СЕЛО ДМИТРІВКА: РАЦІОНАЛЬНА РОКІРОВКА

0
1624
views
Кузьменко С.А. Фото Ігоря Демчука

Донедавна Дмитрівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини в Знам’янському районі займала велику будівлю – значно більшу від потреб. Через це багато кабінетів використовувалися нераціонально, були значні витрати по комунальних послугах.

Водночас у сусідньому приміщенні працювало відділення стаціонарного догляду для постійного проживання в селі Дмитрівка територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Знам’янського району – або, як його прийнято називати, районний Будинок ветеранів. Тут навпаки не вистачало місця для підопічних. Саме по собі напрошувалося рішення: поміняти місцями дві установи, що і було зроблено торік. При цьому нова будівля для амбулаторії була відремонтована протягом другого півріччя минулого року і вже у 2018-му розпочала прийом пацієнтів. Тут було замінено електричну та водопровідно-каналізаційні мережі, встановлено нові енергозберігаючі вікна і двері, здійснено оздоблювальні роботи. Для оновленої амбулаторії придбали нові меблі та інвентар, встановили відеоспостереження по зовнішньому периметру, а для потреб лікарів встановлено комп’ютерну техніку із підключенням до Інтернету. Всі ремонтні роботи було здійснено за кошти Дмитрівської сільради – на загальну суму один мільйон гривень. Сьогодні на обслуговуванні закладу перебуває понад 4800 мешканців сіл Дмитрівка, Веселий Кут, Долина, Гостинне, Калинівка, Плоске. До того ж планується створення об’єднаної територіальної громади з центром у Дмитрівці, приєднатися до якої погодилися село Макариха – нині ОТГ очікує на проведення перших місцевих виборів. Тож амбулаторія обслуговуватиме і 600 мешканців Макарихи. Від обласної влади амбулаторія отримала в подарунок нову апаратуру. В свою чергу депутат обласної ради Наталія Ревенко повідомила, що невдовзі амбулаторія отримає портативний апарат ультразвукової діагностики, придбаний за рахунок закордонних меценатів. Голова Дмитрівської сільради Наталія Стиркуль також пояснила, що в амбулаторії є вакансія другого сімейного лікаря-терапевта.

 

Щодо районного Будинку ветеранів, то у відремонтованому двоповерховому приміщенні колишньої амбулаторії наразі проживає 25 людей. Капітальний ремонт будинку та упорядкування прибудинкової території були завершені також нещодавно за рахунок районного бюджету – на суму близько шести мільйонів гривень. Загалом установа може прийняти на постійне проживання 35 одиноких людей похилого віку, непрацездатних та людей з інвалідністю. В Будинку ветеранів є сучасне обладнання, медичне цілодобове обслуговування, нові меблі. Кожен підопічний за рахунок пенсії та доплати з районного бюджету отримує повне забезпечення, в яке входить харчування, одяг та цілодобове медичне обслуговування тощо. При цьому мешканцям будинку повертають 25% від пенсій на «кишенькові витрати».

– Мене одягають і годують, я живу в теплі та чистоті. Тож власні гроші витрачаю хіба що на цигарки, – розповідає мешканець Будинку ветеранів Микола Павлович.

Окрім житлових кімнат, у відділенні стаціонарного догляду є дві їдальні, кімнати відпочинку з телевізорами та м’якими меблями, побутові кімнати з пральними та сушильними машинами, оснащені санітарні кімнати, сучасно обладнаний харчоблок. Під час робочого візиту до Дмитрівки очільник облдержадміністрації також відвідав і Будинок ветеранів, де поспілкувався з персоналом та підопічними. Від обласної влади мешканці будинку отримали нові комплекти постільної білизни.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here