У ЧОМУ СИЛА ГРОМАДИ? В МОЛОДІ!

0
2427
views

Децентралізаційні процеси в Україні передбачають не лише передачу обов’язків, повноважень і ресурсів з центральних органів влади місцевим. Одна з найважливіших умов успішної реформи децентралізації – це коли мешканці громади зрозуміють, що добробут та розвиток території залежить насамперед від їхніх дій та ініціатив.

Важливу роль у напрямку «переформатування» мислення та сприйняття власної значимості у громаді відіграють представники молодого покоління, тобто учні та студентство.

На державному рівні існують різні програми реалізації молодіжної політики. Місцева влада також знаходить різні підходи, щоб залучити школярів та студентів, надати можливості для створення місцевого ініціативного молодіжного осередку. Наприклад, в Маловисківській ОТГ, яка була створена ще у серпні 2015 року, брати участь у всеукраїнських конкурсах та грантових проектах у співпраці з місцевою владою молоді допомагає насамперед громадська організація. А ось у Новоукраїнській ОТГ, яка провела перші вибори у березні 2016 року, міська рада залучає молодь насамперед до співпраці  з місцевою владою, а також запрошує до роботи у місцевих органах самоврядування.

Але ж який підхід найрезультативніший? І взагалі – чи справді так важливо, щоб молодь брала активну участь у розбудові сучасного українського суспільства?

Державна підтримка

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов неодноразово наголошував на значенні активної участі молоді в ухваленні рішень та житті громади. При цьому він підтверджував свої слова результатами щорічного соціологічного опитування дослідження «Молодь України». За результатами дослідження 2017 року 62% молодих людей хочуть жити в Україні, 56% позитивно ставляться до реформи децентралізації влади, а 52% готові особисто долучитися до ініціатив у житті громади. У свою чергу заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема зауважив, що у співпраці з Асоціацією об’єднаних громад, Асоціацією міст України, керівництвом програми міжнародної технічної допомоги «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) ведеться пошук оптимальної моделі участі молоді. «Для міністерства є надзвичайно важливим питання, яка саме модель молодіжної роботи є на місцевому рівні. Особливо це гостро в умовах децентралізації, вона повинна бути сформована, аби молодій людині було цікаво розвиватися, реалізувати себе і, головне, залишатися і бачити себе в майбутньому громади. Питання ролі молоді у процесі децентралізації є одним з наріжних для молодіжної політики України», – наголошував Олександр Ярема.

На початку грудня 2017 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння та взаємодію між Міністерством молоді та спорту і Асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад». Підписи під документом поставили міністр Ігор Жданов і голова асоціації Олександр Корінний. Відповідно до меморандуму, сторони співпрацюватимуть у напрямках розвитку молодіжної політики, національно-патріотичного виховання, фізичної культури і спорту на всеукраїнському та місцевому рівнях. Планується спільна реалізація ініціатив та проектів з метою створення умов для інтелектуального самовдосконалення, розвитку молоді, формування її активної громадянської позиції та залучення до суспільно-громадського життя держави.

Нічого для молоді – без молоді

Саме під таким девізом презентував досвід впровадження молодіжної політики в умовах децентралізації новоукраїнський міський голова, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад Олександр Корінний на парламентських слуханнях. І саме таким девізом керуються в Новоукраїнській ОТГ. Тут вважають, що молодь має бути активним учасником як політичного життя, так і місцевого самоврядування.

– У нашій громаді є окремі відділи освіти, спорту та молодіжної політики, – розповів Олександр Корінний. – Кожен має займатися власною справою. Фахівець з молодіжних питань не повинен бути ще й фахівцем, приміром, з ветеранського спорту. Це цілком різні напрямки. Таке подрібнення відділів апарату міської ради не викликає додаткових затрат.

І справді, міська влада активно залучає молодь до управлінської та аналітичної діяльності: 30% представників молоді увійшли до складу Комітету з управління впровадженням Стратегії розвитку громади, а 25 % – до складу Громадської ради, яка є дорадчим органом при новоукраїнському міському голові.

