ДЕ І ЧОМУ В УКРАЇНІ БУДУВАТИМУТЬ БЕТОННІ ДОРОГИ?

0
1213
views

За декілька років в Україні збираються побудувати сотні кілометрів бетонних доріг. Видання BusinessViews розбиралось чим вони краще старих асфальтних і чому Європа давно і сильно випереджає Україну.

1. Чому будувати бетонні дороги хочуть зараз?

Для прикладу, Польща зовсім не чемпіон по довжині і якості доріг у Європі, довжина швидкісних автомагістралей там становить 1,5 тисячі кілометрів, а в порівнянній з нею по площі Німеччини — майже 13 000, в Іспанії — трохи більше 15 000 кілометрів. А ось в Україні довжина таких магістралей всього 280 кілометрів.

І навіть наявні в країні дороги знаходяться у поганому стані, так, у рейтингах якості автодоріг Україна займає стабільно низькі позиції.

Бетонні дороги Інфографіка BusinessViews

«Погані дороги — це втрата часу, аварії, знос автомобілів, подорожчання перевезень, зростання споживання палива і навантаження на екологію. Ефект від реконструкції доріг може бути вражаючим. За даними Світового Банку, реалізація проекту реконструкції дороги М-06 між Полтавою і Харковом позитивно вплине на 4,4 мільйонів осіб», — йдеться у статті.

Стан українських автодоріг Інфографіка BusinessViews

2. Чим хороші бетонні дороги?

Вартість будівництва цементобетонних доріг вища ніж асфальтобетонних, але їх потрібно рідше ремонтувати, а значить експлуатація обійдеться дешевше.

За оцінкою компанії HeidelbergCement AG, витрати на будівництво та експлуатацію зрівняються протягом 10 років, а далі цементна дорога буде вигідніша.

«Позитивний ефект від бетонних доріг для економіки різноманітний: знижується імпорт бітуму, зростає попит на вітчизняний цемент, падає споживання палива, знижуються витрати на освітлення доріг через кращу відбивну здатність бетону. Цементна дорога більш стійка до зносу, не деформується при жаркій погоді і під впливом важкого транспорту, відповідно, на дорозі не виникає колії», — йдеться у статті.

Переваги бетонних доріг Інфографіка BusinessViews

При цьому недолік цементобетонної дороги — вона більш галаслива, але з цим навчилися боротися за допомогою спеціальної обробки поверхні бетону.

Крім того гальмівний шлях на цементобетонних дорогах коротший, а видимість при поганій погоді і в темряві краща.

Відсоток бетонних доріг в Україні Інфографіка BusinessViews

3. Невже у бетонних доріг так мало недоліків?

Крім високої вартості будівництва, цементні дороги вимагають досвіду будівництва і експлуатації. А ось з цим у нас погано — в Україні таких доріг всього 1%, тому досвіду немає. З них сучасними можна вважати відремонтовані в 2003 і 2013 роках ділянки трас М-06 і М-07 загальною довжиною близько 174,3 кілометра.

Зате досвід будівництва та експлуатації бетонних доріг є у наших сусідів до ЄС.

«У 2006 році компанія із Німеччини HeidelbergCement AG побудувала в Грузії бетонну магістраль. Ця компанія володіє в Україні цементними заводами і напевно буде не проти розширити свій бізнес в Україні», — зазначається у матеріалі.

Рейтинг країн по якості доріг Інфографіка BusinessViews

4. Чи є гроші і цемент?

На 2018 рік обсяг фінансування доріг у порівнянні з 2017 роком збільшиться майже в два рази, а за наступні 2 роки зросте ще вдвічі.

«Це дозволить займатися не тільки поточним ремонтом, але проводити реконструкцію і будувати нові дороги. Причому визначений не тільки обсяг витрат, але і джерела фінансування. Гроші в дорожню галузь почнуть надходити з дорожнього фонду, який розпочав роботу з 1 січня 2018 року, з коштів, отриманих за допомогою митного експерименту, від міжнародних фінансових інститутів. Повинен, нарешті, запрацювати закон про концесії», — пише видання.

Об’єми фінансування ремонту доріг Інфографіка BusinessViews

Крім того з цементом в Україні теж проблем немає. Цементна галузь України була приватизована, і більшість підприємств належать великим міжнародним компаніям, які модернізували виробництво.

За оцінкою профільної асоціації Укрцемент, вільні потужності підприємств дозволяють швидко наростити випуск цементу на 4,3 мільйона тонн, а потенційно — вдвічі від теперішніх 8,9 мільйонів тонн.

5. Де і чому будуватимуть бетонні дороги?

З урахуванням зносостійкості, довговічності і стійкості до високих температур, бетонні дороги треба будувати на найбільш завантажених напрямках, на півдні України, на під’їздах до портів. Відомий проект дороги між Одесою і Гданськом Go Highway може отримати бетонні ділянки в південній частині.

Спираючись на прогнози зростання перевезень зернових, «Укрзалізниця» електрифікує і розширює під’їзди до портів, а днопоглиблення Південного Бугу та будівництво зернових терміналів на Дніпрі вже призвело до поступового відновлення річкового судноплавства. Автоперевізники ж з впровадженням вагового контролю втрачають конкурентоспроможність. Бетонні дороги дозволять забезпечити рівну конкуренцію між транспортниками.

Джерело: http://uprom.info/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here