судинозвужувальні засоби, щоб не допустити отиту, антисептики для горла, вітамін А, який стимулює зростання лімфоцитів і антитіл. Він міститься в печінці, моркві з олією, риб’ячому жирі.

Якщо температура тіла 38-39 градусів зберігається довше десяти днів, висока ймовірність того, що до вірусної приєдналася бактеріальна інфекція або імунітет не справляється з вірусом кору. Тоді лікар може призначити прийом антибіотиків чи гамма-глобулінів.

Профілактика

Ліків від кору на сьогодні не існує, але є ефективна вакцина, щоб створити імунітет. Перші 72 години після контакту з хворим ще можна зробити щеплення і запобігти захворюванню.

Вакцинація протипоказана при:

– при серйозному клітинному / комбінованому імунодефіциті, наприклад, при ВІЛ або природженому;

– якщо за останній рік людина хворіла ГРВІ понад десять разів і хвороба тривала більше тижня, отримувала недавно препарати крові, коли-небудь мала зниження рівня тромбоцитів або онкозахворювання, на момент вакцинації має гостру стадію будь-якого захворювання включаючи ГРВІ;

– якщо вакцинація від кору була проведена протягом чотирьох тижнів після будь-якої іншої;

– при алергії на антибіотик неоміцин або курячий білок (компоненти противокоревой вакцини) при первинному введенні.

Вакциною КПК не щеплять вагітних, через зміст в ній живих вірусів. Проте щеплення необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Чого робити не треба, а що конче необхідно

Фахівці закликають не панікувати. По-перше, кір – вірус циклічний: активізується кожні п’ять-шість років, і останній рік – “гостьовий” для нього. По-друге, захворюваність має осередкового характеру і епідемії кору в Україні немає.

Проте не було б і подібних спалахів, якби на початку 1990-х в Україні в моду не ввійшла масова відмова від вакцинації через міфи та кампанії проти щеплень. Паніку серед батьків викликала єдина публікація британського медика Ендрю Уейкфілда, який нібито знайшов зв’язок між щепленням і аутизмом. Через кілька років з’ясувалося, що результати досліджень були підроблені і опубліковану в 1988 році в медичному журналі The Lancet статтю відкликали. Але «маховик» був запущений. З’явилися міфи про те, що вакцини містять ртуть, яка може бути причиною аутизму, що щеплення послаблюють імунітет дитини і роблять його більш сприйнятливим до інших хвороб, що природний імунітет краще щепленого і що у вакцин багато побічних ускладнень. Все це призвело до того, що на наших теренах у 2008 році вибухнув скандал навколо смерті школяра, яку пов’язали з щепленням від кору і краснухи. Зв’язок цей медики спростовували, але хто ж їх слухав…

Низьке охоплення щепленнями призвело до масштабного спалаху в 2012 році. Наступний гучний скандал у 2012 році за тим же сценарієм був пов’язаний з вакциною проти гепатиту, в 2015-му зі щепленням від поліомієліту.

У 2016 році рівень загальної імунізації опустився нижче 50 відсотків і це, в той час коли Панамериканське відділення ВООЗ оголосило Північну і Південну Америки першими регіонами в світі, де ліквідували кір.

Ситуація почала змінюватися в минулого року, коли МОЗ почало проводити посилені заходи з вакцинації і в вересні з’явився штаб реагування. Додатковими турами імунізації міністерству вдалося охопити 65,5 відсотків нещеплених раніше дітей. Якщо говорити про планової вакцинації, то за 11 місяців 2017 року відповідно до національного календаря вакцинації було щеплено 87,8% дітей до одного року. Але і при цих заходах, статистика захворюваності, гірша, ніж могла бути.

А як у нас?

Яка ситуація в Кіровоградській області з кором? Все під контролем. За словами керівника обласного департаменту охорони здоров’я Олега Рибальченка, нині в області зареєстровано шість випадків захворювання на кір, що був завезений з Одещини. Вакцинами область забезпечена. Нові поставки очікуються вже наступного тижня, тож все залежить від громадянської відповідальності. Рішення про вакцинацію дитини батьки приймають самостійно. Вони повинні усвідомлювати всі можливі наслідки своєї бездіяльності не тільки для своєї дитини або себе, а й для оточуючих. Експерти не беруться прогнозувати, коли нинішній спалах захворювання згасне. Проте вони впевнені: якщо ситуація з охопленням вакцинації від кору не зміниться, то через пять-шість років нас чекає чергове зростання захворюваності. Уникнути його можна простим способом – вакцинацією.

А тим часом

Коли цей матеріал готувався до друку, стало відомо, що Кіровоградщина має 2 тисячі вакцин від кору, а кількість випадків захворювання збільшилась до 10.

Цю інформацію у середу, 24 січня, озвучив на брифінгу в ОДА очільник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

«Вакцину отримають всі території включно з обласним центром відповідно до заявлених пропорцій дітей першого-шостого року життя, які підлягають плановій вакцинації на цей час. Території не отримають таку кількість вакцин, яка стовідсотково покриє потребу, а саме на період роботи в цьому місяці. Надалі ми ще будемо отримувати поставки і забезпечувати вакцинацію», – сказав Олег Рибальченко.

«Ми їх отримали за рахунок інших територій шляхом перерозподілу. Ми їх сьогодні ж роздамо територіям відповідно до плану вакцинацій для дітей 1-6 року життя. Продовжимо далі працювати, протягом місяця ми отримаємо ще 3 тисячі доз. Минулого року в цей же час ми отримували вакцину приблизно в такій самій кількості», – додав посадовець. За його словами, протягом року в області планують прищепити 44 тис. осіб.

«Тобто, насправді, ця квота невеличка, це вакцина для планової роботи цього місяця. Надалі ми ще будемо отримувати поставки і забезпечувати вакцинацію», – зауважив Рибальченко.

Наразі нa теритoрії Кірoвoгрaдськoї oблaсті верифікoвaнo 10 випaдків кoру, з них 4 дитини, інші 6 – студенти. Зa геoгрaфією це містo Крoпивницький, Гaйвoрoнський, Мaлoвисківський тa Кірoвoгрaдський рaйoни. Із десяти захворілих шестеро не мали профілактичних щеплень проти кору, а четверо отримали тільки по одній дозі вакцини, що не відповідає календарю профілактичних щеплень.

Пoсaдoвець дoдaв, щo минулoгo рoку в цей чaс булo зaреєстрoвaнo 18 випaдків кору.

«Ми не вважаємо ситуaцію як критичну, aле є певні oсoбливoсті. Згіднo з динaмікою зaхвoрювaнoсті нa кір, вaкцинaції підлягaють діти зa кaлендaрем щеплення в перший тa шoстий рoки життя. У 2015-2016 рoкaх кaтaстрoфічнo не вистaчaлo вaкцин і були мaсoві відмoви від вaкцинaції від кoру. І, відпoвіднo, відсoтoк щеплень був дуже низьким пo oблaсті й Укрaїні зaгaлoм», – пoяснив Oлег Рибaльченкo.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here