ОКУПАЦІЯ КІРОВОГРАДА: НОВІ СТОРІНКИ

0
1381
views
Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.Чижевського відбулась презентація краєзнавчого видання – альбому «Кіровоград у роки окупації». Його автор-укладач кандидат педагогічних наук, учитель історії та суспільствознавства Олександр Жосан.

Пан Олександр запевнив, що брав за мету наблизитись до розв’язання такх питань: як би я вчинив на місці наших дідусів та бабусь? Що таке колабораціонізм? Якою насправді була нація? Для створення своєї книги він опирався як на загальновідомі факти, так і на архівні документи та спогади очевидців.

Важливий період життя нашого міста – роки німецької окупації – ще й досі до кінця не досліджено. Багатьох краєзнавців нині турбує питання: хто ж більше завдав збитків місту: гітлерівці чи Червона армія? І це питання потребує більш детального вивчення, певних архівних документів, які, на жаль, є недоступними. Ця тема не розкрита в сучасних підручниках для школярів. Можна помітити, що у деяких посібниках та наукових статтях недостатньо обґрунтовано і деталізовано виклад історичних фактів.

У процесі створення альбому «Кіровоград у роки окупації» було здійснено спробу психологічного аналізу проблеми поведінки людей у період окупації. Також однією з особливостей видання є те, що там велика кількість картографічного матеріалу. Іншими словами, це як альбом з елементами атласу. А також десятки документів подано у вигляді звичайного тексту. Олександр Жосан уточнив: «При створенні альбому я спирався на книжку Івана Петренка «Нацистський окупаційний режим 1941-1944». На сьогодні це неперевершена річ. Шкода, що не всі вчителі історії про неї знають».

Один примірник альбому автор подарував бібліотеці.

Дар’я СЕРВАТЮК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here