«РІЗДВЯНІ ПЕРЕДЗВОНИ»: СВЯТО ДУХОВНОСТІ І ДОБРА

0
837
views
Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня в обласній філармонії відбувся концерт академічної хорової капели «Орея» Житомирської обласної філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Олександра Вацека. Це один із концертів, що проходять у рамках програми «Вечори духовної музики «Різдвяні передзвони». 

Шанувальникам даного виду мистецтва, а ними заповнився увесь зал, були представлені твори українських та зарубіжних композиторів. Це українські колядки і щедрівки в обробці О.Вацека: В.Грицишина «Слава Рожденному», А.Гайденка «Щедрий вечір», О.Тарасенка «На небі зірки», а також  твори на різдвяну тематику, які народилися в Америці, Франції, Швеції, Норвегіїї…

Цей колектив у нашому місті виступає не вперше. Як сказав його керівник Олександр Вацек, не зважаючи на погані дороги і погоду, вони їздитимуть до своїх друзів, бо тут завжди на них чекає теплий прийом.   Не можна не відмітити ту колосальну енергетику, яка лилася зі сцени на глядачів. Це було справжнє театралізоване дійство.  Не зважаючи на те, що твори виконувалися акапела і на дванадцять  голосів, здавалося, що десь там, всередині сцени грають невидимі музиканти. У репертуарі «Ореї» не тільки духовні твори, а й народні, естрадні, джазові композиції.

Програма Вечорів духовної музики  «Різдвяні передзвони» в цьогоріч відзначає своє тринадцятиліття.  Ідея проведення таких вечорів належить директорові обласної філармонії, заслуженому працівнику культури України Миколі Кравченку. Підтримав це починання нинішній керуючий Кіровоградською єпархією Української Православної Церкви митрополит Іоасаф. Отець Петро благословив і допоміг з декораціями. Духовні стосунки між двома храмами – музики і церкви тривають і по сьогодні.

Відкриття Вечорів відзначилося театралізованим дійством «Новороджений Христос у віках» за участю хорів  Кіровоградської єпархії УПЦ.

Продовжилася програма минулого тижня відкриттям фотовиставки Лани Ковирьової  «Місто добрих Янголят». Нa її світлинaх – діти тa молодь з особливими потребaми, мaтері, волонтери тa укрaїнськa фотомодель, «Мiс крaсa Укрaїни 2016 нa вiзку» Оксaнa Кононець. Фотогрaфувaли нa різних локaціях: філaрмонія, музеї, фотостудія. Всього у проекті взяли учaсть більше 40 дітей. Нa презентaцію приїхaлa й Оксaнa Кононець, якa подякувaлa зa оргaнізaцію тaкого чудового проекту і можливість ще рaз побувaти у Кропивницькому. Ця фотовистaвкa  дала можливість  дітям покaзaти свої тaлaнти. Проект  в чергове доводить, що люди з особливими потребaми прaгнуть спілкувaння тa реaлізувaти себе у житті. Під чaс презентaції виховaнці музичної школи співaли щедрівки тa виконувaли музичні композиції.

«Свято різдвяної зорі» за участю лауреатів міжнародних конкурсів дитячих хорів музичних шкіл міста відбулося 18 січня. Це мистецький проект  Дитячої філармонії «Діти для дітей». Учні музичних навчальних закладів обласного центру щороку беруть активну участь у «Різдвяних передзвонах». Цього разу вони представили своїм шанувальникам цілий ряд творів, які передають святкову атмосферу Різдва: «Ой, сивая тая зозуленька» у виконанні хору першокласників «Смайлики» музичної школи №2 імені Юлія Мейтуса, «Пісня про Миколая» Лесі Горової, яку виконував хор молодших класів музичної школи № 3, «Аve Maria» Сен-Санса у виконанні зразкового хору «Елегія»  музичної школи №3 та ще ряд творів.

На завершення Вечорів перед жителями обласного центру виступив учасник теле-шоу «Голос країни» священик Олександр Клименко – переможець Всеукраїнського шоу «Голос країни». І по сьогодні його виступ на конкурсі з піснею «Материнська любов» Миколи Мозгового в Інтернеті лідирує за кількістю переглядів. Це людина, яку вже знали і чекали, але його виступ перевершив усі очікування.

Бажаючих послухати отця Олександра знайшлося стільки, що зал просто не зміг вмістити усіх, хто прийшов до філармонії. Довелося ставити додаткові стільці, але й це не допомогло, люди стояли у проході між рядами усі дві години, поки йшов концерт.

Кожний виступ глядачі супроводжували гучними оплесками і вигуками браво!. Отець Олександр дякував їм, але зауважив, що це не тільки його заслуга, адже талант – це дар Божий, а людина, що володіє ним, передає цей дарунок від Бога – людям. Сам він не вважає, що робить щось надзвичайне та іноді дивується тому, як глядачі сприймають його виступи.

Між піснями Клименко говорив з глядачами. Це не було проповіддю, з якою зазвичай виступають священики. Протоієрей говорив про буденні речі, на які ми іноді не звертаємо уваги, але ці, на перший погляд дрібниці, багато важать у нашому житті.

Така зустріч, що відбулася того вечора, зблизила людей. «За цей вечір ми стали ближче один одному», – упевнений  отець Олександр.

В концерті також взяли участь лауреати міжнародних конкурсів – хор старших класів «Согласіє» дитячої музичної школи №2 під керівництвом Наталії Корсунової-Требіненко, жіночий хор Кіровоградського музучилища «Пріма-Віста» (керівник –  О.Трушина) та мішаний хор КМУ під керівництвом Н.Шост.

Світлана КОСТЕНКО

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here