СНІГ, ОЖЕЛЕДИЦЯ ТА НЕСПРАВДЖЕНІ ПРОГНОЗИ

0
929
views

Ще на новорічні свята українці бідкалися на несвятково безсніжну погоду. Та невдовзі настали справжні хрещенські морози: стовпчик термометра сповз до позначок нижче нуля, а регіони вкрило снігом.

На Кіровоградщині 19 січня замело 9 районів області: Добровеличківський, Кіровоградський, Знам’янський, Долинський, Устинівський, Бобринецький, Новомиргородський, Компаніївський, Олександрівський. Тут товщина снігового покрову місцями сягала більше 60 см. Налипання снігу та сильний вітер призвели до обривів електромереж, в тому числі в п’яти населених пунктах Голованівського району, та чотирьох – Новоархангельського. Через негоду були відмінені заняття та заборонено рух шкільних автобусів у Гайворонському, Голованівському та Благовіщенському районах. Вже у понеділок усі 348 шкіл працювали в штатному режимі. При цьому очільник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський пояснив, що відпрацювання цих непередбачуваних вихідних можливе на весняних або літніх канікулах (навчальний рік закінчується офіційно 1 липня), або за допомогою додаткових занять протягом семестру.

На вхідних снігопад посилився і спричинив аварійні відключення електропостачання в 25 населених пунктах Вільшанського, Благовіщенського, Гайворонського, Голованівського та Новоархангельського районів, а також у дев’яти населених пунктах інших районів Кіровоградщини. Станом на понеділок 22 січня електропостачання усіх населених пунктів та проїзд на дорогах було відновлено у повному обсязі.

 

 

Звичайно, погіршення погодних умов позначилося і на дорогах. Зважаючи на це, було обмежено рух транспорту в трьох напрямках: на автодорогах Київ – Одеса, Стрий – Тернопіль – Кропивницький та Благовіщенськ – Первомайськ. Працівники служби автомобільних доріг області від 19 числа працювали у посиленому режимі, розчищаючи траси області. Також було проведено комплекс заходів щодо оперативного розчищення доріг та недопущення заторів. За вихідні дні підрозділи обласного управління ДСНС України неодноразово визволяли автівки. У Голованівському районі рятувальники також допомогли у транспортуванні людей до медичних установ, серед яких були дві породіллі.

Зрозуміло, що застрягнути на трасі через негоду не тільки неприємно, але й небезпечно через низьку температуру повітря. Щоб убезпечити людей від переохолодження в області було розгорнуто 43 стаціонарних 20 мобільних пунктів обігріву.

Вже в понеділок рятувальники та дорожники готувалися до нових хуртовин, які прогнозували на 22-23 січня. Та на щастя опадів на цьому тижні поки що не було. Та слід зважати, що циклон ще не покинув Україну, а через спад температури повітря на дорогах та тротуарах населених пунктів утворилася ожеледиця. Слідкуйте за прогнозами синоптиків і у разі різкого зниження температури чи сильних опадів краще утриматися від поїздок та довгого перебування на вулиці. Будьте уважними і за межами населених пунктів: на дорогах працює дорожня техніка.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here