ДЕІНСТИТУАЛІЗАЦІЯ, АБО ЩО ЗАМІСТЬ ІНТЕРНАТІВ

0
1301
views

Процес реформування інтернатних установ для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також етапи і перспективи впровадження реформи на Львівщині розглянули сьогодні, 1 лютого,  під час ІІ обласної конференції “Разом для дітей”. 

Заступник Міністра соціального політики України з питань европейської інтеграції Олександра Чуркіна зазначила, що суть реформи полягає у тому, щоб не допустити потрапляння дитини до інтернатного закладу.

“Ми разом з усіма регіонами розробляємо плани реформування, які включають питання вивчення і реформування кожного закладу. Деінституціоналізація – це не закриття  інтернатів, це реформа заради отримання  дитиною родини, де про неї будуть дбати”, – наголосила Олександра Чуркіна.

У межах конференції йшлося про роль неурядових організацій, вишів та бізнесу у процесі деінституціоналізації, а також учасники розглянули міжнародний досвід реформування.

Довідка:

На вулицях американських міст є чимало безхатьків, однак безпритульних дітей тут практично немає. Майже 90 років тому влада країни вирішила, що дітям буде краще в родині. І не важливо, що батьки там будуть не рідні. Так народилась так звана фостерна система.

Фостерна – це патронажна сім’я для дитини, допоки їй знайдуть постійних батьків. Аби стати тимчасовими татом і мамою, необхідно отримати ліцензію та пройти тренінги. На них батькам показують, як порозумітися з дитиною –  вчать спілкуватися та допомогти забути те, що діти пережили у рідних сім’ях.

Фостерну систему та всиновлення в Америці популяризують багатьма способами. А сім’ї, які зважилися на опікунство, підтримують – і консультативно, і фінансово. В середньому підтримка для патронажної родини складає щомісяця $1 тис. на дитину, залежно від штату.

У США фостерні родини стали культурним явищем. Чак Джонсон переконаний, в Україні ця система також може запрацювати, однак на це підуть роки культурного та сімейного виховання. Потрібні сотні родин, які погодяться розділити свою любов із незнайомою їм дитиною та взяти на себе відповідальність за виховання.

Джерела: http://www.msp.gov.ua/; https://fakty.ictv.ua/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here