ОБЛАСНА ВЛАДА КІРОВОГРАДЩИНИ СЕРЕД ЛІДЕРІВ ДОВІРИ – результати соціологічного опитування

0
539
views

Сьогодні, під час апаратної наради керівник Центрально-Української соціологічної лабораторії, кандидат соціологічних наук Едуард Клюєнко презентував результати соціологічного опитування громадської думки мешканців Кіровоградської області.
Опитування було проведене наприкінці 2017-го року, у ньому взяли участь 600 респондентів різного віку та статі, які проживають у різних населених пунктах області – в обласному центрі, районних центрах та у селах. Рівень похибки під час такого опитування є досить низьким – лише 4,2%. Такий результат обумовлений тим, що проводилося індивідуальне опитування кожного з респондентів безпосередньо за місцем проживання.
Одним із перших питань, на яке відповідали респонденти – структура проблем населення. Як виявилося, порівняно з попереднім опитуванням, що проводилося у червні минулого року, у настроях людей не відбулося суттєвих змін. У трійці проблем, що турбують жителів області найбільше – високі комунальні тарифи, безробіття та війна. Не менше хвилюють людей й низькі зарплати та пенсії, а також знецінення гривні.
У той же час, зменшилась кількість жителів області, які скаржаться на поганий стан доріг. Це може свідчити про те, що зусилля влади у напрямку ремонту та реконструкції доріг не залишаються не поміченими серед населення.
Актуальним залишається й питання побутової корупції, коли у повсякденному житті люди вимушені платити гроші за отримання тих чи інших довідок, різних дозволів, при оформленні документів, необґрунтовано платять у лікарнях або школах. Відповідно, перше місце за рівнем корупції, на думку респондентів, посідають лікарні, на другому місці – навчальні заклади.
Респонденти також висловили своє ставлення до процесу децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад. Більшість з них чітко не розуміють, які повноваження будуть збережені за обласною владою, а які за новоствореними громадами. Якщо під час минулого опитування таких людей було 60%, то на сьогодні їх вже 80%.
Стосовно ставлення людей до влади, то, за словами Едуарда Клюєнка, рівень недовіри до очільників обласної влади на сьогодні є мінімальним.
Варто зазначити, що під час опитування було зафіксоване незначне зниження рівня довіри серед населення до Національної поліції. І якщо суди та прокуратура надалі залишаються лідерами недовіри, то армія та церква – це ті структури, яким українці на сьогодні довіряють найбільше.
Під час соціологічного опитування також було розглянуте питання щодо готовності людей брати участь у протестних акціях. Рівень таких настроїв серед жителів області на сьогодні є мінімальним. Так, якщо у червні минулого року готовність протестувати проти дій влади висловлювали 17% опитаних, то на сьогодні їх лише 13%. На думку соціологів, люди втомилися від протестів і прагнуть стабільності.

Рівень-довіри-до-місцевої-влади

Рівень-довіри-до-силовиківта-ЗСУ

Джерело: https://www.facebook.com/kirovogradskaoda/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here