Також молодь Новоукраїнської ОТГ має власний простір для пошуку вирішення проблем та створення власних проектів – Центр молодіжних ініціатив. Ще у 2016 році приміщення для центру відремонтували за рахунок міського бюджету, а багатофункціональні меблі, обладнання й техніку було придбано за кошти Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID). У центрі проходять різноманітні тренінги, вчать молодь писати та реалізувати проекти, бути лідерами, тут відбуваються навчальні семінари для молодіжних активістів (на знімку) тощо. Крім того, приміщення центру активно використовують і місцеві ветерани, і вчителі. Згодом було підписано меморандум щодо спільної реалізації проектів між Новоукраїнською міськрадою та Центром розвитку ініціатив молоді Новоукраїнської громади. Перші шість проектів, які розробили ініціативні групи в центрі, яскраво продемонстрували, що ж насправді хвилює учнів та студентів Новоукраїнської ОТГ. Впровадження роздільного збору сміття та його переробку, створення в місті великого басейну, портативної мобільної хімічної лабораторії, впорядкування парку відпочинку «Мрія», сучасного спортивного майданчика «Баскет» – саме такі проекти запропонували молоді люди. І власне учасники Центру молодіжних ініціатив обирали найактуальніший серед запропонованих. Переможцем став проект «Баскет»: створення умов для спортивного розвитку на сучасному баскетбольному майданчику, який враховує потреби і людей з інвалідністю. Цей проект було подано до виконкому і реалізовано влітку 2017 року за рахунок місцевого бюджету.

Та інші проекти молоді не втрачені: наприклад, ідея створення мобільної пересувної лабораторії була згодом подана до місцевого конкурсу «Влада і громада – разом!», де і опинилися серед переможців. Нова хімічна лабораторія має в арсеналі набори хімічних реактивів, хімічного посуду, набір для вивчення навколишнього середовища «Еко-знайка», монокулярний мікроскоп, який використовується в лабораторіях медичних та науково-дослідницьких закладах різного рівня. Вартість проекту склала 25,8 тисячі гривень, з них 24,51 тис. грн кошти міського бюджету та 1,29 тис. грн – кошти ініціативної групи.

Активність новоукраїнської молоді не залишається поза увагою і міжнародних партнерів. Так програма DOBRE (проект від USAID, що підтримує об’єднані громади семи областей України) вже долучає членів парламенту дітей Новоукраїнки як спікерів та тренерів на свої семінари з питань децентралізації та створення об’єднаних громад. Також молодь підготувала проект до конкурсу від DOBRE щодо створення у своїй громаді скейт-парку.

На базі центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» Новоукраїнської ОТГ було відкрито місцеву Школу дебатів, підтримку якій надали програма DOBRE, громадська організація «Територія успіху», а також Новоукраїнська міська рада та відділ освіти місцевого виконавчого комітету. Ініціаторами розвитку дебатного руху Новоукраїнської громади стали власне самі діти, депутати Парламенту дітей та молоді. Перший дебатний турнір тут пройшов ще у жовтні 2017 року. Юні ініціатори сподіваються розширити дебатний рух на всю Кіровоградщину і що на базі центру «ЗОРІТ» буде розпочато роботу вже обласної дебатної школи.

Громадська ініціатива: не для, а з молоддю

Молодь Маловисківської об’єднаної територіальної громади втілює різноманітні проекти не тільки за підтримки місцевого бюджету та бізнесу, а навіть виграє грантові конкурси. При цьому, як плідно співпрацювати із владою, писати та втілювати проекти, як ставати рушійною силою громади та надихати своїм прикладом, молоді люди вчаться не в осередку, створеному власне радою ОТГ. Цікаво, що допомагає реалізовувати себе та підтримує ініціативи в Маловисківській ОТГ насамперед громадська організація. Так, у ГО «Фонд розвитку ініціатив громади» вже стали своєрідною платформою та опорою для молоді Маловисківської ОТГ і не тільки. Наприклад, в жовтні 2017 року у Маловисківській ЗОШ №3 відбувся перший в історії ОТГ Кіровоградщини молодіжний MeetUp «Змінюємо себе. Змінюємо громаду. Змінюємо Україну». Організаторами виступили ГО «Територія успіху» спільно із міськрадою Маловисківської ОТГ у рамках проекту «Не робіть для нас без нас» (проект ГО «Територія успіху», направлений на активізацію громади, реалізується у Бобринецькій, Маловисківській та Новоукраїнській ОТГ за підтримки програми DOBRE). Цікаво, що молодь трьох громад, в яких діє згаданий проект, виступила не лише як учасники, а як волонтери, забезпечуючи організаційні моменти – від реєстрації учасників до роботи у буфеті.  Під час цього кемпу прослухали лекції та майстер-класи тренерів не тільки Кіровоградщини, а й з інших міст. Також до квесту на тему децентралізації, незважаючи на негоду, приєдналося майже все місто Мала Виска.

