ГОСПІТАЛЬНІ РАДИ — ПІД КОНТРОЛЬ ГРОМАДИ

0
887
views

Як відомо, реформа медицини в Україні передбачає функціонування в усіх областях країни госпітальних округів для надання українцям медичної допомоги другого рівня.

У Кіровоградській області таких округів три – Західний, Кропивницький та Олександрійський, і в кожному з них – госпітальна рада.

Про початок роботи Кропивницької госпітальної ради йшлося на прес-конференції у рамках проекту «Залучення громадськості до роботи в госпітальних радах: від відкритості до ефективності», яку провела на минулому тижні Асоціація Політичних Наук.

Як зазначив керівник департаменту охорони здоров`я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко, госпітальні округи створено згідно з визначеними критеріями Кабміну про доступність допомоги, але наша область має певні особливості, пов’язані з низькою щільністю населення, великими територіями і відсутністю нормальних доріг, через що не завжди можливо дотриматися 60-хвилинного приїзду «швидкої».

Тому у подальшому межі госпітальних округів можуть дещо змінитися. Після реформи первинки завдяки об’єднаним територіальним громадам буде створена реальна мапа надання медичної допомоги на тій чи іншій території, аби кожна людина мала рівну доступність до усіх видів допомоги. Іншими словами, самі люди сформують межі ГО за рахунок вибору свого сімейного лікаря, який визначить маршрути пацієнтів до найближчого лікувального закладу в межах реального госпітального округу.

Отже, округи створені, а госпітальні ради провели установчі збори.

У Кропивницький госпітальний округ увійшли всі заклади охорони здоров’я, що забезпечують надання спеціалізованої медичної допомоги населенню, розміщені на території обласного центру, Знам’янки, Кіровоградського, Долинського, Новомиргородського, Олександрівського, Бобринецького, Знам’янського, Новгородківського, Компаніївського, Устинівського районів.

Головою ради Кропивницького ГО обрано начальника міського управління охорони здоров`я Оксану Макарук. Вона підкреслила, що особливістю роботи ГР є те, що рішення приймається більшістю членів ради і затверджується усіма районними радами і органами місцевого самоврядування, які є на території госпітального округу. Саме за цими рішеннями спрямовуватиметься фінансування.

На нинішньому етапі завдання госпітальних рад – створення перспективних планів розвитку територій, в рамках яких кожна лікарня на умовах самовизначення разом з громадою та іншими зацікавленими сторонами має визначити найбільш доступний рівень надання допомоги: перший, який передбачає допомогу близько 120 тисячам людей, чи другий, в якому допомогу отримуватимуть 200 і більше тисяч населення.  Крім того, вони мають визначитися з видами медичної допомоги, тобто чи це буде лікарня інтенсивної допомоги, планового або відновлюваного лікування – все, що потребує населення певної території.

Робота рад передбачає чіткий план дій з реорганізації медзакладів, розвитку кадрового потенціалу, матеріально-технічної бази, який буде реалізовано у найближчі п’ять років, для чого радам потрібно ретельно вивчити усі ці аспекти.

Проте на установчих зборах з’ясувалося, що до складу новостворених рад не увійшли представники громадськості, хоча зрозуміло, що залучення громадських активістів на всіх етапах впровадження медичної реформи вкрай важливе. Тож організатори зустрічі взялися за підготовку пулу активістів, які будуть долучені до роботи госпітальних рад з правом дорадчого голосу.  Адже лише партнерство влади та громади, за їхнім переконанням, дозволить ефективно реформувати систему медичної допомоги та забезпечити подальший процес раціонального й ефективного витрачання коштів, виділених на сферу охорони здоров’я в Кіровоградській області. 23 лютого відбудеться конференція всіх представників госпітальних рад Кіровоградщини, де обговорюватимуться проблемні питання, які виникли за перші місяці роботи.

А напередодні цієї зустрічі відбудеться дводенний тренінг для громадських активістів, під час якого майбутні медичні антикорупціонери ознайомляться з особливостями медичної реформи, головними антикорупційними інструментами та створять власні плани співпраці із госпітальною радою свого госпітального округу.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here