СКІЛЬКИ ОТГ ЗАРОБИЛИ КОШТІВ ДЛЯ КОЖНОГО ЗІ СВОЇХ МЕШКАНЦІВ?

0
1631
views

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International) проаналізували дані, скільки кожна з об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у 2017 році заробила коштів з розрахунку на одного мешканця і які фінансові результати забезпечило об’єднання в громаду.

У 2017 році 366 ОТГ, які були утворені протягом 2015 та 2016 років, функціонували вже як окремі суб’єкти міжбюджетних відносин. Результати діяльності громад в нових умовах, які забезпечила децентралізація, прокоментувала Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

За її словами, за підсумками 2017 року 159 ОТГ, у яких було проведено перші вибори у 2015 році, отримали 4,4 млрд грн власних надходжень. Із розрахунку надходжень на 1 мешканця, середній показник по цих громадах склав 3170 грн, що в 4,6 рази більше, ніж він був у 2015 році.

Щодо 207-ми громад, які об’єдналися у 2016 році, то власні надходження до їхніх бюджетів за 2017 рік склали 4,9 млрд грн, що у розрахунку на 1-го мешканця становить 2844,3 грн і є в 2,9 рази більшим від аналогічного показника за 2016 рік.

Яніна Казюк наголосила, що загальні результати виконання місцевих бюджетів ОТГ свідчать про позитивні тенденції у наповненні їх дохідної частини.

«Такі результати вдалося досягти розширенням бази оподаткування за рахунок податку на доходи фізичних осіб, а також підвищенням якісного рівня адміністрування платежів до своїх бюджетів за рахунок застосування мотиваційних механізмів, забезпечених децентралізацією. І відповідно, громади тепер можуть заробити значно більше власних коштів, ніж вони мали до того, як об’єдналися», – прокоментувала експерт.

Матеріали підготувала Група фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International):

Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації

Віктор Венцель, експерт з фінансового моніторингу

Ігор Герасимчук, експерт з фінансового моніторингу

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here