ЧАС ПОДОЛАТИ «СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ» ВАКЦИНАЦІЄЮ

0
1955
views

Лікування від кору не існує. Невакциновані діти і дорослі хворіють тяжко: за світовими даними 1 із 900 хворих помирає від ускладнень. В США після початку використання вакцин у 1963 році, кір було майже повністю ліквідовано. Днями стало відомо про ще одну смерть від кору в Україні. 

Це трагедія не тільки для родини, але й для всього нашого суспільства бо ненормально, що в 2017 році люди помирають від хвороб, що подолали щепленнями більше 50 років тому.

За останній рік більше ніж 1 300 000 вакцинованих в Україні на кір – жодного смертельного випадку.

За той самий час захворіли на кір 6784, а померли 8 людей. Серед захворівших 86% не були вакцинованими.

Іноді нам кажуть: але ж серед захворівших є 14% вакцинованих.

 Для збільшення натисніть на таблицю

На жаль, технічно неможливо перевірити скільки з них мали підробні довідки, а це все ще є огидною та руйнуючою людські життя практикою в нашій країні.

Серед вакцинованих, захворювання на кір проходить набагато легше.

А ось серед тих, хто не був вакцинований від кору, пожиттєві інвалідізуючі ускладнення при хворобі отримує кожний двадцятий.

Охоплення вакцинацією від кору в Україні становило менше 50%, менше ніж в Сомалі та Південному Судані.

Складній ситуації був присвячений мій перший брифінг на позиції виконуючої обов’язки міністра ще в серпні 2016 року.

Коли про перші випадки кору повідомили наші сусіди з Румунії ми мали залишок 796 300 доз вакцин – цього не вистачало навіть для проведення планової вакцинації за рік.

Було зрозуміло, що ситуація вибухонебезпечна.

Майже неважливо скільки коштів ви готові  витратити на вакцини, якщо вони вам потрібні.

Проблема в тому, що на світовому ринку дефіцит вакцин, їх не можна просто купити – замовляти їх потрібно за рік-півтора.

Але це тільки верхівка айсбергу. Контроль за епідситуацією має працювати на всіх рівнях: від закупівлі вакцин до лікаря у маленькому селі.

В лютому 2017 більше трьохсот українських спеціалістів зі всієї країни та міжнародних експертів виробили нові механізми епідемічного нагляду за кором на конференції “Елімінація кору і краснухи в Україні”.

Ми активізували всі наші контакти, щоб залучити додаткові вакцини в Україну, і почали готуватися: налагоджували координацію між медичними структурами, пришвидшили запуск національного та регіональних центрів Громадського здоров’я.

Влітку, як і чекали, в Україну прийшов кір.

Спалахи почались в Івано-Франківській, Тернопільській та Одеській областях. Про рівень епідемії мова не йшла, але інфекція почала стрімко розповсюджуватись.

В серпні було прийнято наказ про проведення посилених заходів щодо імунізації населення та відкрито оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні.

Щотижнево аналізуємо дані щодо захворюваності на кір та результати посилених заходів з імунізації.

Особливі зусилля було спрямовано на дітей, які не отримали щеплення проти кору відповідно до календаря щеплень в попередні роки.

Разом з UNICEF провели в серпні-листопаді  24 тренінги в регіонах, залучивши до них 1 185 медичних працівників, 600 освітян і 189 управлінців. Здійснили 22 моніторингових візити до регіонів.

В листопаді 2017 року знов зібрали національну конференцію з вакцинації, щоб скорегувати стратегію.

Визначили для кожної області рівень планової та додаткової посиленої імунізації та разом з UNICEF та Центром громадського здоров’я, почали спільну інформаційну кампанію щодо негайної необхідності вакцинації.

Щотижня протягом останніх 3 місяців понад 500 000 батьків отримують інформацію про небезпеку кору і переваги вакцинації через соціальні мережі.

Понад 5 000 000 батьків отримали інформацію через тематичні плакати, розповсюджені по всіх регіонах України у медичних закладах та дитячих садках.

В результаті в 2017-му нам вдалось переламати жахливу тенденцію.

За рік ми завезли більше мільйона доз бельгійськоої вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) зі знаком якості ВООЗ і вакцинували згідно з календарем щеплень 93,4% дітей 1 року по всій Україні і 90,7% дітей 6 років.

За останніми соціологічними дослідженнями UNICEF, у 2017 році 84% батьків сказали, що роблять щеплення згідно з календарем вакцинації, в той час як в 2014 році ця доля складала 63% – і тут мова йде не тільки про кір, а й про інші хвороби.

 Для збільшення натисніть на таблицю

Позитивне ставлення до вакцинації мають вже 80% батьків з дітьми до 1 року.

Сукупно, разом з плановою та позаплановою вакцинацією від кору, у 2017 році було вакциновано 1 300 000 дітей від 1 року.

Після спалаху кору у Києві, про який активно писали в ЗМІ, за один тиждень вакцинацію пройшли 11 000 дітей.

Станом на початок року в закладах охорони здоров’я було 516 000 доз вакцин, в квітні очікується поставка ще 1 000 000 доз, в жовтні – другий мільйон.

Для звичайних людей це просто цифри. Для тих, хто розуміє – це історія про те, як за рік Україна перестала бути Сомалі.

Чи вважаємо ми це перемогою?

Ні, бо нема про що радіти, коли люди все ще помирають від середньовічних хвороб.

Добре, що українці також вважають це ненормальним. Попри всю брехню, яку роками розповідали їм з телеекранів про щеплення, наші громадяни відреагували на спалах кору як розумні цивілізовані люди: пішли і вакцинували себе та своїх дітей.

Вважаємо інфекційні захворювання проблемою національної безпеки України і впевнені, що правдива та неупереджена інформація є одним з головних інструментів по боротьбі з інфекційними хворобами.

Починаючи з цього тижня ми розпочали проводити регулярні щотижневі брифінги, щодо стану з кором в Україні.

Ми знаємо про перебої із наявністю вакцин у деяких регіонах і здійснюємо їх перерозподіл з інших областей.

Дякуємо Дніпру та Запоріжжю, які пішли на допомогу західним областям, де вакцини скінчились або були замовлені в недостатній якості.

Українці завжди гуртуються в кризові моменти, це надихає.

Наступна партія вакцин КПК – більше 1 млн доз – має прибути до України у квітні 2018 року, але, зважаючи на зростаючий попит, ми разом з партнерами намагаємось поставити в Україну додаткову партію вакцин у коротші терміни.

Уляна СУПРУН

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here