ЩО НАОБІЦЯЛИ МІНІСТРИ ГРОЙСМАНА В СІЧНІ І ЩО ВИКОНАЛИ ВЧАСНО

0
659
views

Загалом у січні міністри Гройсмана встигли дати 24 обіцянки, з яких 3 вже виконано, 2 провалено и 19 – в процесі виконання.

«Слово і Діло» відстежує обіцянки урядовців, які вони дали протягом першого місяця 2018 року або ті, що треба було виконати до кінця січня.

Міністр Кабінету міністрів України Олександр Саєнко провалив обіцянку завершити модернізацію електронного документообігу в усіх 10 пілотних міністерствах до початку 2018 року.

«Ми розподілили й вирішили питання впровадження внутрішнього документообігу в тих міністерствах, для того, щоб підтримати їх. І там, де системи документообігу міністерств сьогодні не створені, ми передбачили відповідні кошти, й до кінця цього року така система працюватиме», – запевнив Саенко 18 серпня 2017 року, виступаючи на засіданні Кабінету міністрів із доповіддю про реформування держслужби, нагадує «Слово і Діло».

Але не всі пілотні міністерства, в яких була запланована модернізація, змогли вчасно провести закупівлі й налаштувати систему. Цей процес у пілотних міністерствах буде завершений, орієнтовно, протягом 3 місяців 2018 року, а не до кінця 2017-го, як обіцяв міністр.

У міністерствах так і не завершилася модернізація систем електронного документообігу до початку 2018 року, як обіцяв Саєнко. У календарі обіцянок Слова і Діла серед 12 обіцянок політиків і чиновників саме запевнення Саєнка було першим. Наступна на черзі – лютнева обіцянка Ніни Южаніної, яка також може бути проваленою.

Наступна на черзі – лютнева обіцянка голови комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніной про скасування з 2018 року податку на прибуток. Схоже, вона також має всі передумови залишитися невиконаною.

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець не виконав свою обіцянку про те, що в 2017 році в Херсонській області неподалік від Криму почнеться будівництво другої державної телекомунікаційної вежі, яка транслюватиме українські телерадіопрограми на анексований півострів.

Таку обіцянку він дав 17 березня 2017 року під час церемонії відкриття телевежі в селі Чонгар Херсонської області. Однак згодом було вирішено не будувати нові телевежі, а значно збільшити висоту наявної Чаплинської.

Дві з трьох виконаних обіцянок уряду в січні можна зарахувати до рйтингу прем’єр-мінстра Володимира Гройсмана. Обидві обіцянки стосуються грошей. Гройсман заявляв, що з 2018 року мінімальна зарплата зросте до 3723 грн., що й сталося з 1 січня 2018 року.

Також Гройсман обіцяв збільшити зарплати вчителям і в бюджеті на 2018 рік закладено таке зростання на 25%. На першому в 2018 році засіданні уряд ухвалив рішення про підвищення зарплат вчителям в середньому на 1,5 тисячі гривень. Цьогорічна зарплатня вчителів буде складати від 6,5 до 8,5 тисяч гривень.

Зрештою, третя виконана обіцянка дублює попередню. Міністр освіти Юлія Гриневич обіцяла освітянам поступове зростання зарплат і дотримала слова.

Решта 19 урядових обіцянок січня перебувають в процесі виконання. Найбільше за всіх наобіцяв прем’єр-мінстр, взявши на себе 7 зобов’язань, серед яких запевняння, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

Хоча створення суду не входить до компетенції прем’єр-міністра. Але на цьому Гросман не зупинився і поділився намірами створити Службу фінансових розслідувань.

«Нам треба ліквідувати повноваження СБУ, Нацполіції, прокуратури, податкової поліції в сфері підприємництва і бізнесу. Треба їх ліквідувати, щоб вони не мали права приходити до підприємців і перевіряти. Ми маємо створити інтелектуальну службу – Службу фінансових розслідувань», – заявив Гросман під час останнього засідання уряду.

Урядовий законопроект щодо цієї нової структури щойно розробляється, а міністр фінансів Украины Олександр Данилюк вже пообіцяв, що в Службі фінансових розслідувань буде працювати максимум 3500 співробітників.

Якщо переважна більшість обіцянок урядовців торкалися внутрішньої політики, то на другому місці були оцінки в сфері медицини. Гройсман пообіцяв забезпечити добудову медичних довгобудів у регіонах та розширити перелік препаратів програми «Доступні ліки». А в.о. мінстра охорони здоров’я Уляна Cупрун заявила, у 2018 році відбудеться повна зміна первинної ланки медичної допомоги. Вона запевнила, що до кінця року всі сімейні лікарі та медичні установи, які працюють на первинній ланці, перейдуть на нову систему охорони здоров’я.

Також Уляна Супрун під час виступу В Верховній Раді заявила, що уряд ініціюватиме посилення відповідальності за відмову від вакцинації. Для цього будуть вноситися зміни в закони, що регламентують відмову від імунізації, з тим, щоб запровадити більш жорстку відповідальність, можливо навіть кримінальну.

Детальніше – на інфографіці.

Скільки обіцянок встигли провалити міністри з початку року та які запевняння, пов’язані з грошима, виконали, читайте в дайджесті урядових обіцянок за січень 2018 року, що підготували аналітики «Слова і Діла».

Джерело: https://www.slovoidilo.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here