ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВОДІЇВ ЗА ВІДМОВУ ВІД ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ГРОМАДЯН

0
2266
views

Доволі часто трапляються випадки, коли перевізник відмовляє у пільговому перевезені учасників бойових дій обґрунтовуючи тим, що припинив перевезення пільгових категорій у зв’язку з відсутністю компенсацій чи не підписанням з ним договору про пільгові перевезення. Проте такі дії є неправомірними та будь-яка відмова від перевезення пільгових категорій є незаконною.

Якщо Ви стали учасником зазначеної вище ситуації, пам’ятайте, що незалежно від компенсацій чи наявності договорів про пільгові перевезення з перевізником закони України про пільгове перевезення окремих категорій громадян продовжують діяти, право пільговиків на безкоштовний проїзд не зникає, не може бути обмежене і має бути забезпечене перевізником.

З даного приводу Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в ухвалі від 23.11.2016 по справі № 752/16965/15-ц зазначив: “автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом”.

Відповідно до ст. 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інструкцією з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державною інспекцією України з безпеки на наземному транспорті, затвердженої наказом Міністерства інфраструктури України від 24.04.2013 № 254, встановлено порядок оформлення матеріалів та розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням законодавства про автомобільний транспорт, уповноваженими на те посадовими особами Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті та її територіальних органів.

Отже, у випадку порушення Вашого права на пільговий проїзд Ви можете звернутись за захистом свого права із заявою або скаргою (зразок додаємо) до працівників поліції або до територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті для відновлення порушеного права.

При цьому радимо Вам, задля можливості ефективного розгляду скарги запам’ятати:

  1. Маршрут
  2. Номер маршруту
  3. Державний номер автобусу
  4. Інформацію про перевізника

Юридична служба Збройних Сил України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here