КРОПИВНИЦЬКИЙ: ПЛАН ЛІКУВАННЯ

0
660
views

У сфері медицини минулий рік пройшов під знаком реформ і реорганізацій як в цілому по країні, так і в Кропивницькому зокрема. На думку начальника міського управління охорони здоров’я Оксани Макарук, рік був напруженим, але з точки зору поліпшення якості надання медичних послуг результативним.

То як, за інформацією головлікаря міста, спрацювала кропивницька медицина  (а це 14 лікувально-профілактичних закладів міста і близько 3700 медичних працівників) минулоріч?

Гроші

Перше – це збільшення видатків на потреби галузі охорони здоров’я, які у 2017 році по загальному фонду становили трохи більше 291 мільйона гривень, що майже на 91 мільйон гривень більше порівняно з 2016-м.

Із міського бюджету було виділено  61,774 мільйона гривень, що у 1,3 раза більше, ніж 2016-го.

З цієї суми на заробітну плату з нарахуваннями пішло 232,395 мільйона гривень, або 79,7 відсотка від затверджених видатків.

У той же час за рахунок коштів спецфонду міського бюджету для медичної галузі придбали обладнання на загальну суму 13 мільйонів гривень – вдвічі більше порівняно з 2016 роком.

За ці кошти було придбано рентгенодіагностичне та діагностичне обладнання для відділення гострої судинної неврологічної патології (функціональні ліжка, приліжкові кардіомонітори, електрокардіографи, комп’ютерний електроенцефалограф, апарат штучної вентиляції легенів та ін.), аналізатори, апарати електротерапії, ультразвукової терапії, апарат магнітотерапії, щілинна лампа тощо для дитячих медзакладів, комп’ютерна техніка, санітарний автотранспорт та інше матеріально-технічне оснащення для лікувальних закладів первинної ланки.

Крім того, завдяки коштам субвенції з держбюджету у місті з’явились ще два реанімобілі та два автомобілі швидкої медичної допомоги.

Ремонти

Минулого року, за словами пані Макарук, у медичних закладах міста був проведений значний обсяг капітальних ремонтів, і витратили на це більше 12 з половиною мільйонів гривень.

За ці гроші вдалося капітально відремонтувати будівлі лікарні швидкої медичної допомоги під розміщення відділення гострої судинної неврологічної патології із благоустроєм прилеглої території; харчоблок, пральню, клініко-діагностичну лабораторію, старий корпус, жіночу консультацію і навіть огорожу пологового будинку № 1; навести лад навколо відділення амбулаторного гемодіалізу лікарні імені Святої Анни; приймальне відділення центральної міської лікарні та інші ремонти, як-то заміна вікон в амбулаторії, ремонт теплової мережі міської стоматологічної поліклініки.

Зазначимо, що капремонт приміщення, де розташувалося відділення амбулаторного гемодіалізу, у лікарні Святої Анни було проведено за рахунок коштів інвестора – трохи більше п’яти мільйонів гривень.

А ще інвестор подарував відділенню 11 апаратів для гемодіалізу, обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, крісла для забору донорської крові на суму 11286,4 тис. грн.

Нові заклади

У 2017 році у Кропивницькому запрацювали  чотири нові сучасні лікувально-профілактичні заклади і відділення. Йдеться про амбулаторію загальної практики – сімейної медицини ЦПМСД № 2 по вулиці Генерала Жадова, міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ типу, інсультне відділення у лікарні швидкої медичної допомоги та вже згадуваний гемодіалізний центр у лікарні № 2.

Галузеві програми

Минулого року у місті працювали дві галузеві програми: розвитку галузі охорони здоров’я м. Кропивницького на 2017 – 2020 роки та “місцевих стимулів” для працівників охорони здоров’я м. Кіровограда на 2013-2017 роки.

За рахунок цих програм, на які було виділено майже 66 мільйонів гривень, проводились безкоштовні профілактичні медогляди, хворих забезпечували безплатними лікарськими та технічними засобами, зокрема підгузками, сечо– та калоприймачами; ветеранам війни безкоштовно надавались ліки та продукти харчування, фінансувалося харчування в стаціонарах та невідкладна медична допомога, проводилася профілактика та діагностика інфекційних захворювань, надавалась паліативна допомога, закуповувались витратні матеріали для проведення гемодіалізу. Крім того, виплачувались заохочувальні надбавки молодим спеціалістам та надавалась грошова компенсація за наймання житла, забезпечувалось утримання лікарів-інтернів на час проходження інтернатури.

Також в рамках комплексної програми на мільйон гривень було надано медичну допомогу учасникам АТО та членам їх сімей.

Доступні ліки

У рамках урядової програми «Доступні ліки», завдяки якій хворі на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму отримують пігулки безкоштовно або з незначною доплатою,  минулого року лікарі виписали 102,6 тис. рецептів, а аптеки відповідно відпустили 90,1 тис. лікарських засобів на суму 4 307,3 тис. грн. Таким чином, за підрахунками міського управління охорони здоров’я, за цією програмою медичні препарати отримали майже 28,2 тисячі кропивничан.

Щеплення

Профілактичні щеплення новонароджених та дітей до 6 років проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, кору, краснухи, гемофільної інфекції типу Б, гепатиту В здійснювалися, за словами пані Макарук, згідно з Календарем щеплення за рахунок централізованих постачань. Тож в цілому з плановими щепленнями дітей у місті проблем немає.

Плани на 2018-й

Пріоритетами на цей рік для фахівців, що опікуються охороною здоров’я у Кропивницькому, є перетворення лікувальних закладів із бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства із запровадженням нової моделі фінансування; розвиток організаційної структури та матеріально-технічної бази Кропивницького госпітального округу та створення єдиної електронної бази даних пацієнтів.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here