СОНЦЕ ТА ВРОЖАЇ НА КІРОВОГРАДЩИНІ

0
789
views

Метою кожної науки є прогноз, який дозволяє людині й суспільству планомірно, з розумінням наслідків приймати відповідальні рішення. Але завжди було важко прогнозувати як погодні умови, так і врожаї, а також великі соціальні зміни. Попри тисячолітній досвід, вважалося, що тільки Бог про це знає й особисто сповіщає пророкам.

Біблійні розповіді про сни фараонові (що 7 корів худих з’їли 7 корів жирних та сім колосків пустих знищили 7 колосків повних), утлумачені Йосипом, сином Ізраїлю, як попередження про 7 років хороших врожаїв та наступні 7 років посух, є відображенням досвіду людей про циклічність природних процесів. Розповідається там, що треба робити і було зроблено, аби запобігти голоду і смерті людей в Єгипті. Фараон призначив Йосипа “прем’єр-міністром”, а той організував будівництво зерносховищ та їх заповнення в роки багатих врожаїв, розподіл та продаж хліба в голодні роки. Тому його назвали і Йосипом-годувальником.

З кінця 18-го сторіччя став відомий зв’язок сонячної активності (СА) з цінами на зерно (В. Гершель). Циклічність погоди та врожаїв вивчали на початку 20-го ст. В.О. Міхельсон та М.А. Боголєпов, зв’язуючи її з циклами СА. Письменник Т. Манн (1942 р.) вказує на зміну СА як одну з причин поганих врожаїв в Єгипті часів біблійного Йосипа.

Починаючи з 1993 року ми досліджуємо проблему прогнозу врожаїв на Кіровоградщині і доводимо до відома керівництва та населення результати наших досліджень-прогнозів. На жаль, починаючи з 1994 р. «погані» прогнози справджувались – останнім врожайним роком у тому циклі був 1993-й. За нашою ініціативою було скликано науково-практичну конференцію в інституті “Агроресурси” (Київ) в лютому 1995 р. з прогнозування погоди та врожаїв до 2005 року. Там наша доповідь фактично була установчою.

У жовтні 1920 року до наркома землеробства РРФСР С.П. Середи звернувся наш земляк, виходець з Тульчина, професор Петровсько–Розумовської (нині Тимірязєвської) сільгоспакадемії,  відомий фізик та метеоролог В.О.Міхельсон з попередженням про можливість сильної посухи в 1921 році. Зрозумівши важливість цього прогнозу, Середа передав його матеріали голові Раднаркому В.І. Ульянову (Леніну). 6-го листопада Ленін передав Середі записку, в якій вказав на велику важливість цих матеріалів і запропонував надрукувати статті Міхельсона в “Правде” та “Известиях”, а короткий виклад дати в РОСТА. Він доручив Середі виступити про це на політбюро, на з’їзді Рад, а в газеті – дати поради для виходу з цього тяжкого природного випробування. Нагадуємо, що навесні 1921 року була відмінена продрозкладка, створена гідрометслужба і почався НЕП. Можливо, ці рішення були прийняті й з урахуванням прогнозів вченого.

О.Л.Чижевський високо оцінив сміливість Міхельсона, який, як Кассандра, пророкував народну біду. Незважаючи на можливість помилкового прогнозу, він наполягав на необхідності прийняття серйозних заходів для запобігання голоду. Ленін не тільки дозволив діяльність міжнародних організацій допомоги голодуючим, але й дав доручення урядовій делегації закупити зерно на Лондонській біржі по цінах, які склалися на кінець 1920 року, розуміючи, що вони різко піднімуться внаслідок неврожаю. В Україні того часу точилася жорстока громадянська війна і ніяких запобіжних заходів не було прийнято. Чи, може, в Харкові та Києві не читали московських газет? Тільки після неврожаю 21-го року в Україні були прийняті деякі рішення для боротьби з голодом…

Післявоєнні врожаї на Кіровоградщині

 Наступний період поганих врожаїв співпав з розрухою, викликаною примусовою колективізацією. Чи не знайшлось в той час міхельсонів, наркомів, таких як Середа, а Сталін був не тільки не схожим на свого біблійного тезку, а й на попередника. Біблійний Йосип економічним шляхом зробив єгипетських селян рабами, а їх землі – власністю фараона, але зберіг їх життя. На жаль, Йосип Віссаріонович заганяв селян в колгоспи силою, а не хлібом, тому 1932-1933 рр. справедливо названі часом Голодомору.

