СОЦІОЛОГІЧНЕ ОПИТУВАННЯ: ЖИТЕЛІВ КІРОВОГРАДЩИНИ НАЙБІЛЬШЕ ХВИЛЮЮТЬ ЦІНИ, А ОБЛАСНІЙ ВЛАДІ ДОРУЧАЮТЬ РЕМОНТ ДОРІГ

0
1487
views

Найбільш важливою проблемою на сьогодні жителі Кіровоградщини вважають зростання цін. Втім соціологи зауважують – це загальноукраїнська тенденція. Від регіональної ж влади люди насамперед очікують ремонту доріг. При цьому, констатують експерти, довіра до керівника області поступово зростає.

Керівник Центральноукраїнської соціологічної лабораторії, кандидат соціологічних наук Едуард Клюєнко пояснює, що результати досліджень у Кіровоградській області – це не лише локальний замір громадської думки. Як правило, він актуальний для усієї країни і значною мірою є дзеркалом загальнодержавних настроїв.

– Кіровоградщина знаходиться в самому серці України, а тому є репрезентативною і може відображати думку українців загалом. Мушу відзначити, існують різні і політичні, і критичні позиції до влади, але кризи довіри до влади на Кіровоградщині немає. І наше дослідження абсолютно співвідноситься з результатами досліджень соціологічних служб в інших областях, – зауважує соціолог.

Експерт уточнює, нині 22% жителів довіряють очільникові області Сергію Кузьменку. Так само високий рівень довіри і упізнаваності у голів райдержадміністрацій і райрад – майже 20% і 33,5% відповідно. Проте найменшу довіру у людей викликає голова обласної ради Олександр Чорноіваненко – йому довіряють менше 3% опитаних.

– Люди просять пояснювати значущість владних кроків, бо саме ефективність рішень – це один із критеріїв оцінки влади, – коментує результати дослідження керівник соціологічної лабораторії. – Наприклад, значна кількість громадян зовсім не знають, чим займається голова обласної ради і взагалі хто це такий. Із головою облдержадміністрації ситуація помітно краща. Впізнаваність очільників районів очевидна, бо вони ближче, до них часто звертаються і на місцях їх знають.

Серед основних проблем жителі області називають високі ціни, безробіття і тарифи, а також війну на сході України. Водночас люди усвідомлюють: вирішення цих питань загалом не залежить від регіональної влади. Керівники Кіровоградщини, на думку опитаних, першочергово мають і далі працювати над ремонтом доріг.

Раніше повідомлялося, що за два роки область отримала рекордні суми на дорожню галузь, завдяки чому вдалося здати в експлуатацію близько 75 кілометрів шляхів, зокрема практично завершити будівництво об’їзної навколо Знам’янки, капітально відремонтувати значну частину траси на Дніпро…

– Зрушення у цих напрямках почалися. Люди вже їх помічають, – підкреслює Едуард Клюєнко і додає, що так само змінюються й інші галузі, проблеми в яких ще донедавна очолювали рейтинги досліджень. – По-перше, однією з найболючіших проблем в області була медицина. Ми бачимо, що голова облдержадміністрації робить послідовні зрушення в кращий бік і в цьому напрямку – ініційований Сергієм Кузьменком проект «Здоров’я наших дітей», реконструкція у його рамках обласної дитячої лікарні, відкриття якої відвідав Президент України… Це показові зміни, які демонструють посилення ролі владної вертикалі.

Зберігає помітний рівень довіри і сам Петро Порошенко. Згідно з результатами соціологічного опитування, якби найближчої неділі відбулися президентські вибори, 24% респондентів висловилися б за підтримку чинного глави держави.

– За Юлію Тимошенко готові проголосувати 23% опитаних, за Юрія Бойка – 11,5%, за Олега Ляшка – 8%, – конкретизує кандидат соціологічних наук.

Втім експерти зауважують, схожі електоральні симпатії спостерігалися під час торішніх виборів в об’єднаних громадах Кіровоградщини, де «Батьківщина» отримала більшість депутатських мандатів. Однак лідерами цих громад стали люди, так чи інакше пов’язані з президентською командою і партійною структурою Блоку Петра Порошенка. Пояснюються такі тенденції реалізацією однієї з найуспішніших реформ – децентралізацією.

Нині, за словами Едуарда Клюєнка, процеси об’єднання громад підтримують 46% учасників опитування, у той час як негативно до децентралізації ставляться лише 19% респондентів.

– Ще 35% жителів області поки не можуть визначитися зі своїм ставленням до створення об’єднаних громад, – уточнює він і наголошує, що порівняно з попередніми результатами досліджень люди стали менш критично, більш зважено і позитивно сприймати децентралізацію. – Якщо раніше людям було важко визначитися зі ставленням до об’єднання громад, то нині близько половини опитаних позитивно сприймають ці зміни. Було незнання процесу. Проте залишається, хоч і незначна, частина тих, хто негативно сприймає процес об’єднання. Це відбувається в основному через політизацію процесу на деяких територіях тими, хто не розібрався в питаннях передачі влади громадам.

Загалом, підсумовуючи результати дослідження, керівник Центральноукраїнської соціологічної лабораторії наголошує: попри точкові розгойдування ситуації, серед жителів Кіровоградщини не спостерігаються радикальні настрої, а понад 76% людей взагалі не бачать перспектив третього Майдану. Тобто жителі Кіровоградщини підтримують більш помірковані і поступові зміни.

– Ще півроку тому 17% людей заявляли, що Україні треба третій Майдан. Зараз таких людей – менше 12,6%, – підкреслює соціолог. – Тих, хто вважав, що Майдан не потрібен, було 60%. Зараз противників третього Майдану – цілих 76%. Коментарі респондентів до цього питання свідчать про політичну втому і політичну апатію людей. Вони втомилися від бурхливих політичних подій, бо є інші, важливіші, питання, які потрібно вирішувати, і це насамперед життєві проблеми.

Олена ЯРОВА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here