«Те, що нам, дорослим, може видатися в чомусь наївною ідеєю, може насправді стати чудовим проектом. Молодь багато в чому більш практична. Тому щоб зацікавити молодих людей, потрібно знайти мотивацію – як ресурсну, так і мотивацію добредії», – пояснює голова наглядової ради ГО «Фонд розвитку ініціатив громади» Леонід Жовтило.

Минулоріч представники молоді Маловисківської ОТГ пройшли  освітній курс за програмою DOBRE, де мали змогу навчитися проектному менеджменту й познайомитися із активістами з різних куточків України. Місцеві школярі – команда Маловисківської гімназії «Shake» – розробили та презентували проект «Місто мрії на деревах» під час всеукраїнського конкурсу «Відкривай Україну» і зайняли призове місце. Окрім втілення проекту на умовах співфінансування молоді активісти отримали путівку на стажування за кордоном. То що це був за проект? Виявляється, школярі запропонували зробити маленьке молодіжне «містечко в повітрі», яке планується створили на території місцевого парку в Малій Висці. Містечко складатиметься із дерев’яних будиночків на опорах між дерев, які з’єднані між собою  містками. Кожен будиночок стилізований і має відповідний інтер’єр: арт-будиночок, книжковий та комунікативний. До дизайну та оформлення містечка на деревах залучають всю громаду. При цьому молодь запропонувала встановити на території парку відеоспостереження, аби запобігти розкраданню та вандалізму. Та ж сама команда – проект “DogSpace”  – створення тренувально-вигульного майданчика для собак. Учні провели опитування, благодійні концерт, ярмарок та майстер-класи для збору коштів, залучили місцевих підприємців у якості спонсорів, також виграли конкурс малих проектів від міської ради – та втілили проект у життя.

Крім того, членами ГО «Фонд розвитку ініціатив громади» для школярів та студентів професійно-технічного училища було проведено низку тренінгів та форумів, де навчали можливостям втілення власних ідей для розвитку громади. Наразі молодь Маловисківської ОТГ раз у раз зауважує, що потребує створення молодіжного центру або громадської організації, щоб мати більше можливостей для розробки проектів та втілення ініціатив. Леонід Жовтило пояснив активізацію молоді в Маловисківській ОТГ так: «Для початку ми запитували молодь про те, що вони хочуть. Таким чином ми шукали цікаві проекти та можливості під ті вимоги, які назвали нам учні та студенти, а не навпаки. Адже коли нав’язуєш, можна отримати і зворотний ефект. А коли допомогти молодим людям реалізувати ідеї, заробляти на свої проекти фінансову підтримку – це дає неймовірні результати та мотивацію. Тому потрібно робити не для молоді, а з молоддю – на рівних».

Наразі члени громадської організації шукають цікаві проекти, пов’язані з просуванням та розкруткою в мережі Інтернет – адже саме такий виклик ставить сучасна молодь Маловисківщини.

Шляхи залучення молоді до розвитку громади можуть бути різними і залежати як від особливостей ОТГ, бачення розвитку самої громади, активності місцевої влади. Та типова помилка влади – це очікувати молодь у своїх кабінетах. Щоб їх активізувати, потрібно йти до учнів та студентів, надавати можливості для навчання, для співпраці та самореалізації – на рівних.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here