Наступний період поганих врожаїв в Україні припав на післявоєнні роки. Страшно посушливим був 1946 рік, коли біда підсилилась утратою мільйонів людей, техніки, коней, розрухою. Урожаї озимої пшениці на Кіровоградщині поряд з сонячною активністю зображені на рис. 1.

Від урожаю 3,4 центнера з гектара до 45 ц/га з 1945 до 1990 року відбувалося майже лінійне зростання з накладанням коливань, тісно пов’язаних з коливаннями СА. В роки спаду і мінімуму частіше були посухи й неврожаї, а в роки підйому та максимуму наставали врожайні часи. Лінійний характер зростання пов’язаний з покращанням матеріального стану виробництва (насіння, техніка, добрива, гербіциди, технологія, кадри, фінансування). На Заході це називали “зеленою революцією”.

Інший характер мають зміни врожайності картоплі та овочів, хоча чітко видно, що в роки мінімуму СА частіше й мінімальні врожаї. Найкращі врожаї були в 1976-1978 роках.

Очевидна залежність між СА та врожаями цукрового буряку: в роки мінімуму СА, як правило, врожаї мінімальні, в роки підйому та максимуму СА значно кращі. Після 1975 року “тренд” (середній хід зміни врожаїв) перестав зростати й повільно знижується. Можливо, зниження врожайності пов’язане з недооцінкою галузі й зменшенням уваги до цієї культури? Можливо, кубинський цукор позбавив необхідності нарощувати врожаї цукристих в СРСР? Або це є наслідком того, що колгоспно-радгоспна система трималась не на економічній доцільності, а на командах і фінансуванні зверху.

На рис. 3 показано розподіл врожайності по зонах за станом СА основної зернової культури – озимої пшениці. Цікаво, чим Південний Буг кращий за Дніпро, що врожаї в Гайвороні в середньому вищі, ніж у Світловодську?

Ситуацію пояснює рис. 4. Як правило, врожаї у Гайворонському районі суттєво більші врожаїв Світловодського району і корелюють із змінами СА: на максимумі СА врожаї більші, а на спаді й мінімумі – менші.

Урожаї років-аналогів на Кіровоградщині та прогноз на 2001 рік

Максимальний збір зерна в СРСР у відповідному за фазою 19-му циклі СА був у 1958 році–аналога 2001 року. Так було і в Кіровоградській області.

Взявши на озброєння знання, що врожайність основних культур близька в різні роки – аналоги по стану сонячної активності, можна дати прогноз на 2018 р. Як ми писали в попередніх статтях, агрометеоумови 2018 року очікуються близькими до стану 1997-го. Наведені оцінки врожаїв побудовані як середні по 6 типових районах Кіровоградської області (Гайворонський, Новомиргородський, Знам’янський, Світловодський, Бобринецький, Долинський) та за роки-аналоги 2018 року (2007, 1997, 1986, 1976) за станом сонячної активності. За ці роки суттєво змінювались як агротехнології, так і засоби виробництва, а зараз – і соціальний устрій. Різке зменшення посівних площ на одне господарство, втрата засобів виробництва тощо можуть привести до помітного зниження “планових” урожаїв. Соціально-економічні зміни на селі впливають на врожаї не менше, ніж Сонце. Коли ці фактори поєднуються в часі, село, а значить й суспільство в цілому спіткає біда: так було в 1921-1922,1932-1933,1946-1947, 1963, 1997, 2003 та 2007 рр.

Боріться з шкідниками!

Академік Аграрної АНУ професор з Харкова Є.М. Білецький багато років досліджував закономірності розвитку популяцій шкідників сільського та лісового господарства. Він прогнозував масове розмноження шкідників у 2001 році. На конференції, яка була в Кіровограді восени 1998 року, він попереджав про це в своїй доповіді. Швидке бурхливе розмноження шкідників є частковим випадком майже необмеженого росту популяцій, коли сприятливі умови, створені активним Сонцем, мало обмежуються “зовнішніми” ресурсами – наявними запасами їжі та відсутністю конкурентів чи “ворогів”, які ними годуються. Також сприятливими умовами є і висока врожайність. Невчасна обробка посівів, коли аграрій, заспокоєний прогнозом про високу врожайність, втрачає пильність, може привести до значних втрат. Тому, користуючись прогнозами як позитивного, так і негативного характеру, треба не забувати, що багато в цьому світі залежить від ваших дій.

Залмен Філер, Олександр Дрєєв

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here